Maždaug pusė sieną kertančių migrantų – moterys ir vaikai

  • Teksto dydis:

Tarp migrantų, šiuo metu esančių įvairiose sulaikymo ir apgyvendinimo vietose Lietuvoje, beveik trečdalis – moterys (29 proc.), apie ketvirtadalis – nepilnamečiai vaikai (26 proc.), rodo Lietuvos statistikos departamento duomenys. Tarp jų esama ir nemažai pažeidžiamų asmenų: moterų su vaikais, besilaukiančių moterų, nelydimų nepilnamečių, žmonių, turinčių negalią.

Suvienijo jėgas

Reaguodamos į migrantų krizę ir siekdamos padėti valstybei pasirūpinti baziniais pažeidžiamiausių Lietuvoje atsidūrusių žmonių poreikiais devynios nevyriausybinės organizacijos – Lietuvos Raudonasis Kryžius, Lietuvos "Caritas", Maltiečiai, "Maisto bankas", Lietuvos skautija, menų agentūra "Artscape", "Gelbėkit vaikus", Diversity Development Group, Pabėgėlių taryba – ir beveik 300 savanorių sujungė savo jėgas.

"Matome, kad tarp atvykstančių migrantų – nemažai pažeidžiamų asmenų. Šie žmonės yra atvykę su minimaliu kiekiu daiktų, neretai sieną kerta tiesiog basi. Taip pat dalis žmonių turi sveikatos problemų. Tam, kad būtų užtikrinti baziniai humanitariniai šių asmenų poreikiai, kai jų judėjimo laisvė yra apribota, reikia pasirūpinti higienos priemonėmis, sezoną atitinkančiais drabužiais, specialiu maistu vaikams ir kūdikiams bei kitomis būtinomis priemonėmis", – teigia Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadovė Kristina Meidė.

Padeda kuo gali

Nevyriausybinės organizacijos jau trečią mėnesį reguliariai lankosi užsieniečių sulaikymo ir apgyvendinimo vietose bei stengiasi atliepti elementarius pažeidžiamiausių žmonių poreikius. 35-iose užsieniečių sulaikymo ir apgyvenimo vietų visoje Lietuvoje nevyriausybinės organizacijos teikia humanitarinę pagalbą, rūpinasi, kad migrantai turėtų būtiniausių daiktų, vaistų, higienos priemonių, vykdo atvykėlių stebėseną, gelbsti susisiekiant su artimaisiais. Dalyje stovyklų taip pat užtikrinama, kad būtų vandens ir maisto.

"Joks žmogus, o ypač vaikas ar specialius poreikius turintis asmuo neturi kentėti alkio. Todėl, prasidėjus migrantų krizei, "Maisto bankas" suskubo ištiesti pagalbos ranką užtikrinant papildomo, o atskirais atvejais ir vienintelio tądien maisto tiekimą migrantams užkardose ar kitose apgyvendinimo vietose", – sako "Maisto banko" direktorius Simonas Gurevičius.

Joks žmogus, o ypač vaikas ar specialius poreikius turintis asmuo, neturi kentėti alkio.

Pasak Lietuvos "Caritas" vadovės Deimantės Bukeikaitės, migrantų maitinimas – tikrai ne vienintelis iššūkis, su kuriuo dabar susiduria valstybė: "Tikime, kad sujungę nevyriausybinių organizacijų pajėgas galėsime efektyviausiai prisidėti suvaldant neteisėtos migracijos krizę visose srityse."

Šiais metais Lietuvos–Baltarusijos sieną neteisėtu būdu kirto per 4 tūkst. migrantų. Didžioji dalis atvykusių yra iš Irako (beveik 2,8 tūkst. žmonių). Taip pat nemažai atvykusiųjų iš Kamerūno, Sirijos, Irano, Rusijos ir Afganistano.

Prisidėti gali kiekvienas

Nors šioje sudėtingoje situacijoje nevyriausybinės organizacijos vis dažniau sulaukia visuomenės ir verslo pagalbos, materialinės bei fizinės paramos pažeidžiamiausių žmonių pagrindiniams poreikiams vis dar stinga.

Visuomenei, verslui ir kitoms organizacijoms prisidėti galima keliais būdais: skiriant lėšas, aukojant migrantams reikalingus daiktus arba savanoriaujant.

Už lėšų rinkimą visų susibūrusių nevyriausybinių organizacijų vardu atsakingas Lietuvos Raudonasis Kryžius. Visos surinktos lėšos bus skiriamos pirmojo būtinumo higienos priemonėms, pieno mišiniams ir kitiems kūdikių bei vaikų produktams, aprangai šaltajam sezonui ir pagalbai organizuoti. Savo pasirinktą sumą aukoti galima donation.redcross.lt/zmogiskumassvarbiausia

Aukoti higienos reikmenų, rankšluosčių, patalynių galima per Lietuvos Raudonąjį Kryžių arba Lietuvos "Caritą". Ilgalaikio galiojimo maisto produktus – per "Maisto banką". Savanorius kviečia prisijungti Lietuvos Raudonasis Kryžius, Lietuvos "Caritas", Maltiečiai, "Maisto bankas" ir menų agentūra "Artscape".

"Žmogiškumas – svarbiausia"

Susibūrusios devynios nevyriausybinės organizacijos taip pat startavo su komunikacine kampanija "Žmogiškumas – svarbiausia". Ši kampanija skirta ne tik visuomenę paskatinti prisidėti prie problemos sprendimo materialiai, bet ir keisti nusistovėjusias nuostatas bei baimes atvykusių žmonių atžvilgiu.

"Stebime, kad visuomenėje dėl migrantų vyrauja susipriešinimas. Pasakodami tikrų žmonių tikras istorijas norime mažinti baimes ir griauti išankstines nuostatas. Nepamirškime, kad ir mus, ir šalyje besiglaudžiančius migrantus jungia tai, jog visi esame žmonės. Tik vadovaudamiesi humanizmo principais išliksime žmonėmis", – teigia nevyriausybinių organizacijų atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Katinas

Katinas  portretas
Straipsnis sudas niekam jų negaila Lietuvoje jiems vietos nėra!

Lietuva užgrobė LIETUVIŲ PRIEŠAI

Lietuva užgrobė LIETUVIŲ PRIEŠAI portretas
visas tas ”neviriausybines” organizacijas-tik kažkodėl finansuojamas vyriausybės-reikia AREŠTUOTI už nelegalios migracijos skatinimą
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių