Pereiti į pagrindinį turinį

"Mažeikių nafta" kelia galvos skausmą

2009-01-23 09:00

Vyriausybė atidėjo sprendimą dėl beveik 10 proc. "Mažeikių naftos" akcijų opciono sutarties įgyvendinimo, nes pirmiausia norima rasti kompromisą su Lenkijos naftos koncernu "PKN Orlen", kaip Lietuva galėtų išlaikyti įtaką įmonėje.

Vakar ministrų kabinetas atidėjo nutarimo projektą dėl įgaliojimų ūkio ministrui suteikimo – jis turėtų būti priimtas po to, kai vasario pirmoje pusėje ūkio ministras Dainius Kreivys Vilniuje susitiks "PKN Orlen" vadovybe.

"Pardavusi "Mažeikių naftos" akcijas, Vyriausybė įmonėje neturės jokios įtakos. Todėl mes norime viską padaryti civilizuotai – pasakyti "Orlen" atstovams, kad norime realizuoti opciono sutartį ir kartu rasti kompromisą dėl "Mažeikių naftos" strategiškumo klausimo", – BNS sakė D.Kreivys.

Jo teigimu, yra idėjų, kaip išlaikyti šią įtaką, tačiau ministras kol kas nenori to komentuoti.

Kai kurie ekspertai BNS teigė neįsivaizduojantys tokios schemos ir abejojantys, ar valstybė, neturėdama akcijų, galėtų riboti privačios bendrovės sprendimus, kurie neprieštarauja bendrai valstybės ir ES teisei.

"Jei "Orlen" norėtų uždaryti "Mažeikių naftą" ir importuoti naftos produktus iš Lenkijos, Vyriausybė, neturėdama akcijų, negalėtų pasakyti ne. Pagal įstatymus jie galėtų likviduoti įmonę", – BNS sakė ekspertas, nenorėjęs viešai skelbti pavardės.

Turėdama 10 proc. "Mažeikių naftos" akcijų, Vyriausybė dabar turi savo atstovą įmonėje, kurio patarta gali sustabdyti jai nepalankius valdybos sprendimus tam tikrais klausimais bei priversti "Orlen" parduoti jo valdomas akcijas norimam investuotojui.

Praėjusią savaitę D.Kreivys BNS sakė, kad pagal "Mažeikių naftos" akcijų opciono sutartį jokių sąlygų nėra, ir "PKN Orlen" privalo akcijas išpirkti: "Iš jų pusės nebuvo jokių abejonių ir pasakymų, kad opcionas siejamas su kažkuo. Aš neabejoju, kad jie išpirks tas akcijas."

Seimas pernai gruodį pritarė Vyriausybės siekiui parduoti turimas bendrovės "Mažeikių nafta" akcijas. Likusį 9,98 proc. "Mažeikių naftos" akcijų paketą Vyriausybė parduos už 284,45 mln. JAV dolerių (dabartiniu kursu – apie 761 mln. litų).

"PKN Orlen" turi pirmumo teisę į Vyriausybės parduodamas akcijas ir jau deklaravo sukaupęs tam reikalingą pinigų sumą. Tačiau lenkai nori, kad Vyriausybė mainais jiems parduotų "Klaipėdos naftą". Lietuva su šiuo reikalavimu nesutinka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų