Pereiti į pagrindinį turinį

Meras mušasi į krūtinę

2009-01-09 09:00
Meras mušasi į krūtinę
Meras mušasi į krūtinę / Tomo Raginos nuotr. Ištaisys: J.Imbrasas žada grąžinti pinigus į biudžetą, tačiau konkretaus plano, kaip tai padaryti, dar neturi.

Meras Juozas Imbrasas atgailauja ir dievagojasi į miesto biudžetą grąžinsiąs 2 mln. litų, kurie kaip premijos buvo išdalyti savivaldybės tarnautojams. Tačiau iš kur paims tam pinigų – nežino.

J.Imbrasas: "Negražu!"

Dar prieš šventes visa šalies žiniasklaida skelbė, jog per krizę miesto valdžia ketina išmokėti saviems darbuotojams tryliktus atlyginimus. Kalėdinėms premijoms skirta 2 mln. litų iš miesto biudžeto. Pinigai išdalyti, nepaisant savivaldybę smaugiančių finansinių sunkumų.

Mat miestas metus baigė turėdamas 45 mln. litų skyle bei daugiau kaip 3 mlrd. litų paskolų. Taip pat laiku neatsiskaitoma su viešojo transporto sektoriumi, šildymą, elektrą ir kitas paslaugas tiekiančiomis bendrovėmis.

Nors priedai valdininkams išmokėti prieš pat šventes, meras į šį faktą sureagavo tik vakar, po to, kai žiniasklaidoje pasirodė straipsnių šia tema.

Jis viešai paskelbė apgailestaująs, kad miesto valdžia per krizę žarsto pinigus. "Manau, kitu metu to nebūtume nė pastebėję, tačiau per krizę, kai visi veržiasi diržus, išdalyti 2 mln. litų premijoms negražu", – atgailavo J.Imbrasas.

Tik garsios deklaracijos

Tiesa, užkirsti kelią, kad nebūtų švaistomos miesto lėšos, meras esą negalėjęs. Mat savivaldybės administracijos darbuotojų, kurių šiandien yra apie 900, interesus gina kolektyvinė sutartis. Joje nurodyta, kad kasmet savivaldybės administracija privalo išmokėti tarnautojams tryliktus atlyginimus, jeigu tik biudžete tam numatyta lėšų. Darbo užmokesčiui skirtas lėšas miesto valdžia patvirtina dar metų pradžioje.

Nors meras nepajėgė sutrukdyti premijų dalyboms, jis pažadėjo per metus 2 mln. litų žūtbūt sugrąžinti. Pažadas gražus, optimistinis, tačiau, kaip visada, veiksmų plano, kaip jį įvykdyti, nėra. Iš ko miesto valdžia gali sutaupyti 2 mln. litų? Tik iš to paties gyventojų pajamų mokesčio, kurį sunešame mes visi, oficialiai gyvenantys Vilniuje.

Iš kitų lėšų taupyti miestui draudžiama. Mat visi pinigai iš ES struktūrinių fondų skiriami konkretiems projektams vykdyti. Pinigų duodama tik tiek, kiek reikia darbams, ir nė centu daugiau. Taip pat ir su Vyriausybės skiriamomis dotacijomis. Savivaldybė šitų pinigų nė pačiupinėti negali, ji tik privalo nukreipti nacionalines lėšas tiksliniams gavėjams: švietimo ir ugdymo, kitų konkrečių projektų vykdytojams.

Jokio konkretaus varianto

Paprašytas patikslinti, iš kur ketinama suieškoti minėtus 2 mln. litų, J.Imbrasas nesugebėjo nurodyti nė vieno konkretaus varianto.

"Gali būti keli šaltiniai. Vilniaus biudžetas šiemet sieks per 1 mlrd. litų su valstybės ir ES bei mūsų Turto privatizavimo fondo pinigais. Kodėl mes negalime jų taupyti? Mes galime nukreipti tas lėšas miesto paslaugoms gerinti. Tai ne populistiniai pažadai. Dėl to mes dar galėsime pasiginčyti", – nukirto meras, demonstratyviai parodydamas nebenorįs daugiau kalbėti šia tema.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų