Migrantų krizė: Tarptautinis Raudonasis Kryžius Lietuvai skyrė 280 tūkst. eurų

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus prašymu Tarptautinė Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio Federacija (IFRC) dėl susiklosčiusios krizinės situacijos su migrantais Lietuvai skyrė 301,580 tūkst. Šveicarijos frankų (apie 280,63 tūkst. eurų) paramą. Tai yra pirmas atvejis šalies istorijoje, kai LRK paprašė tarptautinės paramos.

Paramą administruos Lietuvos Raudonasis Kryžius, ir ji galės būti naudojama atliepiant pirminius būtiniausius atvykusių žmonių humanitarinius poreikius sulaikymo vietose. Pirmąjį bazinių priemonių paketą atvykusiems žmonėms Lietuvos Raudonasis Kryžius užtikrins artimiausią laikotarpį (atsižvelgiant į atvykstančiųjų srautą), iki, kaip tikimasi, valstybinės institucijos galės užtikrinti sisteminį šių paslaugų teikimą arba iki šioms paslaugoms užtikrinti bus rasta kitų galimų išteklių.

Pagal paramos skyrimo sutartį, skirtos lėšos galės būti naudojamos higienos priemonėms, drabužiams (žmonėms neturint drabužių pamainos), maisto paketams, pirmo būtinumo vaistams ir kt. pirkti.

Dalis finansinės paramos taip pat bus naudojama papildomiems savanoriams paruošti bei vertėjų ir kitų specialistų paslaugoms apmokėti, kuriuos Lietuvos Raudonasis Kryžius (LRK) pasitelkė, teikdamas pagalbą užsieniečių priėmimo vietose. Valstybės institucijoms iki šiol itin trūksta vertėjų. LRK vertinimu, po esminių fizinių poreikių – minimalias higienos sąlygas atitinkančių apgyvendinimo vietų, maitinimo bei, kas itin svarbu, medicininių paslaugų pažeidžiamiausiems žmonėms, informacijos poreikis yra vienas svarbiausių, siekiant išvengti tolesnių įtampų bei neramumų užsieniečių sulaikymo vietose. Todėl vertėjų ir kitų socialinių darbuotojų paslaugos, pasak LRK, nėra „perteklinė paslauga“ į Lietuvą atvykusiems asmenims – tinkamai užtikrinamos, šios paslaugos leistų išvengti didžiosios dalies neramumų stovyklose ir padėtų tausoti  mūsų pareigūnų išteklius, kurių dabar reikia tiek sienos apsaugai, tiek kitose srityse.

Dėkojame tarptautiniam Raudonajam Kryžiui už palaikymą šiuo sudėtingu metu – ne tik finansiniais ištekliais, bet ir ekspertine parama, kurią nuolat gauname.

LRK atstovai pabrėžia, kad tarptautinės federacijos palaikymas bei parama šiuo metu itin svarbus mūsų šaliai. Visgi, atsižvelgiant į migrantų, pasiekiančių Lietuvą, skaičių, turi būti aktyvuoti ir kiti paramos mechanizmai.

„Dėkojame tarptautiniam Raudonajam Kryžiui už palaikymą šiuo sudėtingu metu – ne tik finansiniais ištekliais, bet ir ekspertine parama, kurią nuolat gauname. Tikime, kad ši pagalba bus tęsiama, jei situacija aštrėtų toliau“, – sakė LRK vadovė Kristina Meidė.

„Šią savaitę lankiausi Lietuvoje ir čia įkurtuose centruose – kai kurie žmonės yra atvykę su minimaliu kiekiu daiktų, o yra vaikų, paauglių, moterų. Labai svarbu, kad jiems būtų suteikta humanitarinė pagalba. Todėl džiaugiamės galėdami suteikti Lietuvos Raudonajam Kryžiui finansinę paramą iš reagavimo į nelaimes fondo. Tai leidžia nacionalinei draugijai greitai reaguoti į humanitarinius atvykstančiųjų poreikius: tiekti vandenį, higienos priemones, drabužius“, – sakė IFRC Europos biuro vadovė Birgitte Bischoff Ebbesen.

Pasak K. Meidės, ne mažiau svarbus ir pilietiškos visuomenės bei atsakingo verslo įsitraukimas, sprendžiant esamas problemas.

„Nevyriausybinės organizacijos, kurias Lietuvos Raudonasis Kryžius koordinuoja, visomis pajėgomis stengiasi prisidėti prie situacijos sprendimo. Tačiau, kol nemaža dalis paslaugų sistemiškai nėra perimamos valstybės, pagalbos reikės ir toliau“, – sakė K. Meidė.

„Negalime leisti sau pamiršti, kad tie žmonės, kurie jau yra Lietuvoje, visų pirma yra žmonės. Ir tarp jų – nemaža dalis moterų ir vaikų, įvairiomis ligomis sergančių asmenų. Jiems turi būti suteiktos ne tik deramos buitinės sąlygos, bet ir užtikrintos medicininės paslaugos bei saugumas“, – akcentavo K. Meidė.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, Lietuvą šiais metais jau pasiekė 4112 neteisėtai Lietuvos-Baltarusijos sieną kirtę migrantai (rugpjūčio 5 dienos duomenimis). Ketvirtadalis jų yra nepilnamečiai (26 proc.), beveik trečdalis (29 proc.) – moterų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Rėžimas tiek pusryčiam kasdien pasivagia.... dadėkite bent tris nulius tai gal koks metras vielos ir atliks...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių