Pereiti į pagrindinį turinį

Minima pasaulinė Baltosios lazdelės diena

2009-10-15 15:10
Minima pasaulinė Baltosios lazdelės diena
Minima pasaulinė Baltosios lazdelės diena / Vytauto Gentvilo nuotr.

Minėdami šią dieną, Lietuvos aklieji ir silpnaregiai nori atkreipti visuomenės dėmesį į regėjimo negalią turintiems žmonėms nepritaikytą aplinką bei viešąjį transportą, paslaugas, kuriomis sunku pasinaudoti, bei Brailio raštą.

Vis daugiau valstybinių institucijų informaciją jau pateikia ir Brailio raštu, tačiau, pasak žurnalo „Mūsų žodis“ vyriausiojo redaktoriaus Vytauto Gendvilo, tai nėra masinis reiškinys. Aklųjų raštas naudojamas ir ant kai kurių vaistų pakuočių.

Lietuvoje daugėja garsinių šviesoforų, kurie praneša, kada galima saugiai pereiti gatvę. Vis dėlto, anot Vytauto Gendvilo, regėjimo negalią turintiems žmonėms aplinka vis dar pritaikoma retai, nes tai nėra privaloma.

Įstaigose užrašai yra per mažu šriftu, nepagalvojama apie spalvų kontrastus, kurios padėtų surasti įėjimą ar laiptus. Be to, klojant šaligatvius tokios kliūtys kaip šiukšlių dėžė ar stulpas išdėstomos ne viena linija, o tai apsunkina aklajam ėjimą.

Tuo metu specialiai pritaikytais kompiuteriais galima pasinaudoti daugiau nei pusšimtyje Lietuvos bibliotekų, tačiau ne visi interneto puslapiai sukuriami taip, kad galėtų naudotis ir neįgalieji.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų