Omonininkų nužudytus pasienio pareigūnus pagerbė valstybės vadovai

Prezidentas Gitanas Nausėda, ministras pirmininkas Saulius Skvernelis ir Seimo vadovas Viktoras Pranckietis trečiadienį pagerbė Medininkų žudynių aukas.

1991 metų liepos 31-ąją Medininkų pasienio poste prie sienos su Baltarusija sovietų omonininkai nužudė septynis Lietuvos pareigūnus: Mindaugą Balavaką, Algimantą Juozaką, Juozą Janonį, Algirdą Kazlauską, Antaną Musteikį, Stanislovą Orlavičių. Ričardas Rabavičius nuo šautinių žaizdų galvoje mirė ligoninėje rugpjūčio 2-ąją.

Vienintelio sunkiai sužeisto muitinės pareigūno Tomo Šerno gyvybę medikams pavyko išgelbėti.

„Yra juridinis ir dvasinis teisingumas. Jeigu norime likti gyvi, turime kovoti prieš Lietuvos priešus, bet kad ir patys nepavirstume tokie kaip anie. Mes ir patys turime mokėti atleisti“, – žurnalistams po iškilmingos ceremonijos sakė T. Šernas.

Valstybės vadovai, įvairių šalies tarnybų pareigūnai ir žuvusiųjų artimieji ant memorialų padėjo gėlių puokštes, aukas pagerbė tylos minute.

„Aš manau, kad šitie vyrai žinojo, kokios rizikos jų laukia. Pirmuosius žingsnius žengianti Lietuvos valstybė, sienų apsauga, viešosios tvarkos palaikymas, krašto apsauga – tai buvo sritys, į kurias pirmiausia krypo priešo žvilgsnis. Jie, padėję savo auką ant valstybingumo, nepriklausomumo pamato, atvėrė kelią mums daryti kitokius pasirinkimus“, – sakė prezidentas G. Nausėda.

Jeigu norime likti gyvi, turime kovoti prieš Lietuvos priešus, bet kad ir patys nepavirstume tokie kaip anie. Mes ir patys turime mokėti atleisti.

„Šią dieną, prisimenu tą rytą, tą nežinomybės dieną, beviltiškumo jausmą ir tuštybės jausmą, praėjo 28-eri metai. Tikiu, kad skausmą, kurį paliko žiaurūs omonininkai, pakeitė pasididžiavimas auka, kurią teko atiduoti“, – teigė Seimo pirmininkas V. Pranckietis.

„Gyvenkime už save ir gyvenkime už juos“, – pridūrė jis.

Tuo metu iškilmingoje ceremonijoje prie mikrofono nestojęs premjeras S. Skvernelis žurnalistams teigė, kad „nežinia, ar artimieji kalbų nori“.

„Aš manau, kad tų kalbų jau pakankamai daug ir visos jos panašios. Nežinau, ar artimieji kalbų nori. Ir ne tik kalbų“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Dėl Medininkų žudynių nuteistas ir laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę atlieka buvęs OMON milicininkas Konstantinas Michailovas.

Dar tris omonininkus – Andrejų Laktionovą, Česlavą Mlyniką ir Aleksandrą Ryžovą – Lietuvos teismai griežčiausia bausme nuteisė už akių, nes Rusija atsisako juos išduoti.

Premjeras S. Skvernelis teigė, kad galbūt šis nusikaltimas nebuvo tinkamai išaiškintas, tačiau dabar, po 28-erių metų, ieškoti teisingumo yra vis sudėtingiau.

„Kiekvieni prarasti metai reiškia tyrimo sėkmės vis didesnes abejones. Dabar mes 28 metus keliame tuos pačius klausimus. Reikėjo juos kelti anksčiau, dabar gal būtų kita situacija“, – teigė S. Skvernelis.

Tam pritarė ir parlamento vadovas V. Pranckietis, teigęs, kad šį nusikaltimą, tiesą galima išsiaiškinti „iki galo“.

„Galų gale nebebus tų žmonių, kurie buvo nusikaltėliai, bet visada galima aiškintis tiesą“, – sakė V. Pranckietis.

Primenant Medininkų žudynes sekmadienį jau vyko tradicinis bėgimas, antradienį surengtas atminimo vakaras Vilniaus evangelikų reformatų bažnyčioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Lietuvos pasieniecius NUZUDE landzberginiai banditai su Amerikos CZV konsultantu pagalba. Patys nuzude , o kalte suverte ant TSRS OMONo . Klasikine visokiu revoliuciju schema pagal Amerikos scenariju. Tai ir Gruzija, Egiptas, Tunisas, Libija, Ukraina, Moldavija, Rumunija, Jugoslavija, Kirgizija, Sirija, Irakas ir kit..... Slykstus demokratu, liberastu ir komunistiniu burzuju, Soroso leftistu - globalistu MELAS

o kaip ten

o kaip ten portretas
Buvo is tikro,su pocium kas atsitiko,su tiltu

Vanga

Vanga  portretas
Lanspirdziams tiesos nuslėpti nepavyks
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių