Minint 80-ąsias Holokausto metines Gargžduose – „Atminties kelio“ eitynės

  • Teksto dydis:

Minint 80-ąsias Holokausto pradžios Lietuvoje metines  Gargžduose rengiamos pirmosios šiemet „Atminties kelio“ eitynės.

„Mums labai svarbu prisiminti istorijoje ir tuos etapus, kurie yra labai skaudūs. Per Holokaustą netekome daugybės savo bendrapiliečių žydų ir galime tik įsivaizduoti, koks būtų Lietuvos mokslinis, kultūrinis, ekonominis gyvenimas, jei Holokausto nebūtų atsitikę“, – išvakarėse žurnalistams sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

„Šita atmintis yra šventa, turime visada prisiminti, kad iš nekalbėjimo, įtarumo, susipriešinimo gimsta okupacijos ir genocidai, tam, kad niekada neleistumėme tam pasikartoti“, – teigė ji.

Šita atmintis yra šventa, turime visada prisiminti, kad iš nekalbėjimo, įtarumo, susipriešinimo gimsta okupacijos ir genocidai.

„Atminties kelio 1941–2021“ minėjimai – tai atminimo eitynės, kurios prasideda miestų centrinėse dalyse, kur anksčiau gyveno žydai ir baigiasi Holokausto aukų masinių žudynių vietose, pranešė Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti.

Eitynių dalyviai nešasi akmenėlius su ant jų užrašytais čia gyvenusių žydų vardais – tai ir pagarba istoriškai susiklosčiusiai žydų tradicijai į kapines nešti akmenėlius, ir Holokausto aukų įasmeninimas.

„Žudynių vietose vykstančiuose minėjimuose bus ištarti šie vardai ir iš nebūties prikeltos atskirų šeimų ir iškiliausių to krašto asmenybių istorijos“, – teigiama pranešime.

Panašūs renginiai Tarptautinės komisijos iniciatyva vyksta daugiau nei dešimtmetį minint Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną – rugsėjo 23 dieną, juose kasmet  dalyvauja 150–200  mokyklų ir daugiau kaip 10 tūkst. dalyvių.

Gargžduose 1941 metų birželio 24 dieną vokiečių gestapo, saugumo ir policijos pareigūnai sušaudė 200 vyrų. Beveik visi sušaudytieji buvo žydų tautybės. Šios žudynės buvo pirmosios masinės žydų žudynės Lietuvoje.

Kai kurių istorikų manymu, tai apskritai buvo pirmosios tokio pobūdžio žudynės prasidėjus Vokietijos ir Sovietų Sąjungos karui.

Holokausto pradžios Lietuvoje 80-osioms metinėms skirti renginiai vyks nuo birželio iki gruodžio mėnesio.

Lietuvoje yra daugiau nei 200 masinių Holokausto aukų žudynių vietų.

Dabartinėje Lietuvos teritorijoje iš maždaug 220 tūkst. iki Antrojo pasaulinio karo gyvenusių žydų per Holokaustą sunaikinta apie 200 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Provokacijai

Provokacijai portretas
Tu kaip tas durnelis- Sveiks griebly stai ir aš!

provokacija

provokacija portretas
Tokius paminėjimus neišeina kitaip pavadinti kaip provokacija, kuria siekiama Sukilimą parodyti kaip Holokausto dalį. Ir tokiame renginyje dalyvauja pati ministrė-pirmininkė! Dauguma sušaudytųjų gal ir buvo žydai, tačiau Holokaustas dar nebuvo prasidėjęs. Gali būti, kad Gargžduose, kaip ir Kudirkos Naumiestyje, tiesiog Vermachto kariai vykdė teisingumą vietinius gyventojus terorizavusiems komunistams, komjaunuoliams ir milicininkams. Kudirkos Naumiestyje, vietos gyventojus privertę išsikasti duobes sau, komjaunuoliai-žydai patys atgulė į tas duobes. Vietos gyventojai pasakojo. Bet per visus 30 atkurtos Nepriklausomybės metų niekam tai nebuvo įdomu. Dabar jau liudininkai išmirę, o utilizuoti ir pakasti komjaunuoliai priskaičiuojami prie Holokausto aukų.

lipo zydas kopeciom

lipo zydas kopeciom portretas
ir nukrito netyciom-imkit vaikai pagaliuka ir toliau nesakysiu
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių