Pereiti į pagrindinį turinį

Ministerija: augintinių ženklinimas kainuoti 100 eurų negali

2015-08-26 07:34
LRT
A. Ufarto/BFL nuotr.

Minima 100 eurų suma už šunų, kačių ir šeškų ženklinimą yra visiškai nepagrįsta, o Žemės ūkio ministerija apie tai tikrai diskutuos, LRT RADIJUI sako Žemės ūkio ministerijos Veiklos administravimo ir turto valdymo departamento direktorė Virginija Žoštautienė. „Tokios kainos negali būti, nes šiuo metu mikroschemos kainos tikrai nėra tokios bauginančios, apie 100 eurų negali būti net kalbos“, – pabrėžia ji.

V. Žoštautienės teigimu, dėl kainos dar bus kreipiamasi ir į veterinarinių paslaugų teikėjus, o ji turėtų būti net dešimčia kartų mažesnė. Be to, pasak departamento direktorės, bus svarstomas ir kompensacijų klausimas.

Per mėnesį pabėga iki 150 augintinių

Kasdien gyvūnų globos organizacijos gauna vidutiniškai 3–5 prašymus pasidalyti informacija apie rastus ar pabėgusius augintinius, vidutiniškai tai – apie 100–150 gyvūnų kas mėnesį. Jų grąžinti savininkams iš esmės neįmanoma, nes beveik visi jie yra neženklinti.

Vyriausybė posėdyje rugpjūčio 19 d., praėjusį trečiadienį, atidėjo sprendimą dėl gyvūnų augintinių registro steigimo, nors Seimas dar 2012 m. nusprendė, kad nuo 2016 m. visi šunys, katės ir šeškai privalo būti ženklinami mikroschemomis ir registruojami gyvūnų augintinių registre. Vis dėlto ministrų kabineto nariai suabejojo, ar reikia įgyvendinti šią nuostatą tuoj pat.

Žemės ūkio ministerijos Veiklos administravimo ir turto valdymo departamento direktorė V. Žoštautienė sako, kad sprendimas buvo atidėtas dėl iškilusių klausimų, susijusių su registro teisės aktais, kurie bus reikalingi įkūrus registrą. „Buvo nutarta padaryti pertrauką. Žemės ūkio ministerija turi pateikti papildomų dokumentų ar duomenų, informacijos, ir tada vėl bus grįžta prie nutarimo, kuriuo siūloma įkurti gyvūnų augintinių registrą“, – teigia ji.

Šimtas ar dešimt eurų?

Prieš porą metų gyvūnų ženklinimas kainavo apie 80–120 litų, priklausomai nuo miesto ar rajono, o dabar jau kalbama apie 100 eurų. Tačiau, V. Žoštautienės teigimu, ši suma yra visiškai nepagrįsta, o ministerija apie tai diskutuos.

„Bet kokiu atveju bus kreipiamasi ir į veterinarinių paslaugų teikėjus. Tokios kainos negali būti, nes šiuo metu mikroschemos kainos tikrai nėra tokios bauginančios, apie 100 eurų negali būti net kalbos. Kaina gali būti ir iki 10 eurų ar panašiai“, – pabrėžia departamento direktorė.

Paklausta, ar svarstoma galimybė bent iš dalies kompensuoti ženklinimą, V. Žoštautienė sako, kad rugpjūčio 27 d. dar kartą rinksis darbo grupė, kuri ir diskutavo dėl įstatymo priėmimo: „Tikrai dar kartą bus grįžtama prie kainos nustatymo, apmokėjimo, ženklinimo tvarkos. Neatmetama galimybė, kad bus diskutuojama ir apie tam tikrą subsidijavimą.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų