Ministerija ugniagesių vadui siūlo skirti papeikimą: jo pažeidimai kartojasi

Vidaus reikalų ministerija (VRM) antradienį pradėjo naują tarnybinį patikrinimą dėl Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktoriaus Kęstučio Lukošiaus galimo piktnaudžiavimo tarnyba.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) antradienį pradėjo naują tarnybinį patikrinimą dėl Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktoriaus Kęstučio Lukošiaus galimo piktnaudžiavimo tarnyba.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) informavo vidaus reikalų ministrą Eimutį Misiūną, kad PAGD galbūt sudarė įstatymus pažeidžiančias sutartis, pratęsiant automobilinių kopėčių nuomos susitarimą, neturint tam teisės.

„Jei tokia informacija pasitvirtins, su tokiu vadovu aš dirbti negalėsiu. Dėl direktoriaus veiksmų didieji miestai rizikuoja likti be gyvybiškai svarbios įrangos – kopėčių, žmonės stumiami į realų pavojų“, – išplatintame pranešime piktinosi E. Misiūnas.

Žada nutraukti sutartį

VPT įtarimą sukėlė šių metų liepą PAGD vadovo K. Lukošiaus pasirašytas susitarimas su „Iksados“ gamybiniu ir techniniu centru pratęsiant jau dešimtmetį galiojusią sutartį.

„Formaliai pasižiūrėjus, užmetus akį, teisinio pagrindo (sutarties pratęsimui - BNS) kol kas nematom“, – BNS teigė VPT direktorė Diana Vilytė.

VPT dar praėjusį pirmadienį kreipėsi į PAGD prašydama argumentų – teisinio pagrindo bei ekonominių pagrindimų – dėl įtarimą sukėlusios sutarties, atsakymą tikimasi gauti artimiausiomis dienomis.

Paklausta, ar yra pagrindo manyti, kad PAGD bandė išvengti viešųjų pirkimų procedūrų ir tuo pačiu sudaryti sąlygas vienai įmonei neteisėtai pelnytis iš valstybės biudžeto, D. Vilytė tikino, kad kol kas išvadas daryti dar anksti.

„Aš dabar nenorėčiau apkaltinti perkančios organizacijos. Tuos teiginius galėsiu pagrįsti tada, kai atliksim vertinimą, gausim perkančiosios organizacijos paaiškinimus“, – BNS sakė VPT vadovė.

Tuo metu, BNS pakalbintas PAGD vadovas K. Lukošius teigė, kad šiuo metu atsakymai yra rengiami ir bus pateikti VPT, taip pat bus laukiama įvertinimo. PAGD vadovo teigimu, jeigu vertinimas bus neigiamas, liepą sudaryta sutartis bus nutraukta.

„Jeigu įvertinimas bus neigiamas, tai mes tada inicijuosim sutarties nutraukimą, nes sutartis įsigalioja nuo kitų metų ir iš esmės, jokių pasekmių nekelia“, – teigė K. Lukošius.

K. Lukošius: konsultavomės su VPT, tarnyba neigia

2008 metų gegužę PAGD penkeriems metams sudarė sutartį dėl 5 gaisrinių automobilinių kombinuoto judesio kopėčių „Iveco Magirus“.

Sandorio suma siekė beveik 6,9 mln. litų (beveik 2 mln. eurų). Sutartyje buvo numatyta galimybę sandorį pratęsti dar penkeriems metams tokiomis pačiomis sąlygomis.

Viešajame pirkime dalyvavo ir „SEB lizingas“, tačiau šio pasiūlymas buvo bene trečdaliu didesnis ir siekė beveik 9,3 mln. litų.

PAGD antradienį BNS nepateikė prašytos 2008 - aisiais pasirašytos sutarties.

Pasibaigus penkerių metų terminui, 2013-aisiais, sutartis su „Iksados“ gamybiniu ir techniniu centru buvo pratęsta. Ji baigė galioti šiemet,

PAGD šių metų liepą su „Iksados“ gamybinis ir techninis centras susitarė dėl tų pačių 5 gaisrinių kopėčių nuomos dar penkeriems metams už tokią pačią sumą.

Institucijos aiškinasi, ar pagal galiojančius teisės aktus galėjo ši sutartis dar kartą galėjo būti pratęsta.

PAGD direktorius K. Lukošius BNS teigė, kad sutartis liepą buvo pratęsta, atlikus poreikio analizę ir pasikonsultavus su VPT.

„Šitoj vietoj buvo tam tikra rekomendacija, paaiškinta situacija ir pateikti tam tikri pamąstymai. Tais pamąstymais remiantis, mes priėmėm sprendimą“, – BNS sakė PAGD vadovas K. Lukošius.

VPT vadovė D. Vilytė savo ruožtu teigė, jog PAGD konsultavosi su tarnyba visa kitais, ne konkrečios sutarties su „Iksada“ pratęsimo, klausimais.

Be to, anot jos, pats PAGD dar prieš dešimtmetį vykdęs šios paslaugos pirkimą, jo sąlygose buvo nurodęs, kad sutartį bus galima pratęsti tik kartą.

PAGD vadovas jaučia spaudimą, tačiau nesako kieno

Vidaus reikalų ministerija antradienio rytą taip pat pranešė dėl anksčiau Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nustatyto viešųjų ir privačių interesų pažeidimo PAGD vadovui K. Lukošiui siūlanti skirti nuobaudą.

„Galimas įspėjimas, papeikimas arba atleidimas iš darbo. Papeikimas arba atleidimas iš darbo būtų griežčiausios nuobaudos. Mes siūlome papeikimą“, – BNS teigė K. Vaitkevičius.

Dėl PAGD direktoriaus ministerijoje atliktas tarnybinis patikrinimas, o išvadą dėl tarnybinės etikos pažeidimo priėmė VTEK, peržiūrėjusi K. Lukošiaus 2017 metų kovą pateiktą privačių interesų deklaraciją ir jos tikslinimą tų pačių metų rugpjūtį.

PAGD vadovas deklaracijoje nenurodė duomenų apie individualią veiklą, kurią vykdė nuo 2010-ųjų ir nebuvo išregistravęs.

K. Lukošius sakė, kad neseniai individualią veiklą nutraukė, iš jos būdamas PAGD vadovu neuždirbo nė cento ir jokio ryšiu su verslu neturi, o pastaruoju metu jaučia spaudimą dėl vykdomų pertvarkų.

„Jaučiamas šiai dienai yra spaudimas ir šitoj vietoj spaudimas, matyt, dėl pertvarkų vėjų“, – BNS teigė PAGD vadovas. Tačiau jis nedetalizavo, kas ir dėl kokių pertvarkų daro spaudimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algys

Algys portretas
Ne papeikima,o ismesti reikia,juk ne mazas vaikas zino kad blogai daro!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių