Pereiti į pagrindinį turinį

Ministras nustatė supaprastintą mažų skolų išieškojimo procesą

2014-01-15 10:06
BNS inf.
E. Anisimenko / BFL nuotr.

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis patvirtino naują ir supaprastintą iki 200 litų dydžio skolų išieškojimo procesą, trečiadienį pranešė ministerija.

Pagal naują Sprendimų vykdymo instrukciją, iki 200 litų dydžio skolų išieškojimas 30 dienų bus vykdomas tik iš skolininko banko sąskaitoje esančių skolininko lėšų ir bus skaičiuojamos tik pašto bei būtinos vykdymo išlaidos, kurios išieškojimuose iki 10 litų sudaro 30 litų, išieškojimuose nuo 10 iki 50 litų – 40 litų ir išieškojimuose nuo 50 iki 200 litų – 50 litų.

Išieškodami mažesnes negu 200 litų dydžio skolas per 30 dienų laikotarpį antstoliai nebegalės reikalauti papildomų vykdymo išlaidų ir atlygio antstoliui.

"Kiekvienais metais antstoliams pateikiama vykdyti per 120 tūkstančių vykdomųjų dokumentų, kuriuose išieškomos mažesnės negu 200 litų sumos, todėl nauji pakeitimai yra tikras palengvinimas dešimtims tūkstančių skolininkų", - pranešime spaudai teigė ministras J.Bernatonis.

Anot Teisingumo ministerijos, kartais išieškant skolą nuo 10 iki 50 litų, vykdymo išlaidos siekdavo 170 litų, o išieškant skolas nuo 50 iki 200 litų, vykdymo išlaidos siekdavo ir 300 litų.

Naujoji tvarka galios tik tuo atveju, jeigu skolą, būtinas vykdymo išlaidas ir pašto išlaidas skolininkas sumokės per raginime nustatytą terminą arba skolą, būtinas vykdymo išlaidas ir pašto išlaidas per 30 dienų išieškos antstolis iš skolininko banko sąskaitoje esančių lėšų.

Jeigu nurodytų sumų skolininkas nesumokės ir antstolis per 30 dienų neišieškos iš banko sąskaitoje esančių lėšų, antstolis galės taikyti visas Civilinio proceso kodekse numatytas priverstinio vykdymo priemones, taip pat bus skaičiuojamos visos Sprendimų vykdymo instrukcijoje nustatytos vykdymo išlaidos, įskaitant papildomas vykdymo išlaidas už atskirų veiksmų atlikimą ir atlygį antstoliui už sprendimo įvykdymą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų