Ministras: universitetų jungimasis į tarptautinius tinklus turi tapti sistema

Siekiant didesnio šalies mokslinių tyrimų ir inovacijų potencialo, universitetų jungimasis į tarptautinius tinklus turėtų tapti sistema, sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Anot jo, prie tarptautinių tinklų besijungiančių Vilniaus, Klaipėdos bei Kauno technologijų universitetų iniciatyvos yra „puiki sėkmės istorija“, kuria turėtų pasinaudoti ir kitos aukštojo mokslo įstaigos.

„Kol kas tai – trys kregždės, bet tai yra geras žingsnis. Mes ir norėtumėme, kad tai būtų tvaru, kad tai taptų sistema, tokia tarptautinio bendradarbiavimo ekosistema, kur moksliniai tyrimai, eksperimentinė plėtra ir inovacijos yra bazinis dalykas. Šiuo metu mes teikiame tuos pasiūlymus Vyriausybei ir Finansų ministerijai, kartu su partneriais“, – teigė A. Monkevičius.

Ministras vis dėlto pripažino, kad didžiausia problema šioje srityje išlieka maži mokslininkų atlyginimai.

„Doktorantų stipendijos – taip, mes regione ne taip ir blogai atrodome, bet tai tik pradžia, mokslininkų atlyginimus pradėjome didinti. Bet tris kartus jie atsilieka nuo mūsų kolegų kitose šalyse. Todėl čia sustoti negalime“, – svarstė jis.

Į europinius aukštųjų mokyklų tinklus besijungiantys Vilniaus, Klaipėdos ir Kauno technologijų universitetai tikisi, kad Europos Komisijos bandomasis projektas padės pritraukti geriausius užsienio dėstytojus, vykdyti masinius studentų mainus ir pereiti prie bendrų diplomų su užsienio aukštosiomis mokyklomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių