Pereiti į pagrindinį turinį

Ministras: užsieniečių registracijos centre turi būti galimybė maitintis vegetariškai

2014-01-17 07:31
BNS inf.
B.Barausko / BFL nuotr.

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas žada artimiausiu metu patvirtinti pataisas, kurios užtikrintų Užsieniečių registracijos centre Pabradėje atsidūrusiems asmenims galimybę maitintis vegetariškai.

Keisti aprašą, nustatantį laikinojo užsieniečių apgyvendinimo sąlygas ir tvarką, ministrui pasiūlė lygių galimybių kontrolieriaus pareigas laikinai einanti vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

Ji konstatavo, jog Pabradės Užsieniečių registracijos centro gyventojams ribojama galimybė maitintis pagal religinius įsitikinimus.

"Ministras laikosi nuostatos, kad užsieniečiams, patekusiems į Užsieniečių registracijos centrą Pabradėje, turi būti pasiūlyta vegetariško maisto alternatyva. Atitinkamos Laikinojo užsieniečių apgyvendinimo sąlygų ir tvarkos aprašo pataisos yra rengiamos ir bus įformintos ministro įsakymu artimiausiu metu", - BNS pranešė ministro patarėjas Valdas Kaminskas.

Sausio pradžioje E.Žiobienės pasirašytoje pažymoje sakoma, kad Užsieniečių registracijos centre budistai ir musulmonai diskriminuoti dėl maitinimo. Budistai dėl religinių įsitikinimų iš viso nevalgo mėsos, o musulmonai - kiaulienos.

"Specialus mitybos užtikrinimas daliai Užsieniečių registracijos centro gyventojų gali sukelti papildomų nepatogumų ruošiant maistą, tačiau valstybei tenkanti finansinė našta ar kylantys nepatogumai negali būti laikomi pakankamu ir proporcingu pagrindu neužtikrinti fundamentalios asmenų teisės į religijos laisvę", - sakoma Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos pažymoje.

Tokią išvadą tarnyba priėmė ištyrusi Užsieniečių registracijos centro gyventojų skundą, kuriame nurodoma, kad šioje įstaigoje maitinimas organizuojamas neatsižvelgiant į jų praktikuojamą religiją.

Tyrimo metu konstatuota, jog URC apgyvendintų ir sulaikytų užsieniečių maitinimas vykdomas kiekvienam užsieniečiui asmeniškai įdedant jam skirtus patiekalus, todėl yra galimybė atsisakyti nevartojamo produkto. Taip pat nustatyta, kad nė viename teisės akte, reglamentuojančiame užsieniečių matinimą, nėra numatytos pareigos organizuojant užsieniečių maitinimą atsižvelgti į religinius įsitikinimus, nors centro vadovybė tam pagal galimybes sudaro sąlygas, taikydama atitinkamas išimtis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų