Pereiti į pagrindinį turinį

Ministrė ragins greičiau rengti Švėkšnos centro pertvarkos planą

2015-06-12 11:03
BNS inf.
Audronė Pitrėnienė
Audronė Pitrėnienė / V. Skaraičio / BFL nuotr.

Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė skubins darbo grupę greičiau parengti Šilutės rajone esančio Švėkšnos specialiojo ugdymo centro pertvarkos planą.

Pasak ministrės, laukti rugsėjo 1-osios negalima, nes reikia tiksliai žinoti, kiek vaikų centras bus pasiruošęs priimti prasidedant mokslo metams.

„Turėsime parengti anksčiau, negalime mes laukti rugsėjo 1-osios, nežinau, kaip man čia reikės su darbo grupe susikalbėti, prašysiu žmonių, kad dirbtume labai intensyviai. Negalime laukti rugsėjo 1-osios, mes dar nesam priėmę, ar jie grįžta visi, ar grįžta mažesnis skaičius, nes tokiam dideliam skaičiui ten niekas nėra pritaikyta“, - BNS telefonu sakė ministrė.

Penktadienį Švėkšnos centre apsilankiusi ministrė gyrė infrastruktūrą, modernias terapijos priemones, tačiau pabrėžė, jog norint ja tinkamai ir efektyviai naudotis reikia, kad centre būtų mažiau vaikų. „Mačiau jų reabilitacijos kambarius, specialias vonias, šviesų, spalvų, muzikos terapijos momentus, jie įsigiję įvairios naujausios technikos, bet kas, kad jie turi tą techniką, jei vienas vaikas gali pasinaudoti labai retai, todėl, kad jų yra daug“, - kalbėjo A.Pitrėnienė.

Pasak ministrės, pastaruoju metu ugdymo centre gyveno 55 vaikai ir paaugliai, anksčiau jų čia yra buvę ir daugiau kaip 80. Siekiama, kad centre gyventų ne daugiau kaip 30 vaikų.

Klausiama, kur bus mokomi likę vaikai, sumažinus centro ugdytinių skaičių, ministrė sakė: „Reikia galvoti, kokie sprendiniai, galbūt jie tokią pat pagalbą gali gauti ir savo aplinkoj“.

Ministerija praneša, kad šiuo metu centre vyksta čia ugdomų vaikų sveikatos būklės vertinimas siekiant patikslinti diagnozes, kad į centrą nepakliūtų tie, kurie pagal sveikatos būklę neturėtų patekti.

Švietimo ir mokslo ministerijos Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centras, gavęs psichiatrų pakartotinio vertinimo išvadas, patikslins vaikų specialiuosius ugdymo poreikius ir pateiks centrui rekomendacijas dėl ugdymo ir pagalbos teikimo.

Taip pat ministrė pažymi, kad reikia sudaryti geresnes sąlygas vaikams ugdyti: sutvarkyti gyvenamąsias patalpas – kiek įmanoma artinti prie namų, šeimos aplinkos, investuoti į ugdymo aplinką ir kokybę, sudaryti sąlygas profesiniam rengimui.

„Kuo didesnis dėmesys bus skiriamas kiekvienam vaikui, tuo greičiau jie galės sugrįžti į įprastą aplinką. Svarbu, kad ir sugrįžę namo jie gautų reikiamą pagalbą, su jais dirbtų parengti specialistai“, - teigia ministrė.

Šis centras po jame kilusio seksualinio išnaudojo skandalo nuo balandžio perduotas Švietimo ir mokslo ministerijai. Ministro įsakymu sudaryta darbo grupė iki rugsėjo 1 dienos turi parengti detalų centro pertvarkos planą. Buvęs Švėkšnos specialiojo ugdymo centras pavadintas Diemedžio ugdymo centru, patvirtinti naujo centro nuostatai.

Be to, tarpinstitucinė darbo grupė rengia strateginį vaikų socializacijos centrų ir specialaus ugdymo centrų pertvarkos planą.

Švėkšnos specialiojo ugdymo centras yra pagrindinės mokyklos tipo specialiojo ugdymo centras elgesio ir emocijų sutrikimų turintiems mokiniams. Padėtimi šiame centre susirūpinta, kai viešumon iškilo duomenys, jog vienos šios įstaigos auklėtinės galėjo užsiimti sąvadavimu ir pardavinėti kitas merginas. Po šio skandalo kilo įtarimų ir dėl netinkamo vaikų drausminimo, jų slopinimo vaistais. Tuomet nuspręsta, kad centrą savo žinion iš Šilutės rajono savivaldybės perima ŠMM.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų