Ministrė: ukrainiečius priimančios didmiesčių ugdymo įstaigos – perpildytos

Ukrainiečius priimančios didmiesčių ugdymo įstaigos yra perpildytos, karo pabėgėlių prašoma registruotis į mažesnius miestelius, rajonus, sako švietimo ministrė Jurgita Šiugždinienė.

„Registruotų mokyklose yra beveik 7 tūkstančiai. Kol kas tikrai vietų turime“, – Kaune žurnalistams penktadienį teigė ministrė.

„Bet norime paraginti, noriu akcentuoti, kad didieji miestai užsipildo ir mes kartu su kitomis ministerijomis (...) tikrai kreipiame žmones, šeimas į rajonus, į mažesnius miestelius: ten tikrai yra ir galimybės įsidarbinti, ir taip pat ugdymo sąlygos geros, ir vietų yra. Nes jau tikrai didieji miestai yra perpildyti“, – kalbėjo ji.

Pasak ministrės, integruojantis ukrainiečių vaikams didelių problemų nėra, jie jungiasi ir į lietuviškas klases, yra formuojamos atskiros išlyginamosios klasės, vaikus ukrainiečių kalbos ir literatūros pradeda mokyti ir mokytojai iš Ukrainos.

Kas labai nustebino – viena mergaitė gana sudėtingą tekstą pati pasirašiusi. Visi žinome, kad vaikai – imlūs kalboms, jiems tai nėra labai sudėtinga.

„Pastebėjome, kad anglų kalbos žinios nėra labai geros. Bet vaikai yra vaikai, jie žymiai paprasčiau priima pokyčius, jie gali pasisveikinti, atsisveikinti, ir rašo lietuviškai. Kas labai nustebino – viena mergaitė gana sudėtingą tekstą pati pasirašiusi. Visi žinome, kad vaikai – imlūs kalboms, jiems tai nėra labai sudėtinga“, – sakė J. Šiugždinienė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė priminė, kad ministerija jau yra gavusi finansavimą savaitgalinių ukrainiečių mokyklų organizavimui, Lietuvoje ketina steigtis ir privati mokykla iš Ukrainos, turėsianti savo padalinius keliuose miestuose.

Ministrė penktadienį lankosi privačioje Kauno mokykloje „Herojus“, kurioje mokosi apie 180 vaikų iš Ukrainos. Su jais dirba apie 15 mokytojų, o patalpas ir kitą reikiamą paramą suteikia verslas.

Ji sveikino šią ir kitas privačias iniciatyvas, sakydama, kad tai yra „nerealus pavyzdys, kad taip gražiai bendradarbiauja visos organizacijos“.

Statistikos departamento duomenimis, į Lietuvą atvyko ir užsiregistravo 17,5 tūkst. nepilnamečių iš Ukrainos, apie 12,8 tūkst. iš jų – nuo 6 iki 17 metų.


Šiame straipsnyje: Jurgita Šiugždinienėkaro pabėgėliaivaikaimokykloskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių