„Misija Sibiras" vadovė: atėjo karta, kuri iš istorijos liudininkų perima viltį

Seime vykusiame  iškilmingame minėjime, skirtame Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienoms atminti, kalbėjusi projekto „Misija Sibiras“ vadovė Aistė Eidukaitytė pažymėjo, kad patriotiškų jausmų vedini jaunuoliai, kurie vyksta į Sibirą tvarkyti tremtinių kapų, yra jaunosios kartos atstovai, su viltimi žvelgiantys į šalies ateitį.

„Sakome, kad užaugo nauja, Nepriklausomybės, karta. Bet tuo pačiu dažnai girdime klausimus: kada išsigydysime istorijos randus ir kada ateis nauja karta, kurios genuose nebebus užkoduota tautos tragedija? Ši karta jau atėjo. Tai karta, kuri atviromis ir plačiomis akimis žvelgia į skaudžią istoriją ir negalvoja, ar ta tragedija jų genuose yra užkoduota, ar ne. Tai karta, kuri iš gyvųjų istorijos liudininkų perima ne gedulą, o viltį. 

Pasak A. Eidukaitytės, projektą „Misija Sibiras“ sukūrė paprasti jauni žmonės, nes jiems reikėjo būtent tokio istorijos vadovėlio ir jų idėja pasiteisino.

„Teoriškai prieš 14 metų projektą „Misija Sibiras“ turėjo kurti istorikai, turintys daktaro laipsnius, ekspertai, profesionalūs žygeiviai, bet jį kūrė paprasti žmonės, paprasti jauni žmonės, ir kūrė iš širdies. Nes tuo metu jaunam žmogui reikėjo būtent tokio istorijos vadovėlio. Ne to, kuriame užrašyti vien skaičiai, papunkčiui išvardinti faktai ar žemėlapyje sužymėti tremties taškai, o to, kurį galima sukurti pačiam, savomis rankomis prisilietus prie istorijos“, – sakė A. Eidukaitytė.

Pasak jos, ekspedicijoje „Misija Sibiras“ iki šiol jau yra dalyvavę beveik 250 jaunų žmonių, o prie projekto prisilietė šimtai tūkstančių.

Šiemet „Misija Sibiras“ dalyviai planuoja vykti į Krasnojarską bei Kazachstaną.

Šiemet sukanka 78 metai nuo tragiškos 1941-ųjų birželio 14 dienos, kai sovietai pradėjo masinius Lietuvos gyventojų trėmimus į Sibirą. Per vieną savaitę tuomet iš Lietuvos buvo ištremta apie 17 500 žmonių, iš kurių 5 060 buvo vaikai iki šešiolikos metų amžiaus.

Didžioji dalis žmonių vežti į tremtį, kiti – į GULAG'o stovyklas. Buvo ištremta daug to meto politikų, kitų visuomenės veikėjų, tarp kurių – ir antrasis Lietuvos prezidentas Aleksandras Stulginskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Leopoldas

Leopoldas portretas
Lietuva -zydu ar lietuviu tevyne? Zydu kapus saugome, o savu zmoniu (pagal nauja istatyma, jei nepriziurimi dvejus metus, uzlaidojame) ne... Kam trenktis i Sibira, kai nepriziurimi vietiniai partizanu kapai?... Pvz. Raudondvario senose kapinese partizano kapas, matomai, seniunijos klerku, “uzleistas” siemet mirusiai kokio tai valdininkelio motinai (1938-2019) Stai iki kur nusirito musu Lietuvele!

...

... portretas
Deja, trėmimus į Sibirą organizavo žydai - jie juk moka svetimomis rankomis veikt.

Edzios

Edzios portretas
Sukurta VSI ir darmaniukai visai neblogai gyvena is sukio rusai puola ir kas buvo sukurta prie ju yra visiskas blogis.Graudziausia, kad pasekeju daug.Svarbiausia,kad isgirdus raktini zodi "rusija",pradeda visi kratytis....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių