Pereiti į pagrindinį turinį

Mokesčiai nedidės, numatoma didinti tik dyzelino ir cigarečių akcizus

2010-08-03 14:05
Gana: valdžia nusprendė, kad didinti mokesčių akmens nebegalima.
Gana: valdžia nusprendė, kad didinti mokesčių akmens nebegalima. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė tvirtina, kad kitąmet neturėtų įsigalioti jokie nauji ar netikėti mokesčių pakeitimai. Biudžeto deficitas bus mažinamas kitokiais būdais.

PVM nelies

Atostogaujantį premjerą Andrių Kubilių pavaduojanti Finansų ministerijos vadovė interviu dienraščiui užsiminė, kad kitąmet numatoma tik padidinti dyzelino ir cigarečių akcizus, kaip įrašyta į Lietuvos įsipareigojimų ES paketą. Tačiau kol kas ateičiai atidedamos diskusijos dėl nekilnojamojo turto ir automobilių mokesčių įvedimo, taip pat gyventojų pajamų ir pridėtinės vertės mokesčių tarifų keitimo.

Paklausta, ar kitąmet įmanomas mokesčių didėjimas, I.Šimonytė atsakė: "Kai kurių mokesčių didinimas ne tik įmanomas, bet ir privalomas. Šiuo atveju kalbama apie dyzelino ir cigarečių akcizą, kas yra įsipareigojimai ES."

Tačiau apie kitų mokesčių didinimą ar naujų įvedimą kitais metais ministrė nekalba. Pasak jos, pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo kėlimo "šiuo metu nėra ant politikų diskusijų darbo stalo".

Dabar PVM siekia 21 proc. Šį pavasarį, kai pradėtos diskusijos dėl to, kaip kitąmet pasiekti, kad biudžeto deficitas sumažėtų iki 6 proc. bendrojo vidaus produkto, tarp galimų priemonių minėtas ir PVM tarifo didinimas bent vienu procentiniu punktu. Tai leistų surinkti kelis šimtus milijonų litų ir bent iš dalies užkimšti maždaug dviejų milijardų litų skylę kitų metų biudžete.

Tačiau tam, kad būtų didinamas PVM, pasipriešino ne tik Seimo opozicija, bet ir kai kurie valdančiosios koalicijos atstovai, todėl šios idėjos bent kuriam laikui atsisakyta.

"Sodros" įmoka mažės?

Paklausta apie gyventojų pajamų mokesčio (GPM) didinimą, I.Šimonytė neatmetė, kad dabar 15 proc. siekiantis jo tarifas ateityje gali pasikeisti. Tačiau esą tik tuomet, kai bus įgyvendinta "Sodros" reforma ir dalis pensijų bus pradėta mokėti iš valstybės biudžeto.

Be to, ministrė pabrėžė, kad padidinus GPM, būtų sumažintos įmokos į "Sodros" biudžetą. "GPM didinimas įmanomas tik tuo atveju, jeigu mes darome "Sodros" reformą ir vadinamąją pensijos solidarumo dalį perkeliame į valstybės biudžetą. Tokiu atveju į valstybės biudžetą turėtų būti surinktos lėšos. Tai galima padaryti padidinant esamų mokesčių, keliaujančių į biudžetą, tarifus", – aiškino Finansų ministerijos vadovė.

"Bet lygiai taip pat mažėtų įmokos "Sodrai". Vietoj dabartinių 30 proc. būtų tik keliolika procentų, o tai, manau, yra visiems labai gerai, nes atsirastų papildoma motyvacija žmonėms dalyvauti "Sodros" kaupimo sistemoje. Darbdaviui tai automatiškai mažintų išlaidas, pradingtų iniciatyva mokėti vokeliuose", – pridūrė ji.

"Vieno paketo dalis"

Pasak I.Šimonytės, "Sodros" reforma, įmokų į "Sodra" mažinimas ir GPM didinimas būtų "vieno paketo dalis, o ne atskiri sprendimai".

Finansų ministrė prognozuoja, kad šio rudens pradžioje bus tiksliai apskaičiuota, kokia "Sodros" dalis turėtų nukeliauti į valstybės biudžetą, kiek bus galima mažinti "Sodros" įmokas ir atitinkamai pakoreguoti kitų mokesčių tarifus.

Ministrė neatmetė, kad tokiu atveju GPM gali būti ir nedidinamas, tačiau tada reikėtų padidinti PVM, nors tai, I,Šimonytės nuomone, nebūtų socialiai teisingas sprendimas. Mat PVM liečia visus be išimties valstybės gyventojus, įskaitant ir pensininkus, o GPM ir "Sodros" įmokų tarifų pakeitimai paliestų tik dirbančius piliečius.

"Mes dar neturime skaičių, dėl kurių galėtų vykti diskusija. Rimtesnė diskusija galima, kai tie skaičiai bus pateikti rudenį", – sakė ministrė.

Ji prognozavo, kad pabaigus diskusijas dėl "Sodros" reformos ir dalies pensijos perkėlimo į valstybės biudžetą, kitąmet, 2011-aisiais, Seime galėtų būti priimami atitinkami įstatymai. Tuomet jie galėtų įsigalioti ne anksčiau kaip nuo 2012 m.

Todėl ir GPM bei "Sodros" įmokų pakeitimai galimi tik nuo tų metų, o ne nuo 2011-ųjų.

Naujų mokesčių dar nebus

Kalbėdama apie prieštaringai vertinamo nekilnojamojo turto mokesčio įvedimą, I.Šimonytė užsiminė netikinti, kad jis galėtų artimiausiu metu atsirasti. "Šis mokestis yra tos pačios stadijos, kurios yra jau pastaruosius dešimt metų – diskusijų stadijos. Ir turbūt bus jos dar dešimt metų", – sakė Finansų ministerijos vadovė.

Pasak jos, tęsiamos diskusijos ir dėl kito prieštaringai vertinamo naujo mokesčio – už automobilius.

I.Šimonytė prognozavo, kad su kitų metų biudžetu Seimo nepasieks jokie "esminiai lydintieji įstatymai dėl mokesčių". Be to, neturėtų būti ir naujų pasiūlymų dėl pensijų, kitų socialinių išmokų ar algų mažinimo. "Visi esmingesni sprendimai socialinėje ar išlaidų mažinimo srityje jau yra priimti", – pareiškė ministrė.

Ji tvirtino tikinti, kad Seimas lapkritį arba gruodį pritars kitų metų biudžetui, kurio pajamos, palyginti su šiais metais, turėtų padidėti dėl ekonomikos augimo, kovos su šešėline ekonomika ir kontrabanda bei dėl efektyvesnio valstybinio turto valdymo, o išlaidos irgi turėtų paaugti, tačiau tik dėl to, kad didės skolos administravimo išlaidos ir ES paramos kofinansavimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų