Mokyklose registravosi ketvirtadalis ukrainiečių vaikų, pusė – į lietuviškas klases

Mokyklose jau registravosi ketvirtadalis iš Ukrainos dėl karo į Lietuvą pasitraukusių vaikų, beveik pusė jau pradėjusiųjų mokslus registravosi į lietuviškas klases, pirmadienį paskelbė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Ministerija BNS nurodė, jog pirmadienio popietės duomenimis, iš 10,8 tūkst. atvykimą į Lietuvą deklaravusių nepilnamečių į mokyklas ir darželius užregistruota 2,8 tūkst., arba maždaug ketvirtadalis.

„Mokyklose jau mokosi 2300 vaikų, iš jų beveik 50 proc. – mokyklose, kur mokoma lietuvių kalba. Bendrojo ugdymo mokyklose jau užimta 34 proc. galimų vietų, ikimokyklinio ugdymo įstaigose – 13 proc. galimų vietų“, – BNS informavo ministrės Jurgitos Šiugždinienės atstovas spaudai Dainoras Lukas.

Iš viso į Lietuvą atvykimą deklaravo apie 25 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos.

D. Lukas pažymi, jog „gali būti pavieniai atvejai“, kai užsiregistravę mokytis mokykloje, kur mokoma lietuvių kalba, ukrainiečiai toliau mokosi nuotoliniu būdu su pedagogais iš Ukrainos.

Neatmetama, jog taip pat nuotoliniu būdu ukrainietiškai toliau mokosi ir didžioji dalis vaikų, kurie dar neregistruoti lietuviškose mokyklose.

Bet kokiu atveju sieksime, kad visi Lietuvoje gyvenantys vaikai registruotųsi Lietuvos mokyklose ir turėtume informaciją apie jų ugdymą ir pažangą.

„Dauguma kitų vaikų, kurie nesiregistravo mokyklose, greičiausiai mokosi nuotoliniu būdu Ukrainos mokyklose. Bet kokiu atveju sieksime, kad visi Lietuvoje gyvenantys vaikai registruotųsi Lietuvos mokyklose ir turėtume informaciją apie jų ugdymą ir pažangą“, – sakė jis.

Didžioji dalis moksleivių koncentruojasi trijuose šalies didmiesčiuose – pirmadienio duomenimis, Vilniuje registruota 675, Kaune – 436, Klaipėdoje – 460 moksleivių iš Ukrainos.

Šių savivaldybių BNS penktadienį pateiktais duomenimis, dauguma pasirinko ugdymą rusų kalba.

Panevėžio ir Alytaus savivaldybės neturi rusakalbių mokyklų, todėl visi registravęsi čia eina į lietuviškas klases.

Tuo metu Šiaulių savivaldybė turi tautinėms mažumoms skirtą Santarvės gimnaziją, joje, savivaldybės BNS pateiktais duomenimis, norą mokytis rusų kalba iki pirmadienio popietės pareiškė 88 moksleiviai, t.y. beveik pusė iš daugiau nei 200 užsiregistravusių ukrainiečių vaikų.

Šiaulių savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Edita Minkuvienė BNS patvirtino, kad Santarvės gimnazija gali priimti dar apie 40 moksleivių. Tačiau. anot jos, ne visi ukrainiečiai pageidauja ugdyti vaikus būtent rusų kalba ir nemažai jų renkasi arčiau savo dabartinės gyvenamosios vietos esančias mokyklas.

Ministerijos teigimu, Kauno rajono ugdymo įstaigose registruoti 93 moksleiviai, Panevėžio – 84, Visagino – 67.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeUkrainamokiniaiLietuvos mokyklosmokyklos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių