Namuose šalia Rudaminos geležinkelio „vaikšto“ baldai

  • Teksto dydis:

Naktį pro šalį pralekiančių traukinių garsas trukdo miegoti, o nuo jų sukeltos vibracijos juda baldai ir lempos, virpa sienos. Su tokia kasdienybe susiduria Rudaminos, nuo Vilniaus nutolusios apie 13 km, gyventojai.

Vietos gyventoja Irma gyvena 600–700 m atstumu nuo geležinkelio bėgių, tačiau traukinių garsas labai girdimas. „Naktį, kai važiuoja du traukiniai, būna, kad ir lovos vaikšto į šonus, tai – siaubingiausia. Tikrąja to žodžio prasme atrodo, kad sienos sugrius“, – pasakoja gyventoja.

Po geležinkelio remonto padidėjus traukinių keliamam triukšmui, Rudaminos seniūnijos bendruomenės atstovai kreipėsi ir į „Lietuvos geležinkelius“, ir į Vilniaus rajono savivaldybę.

„Lietuvos geležinkelių“ atstovas tikina, kad surinkti visi sertifikatai, įrodantys, jog šis geležinkelis atitinka visus saugumo reikalavimus ir yra tinkamas naudoti. Vilniaus rajono savivaldybė tvirtina tą patį ir, nors plačiau pakomentuoti situaciją atsisakė, tačiau atsakymus į klausimus pateikė raštu.

Anot savivaldybės, Gamyklos gatvėje nuo 2012 metų kasmet atliekami triukšmo fizikiniai matavimai. Paskutinį kartą matuota praėjusių metų spalio mėnesį.

Dienos metu nustatytas 57 dB ekvivalentinis garso slėgio lygis (maksimalus garso slėgio lygis – 65 dB). Nakties metu nustatytas 35 dB ekvivalentinis garso slėgio lygis (maksimalus garso slėgio lygis – 40 dB).

Taigi buvo padaryta išvada, kad triukšmo ribiniai dydžiai neviršyti, tačiau gyventojai su tuo nesutinka.

„Normų riba priklauso nuo to, kokiu atstumu matuojama vibracija ir triukšmas. Pasirodo, buvo matuota kažkur apie 1,5 km nuo geležinkelio“, – tikina Rudaminos seniūnijos bendruomenės narys.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidos „Misija: Vilnija“ reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių