Iš narvų išsilaisvinusios vištos kviečia Velykoms apsipirkti sąmoningiau

  • Teksto dydis:

Artėjant Velykoms, dvi herojės – iš fermų išgelbėtos vištos Čypkė ir Nijolina, pasakos apie savo kasdienybę fermose, edukuos žmones apie sunkias gyvenimo sąlygas pramoniniuose paukštynuose bei skatins nesirinkti narvuose laikomų vištų kiaušinių, žymimų numeriu trys, skelbia gyvūnų apsaugos organizacija „Tušti narvai“.

„Labai apsidžiaugėme, kai sužinojome, kad Lietuvoje yra globojamos vištos, kurios buvo išgelbėtos iš fermų, – pasakoja kampanijos koordinatorius Tomas Byčkovas. –Čypkė ir Nijolina, prisijungusios prie kampanijos, parodo, kad šie paukščiai turi skirtingus charakterius, jausmus ir poreikius. Tikimės, kad vis daugiau žmonių atkreips dėmesį į vištų gerovę ir savo pasirinkimais parduotuvėse prisidės prie pozityvių pokyčių, kurie sumažins milijonų vištų kančią.“

Nors šiuo metu Čypkė ir Nijolina gyvena jas išgelbėjusių žmonių namuose, abi yra patyrusios ir kitą vištų dedeklių gyvenimo pusę.

Čypkė augo kaime, tačiau, jai susilaužius koją šokant nuo laktos, buvo nuspręsta ją nužudyti. Toks vištos likimas nepatiko ūkininkų giminaičiui, „Tuščių narvų“ nariui Lukui. Jis nuvežė Čypkę pas veterinarą, kur vištai buvo atlikta kojos operacija, ir priglaudė gyventi pas save namuose. Šiuo metu Lukas studijuoja užsienyje, todėl Čypkę priglaudė kita šeima, kurioje Čypkė susipažino su kita kampanijos heroje, Nijolina.

Nijolinos praeitis – baisesnė nei Čypkės. Nijolina atkeliavo iš pramoninio paukštyno, kuriame vištos laikomos narvuose. Ten gyvūnams netenka pamatyti saulės šviesos, išeiti į lauką, jų narvai pilni parazitų, o vienai vištai tenka A4 formato lapo dydis – erdvė, kurioje višta negali išskleisti sparnų. Sumažėjus Nijolinos dedamų kiaušinių kiekiui, paukštynas ją pardavė apylinkėse gyvenantiems žmonėms. Vėliau Nijolina pateko pas mylinčią šeimą, kuri vištai parodė, jog gyvenimas gali būti daug daugiau nei ankštas narvas.

Visi kiaušiniai yra žymimi numeriais nuo 0 iki 3. Narvų sąlygomis auginamų vištų kiaušiniai yra žymimi trečiu numeriu.

Antru numeriu pažymėti kiaušiniai reiškia, jog vištos laikomos ant kraiko: jos negali išeiti į lauką, bet vis dar turi vietos išskleisti sparnus, vaikštinėti.

Pirmo numerio žymėjimas nurodo, kad vištos yra laikomos laisvai – erdvės tenka vis dar nemažai, vištoms išlieka galimybė išeiti ir į lauką.

0 numerio kiaušiniai reiškia, jog vištos yra laikomos ekologiškomis sąlygomis, jos turi daug erdvės vaikštinėti lauke, yra šeriamos sveiku pašaru.

„Šiuo metu Lietuvoje beveik 2,5 milijonų vištų yra laikomos narvuose, – sako T. Byčkovas. – Tai gali pasikeisti, jei pirkėjai nesirinks kiaušinių iš tokių paukštynų.“

Šūkiu „Kiekviena višta pasakys“ – nesirink kiaušinių numeris trys! Velykinė kampanija kviečia atsisakyti žiauriomis sąlygomis laikomų kiaušinių būtent šiuo šventiniu laikotarpiu, kai išauga bendras kiaušinių suvartojimo kiekis.

Atsižvelgti į laikymo sąlygas skatina ne tik kampanijos herojės, bet ir kiti žymūs visuomenės nuomonės formuotojai: šefai, maisto tinklaraštininkai bei socialinių tinklų influenceriai. Taip pat, prie kampanijos jungiasi ir didieji prekybos tinklai.

„Džiaugiamės, kad šiais metais prisijungė ir prekybos tinklai, kurie įvairiomis priemonėmis edukuoja savo pirkėjus ir ragina rinktis atsakingai, – sako T. Byčkovas. – Kai kurie net taiko nuolaidas geresnėmis sąlygomis laikomų vištų kiaušiniams.“

Daugiau informacijos apie kiaušinių žymėjimą bei Velykinę kampaniją galite rasti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių