Pereiti į pagrindinį turinį

Naują kariuomenės vadą pasirinks D.Grybauskaitė

2009-06-29 20:09
Naują kariuomenės vadą pasirinks D.Grybauskaitė
Naują kariuomenės vadą pasirinks D.Grybauskaitė / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr. V.Tutkus

Išrinktajai prezidentei Daliai Grybauskaitei teks netrukus pasirinkti, ką skirti naujuoju Lietuvos kariuomenės vadu.

Kadenciją baigiantis valstybės vadovas Valdas Adamkus susitikime su ja aptars šį klausimą ir nuspręs, ar abipusiu sutarimu naujo kariuomenės vado kandidatūra birželį bus pateikta Seimui dar dabartinio prezidento dekretu, ar tokį dekretą jau liepą arba rugpjūtį padarys jau Lietuvos vadovės pareigas pradėjusi eiti D.Grybauskaitė.
 
Pirmadienį V.Adamkus susitiko su krašto apsaugos ministre Rasa Juknevičiene. Susitikime buvo aptarta kariuomenės vado pakeitimo procedūra ir terminai.
 
Dabartinio kariuomenės vado generolo leitenanto Valdo Tutkaus penkerių metų kadencija baigiasi birželio 30 dieną. Pasak R.Juknevičienės, galiojantis įstatymas neleidžia V.Tutkaus dar penkeriems metams skirti kariuomenės vadu, todėl į šias pareigas bus ieškoma nauja kandidatūra.
 
Kariuomenės vadą Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas. Tai reiškia, kad valstybės vadovas turi pasirašyti dekretą dėl naujo kariuomenės vado kandidatūros teikimo Seimui.
 
Praėjus beveik dviem savaitėm po V.Tutkaus kadencijos pabaigos, liepos 12-ąją, prisieks ir pradės eiti pareigas naujai išrinktoji prezidentė D.Grybauskaitė. Todėl dar neaišku, ar kandidatūrą į kariuomenės vadus birželį pateiks dar prezidento kadenciją baigiantis V.Adamkus, ar tai bus palikta padaryti D.Grybauskaitei. Pastaruoju atveju nuo birželio 30 dienos iki naujojo kariuomenės vado paskyrimo krašto apsaugos ministrė turės paskirti laikinai einantį kariuomenės vado pareigas. Juo gali tapti arba Gynybos štabo viršininkas flotilės admirolas Kęstutis Macijauskas, arba bet kuris generolo arba admirolo laipsnį turintis karininkas.
 
Pasak prezidento atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, valstybės vadovas nusprendė kariuomenės vado klausimą aptarti su išrinktąja prezidente. Jos žodis esą būtų galutinis. Jeigu V.Adamkus ir D.Grybauskaitė dar birželį susitartų dėl kandidatūros, ji galėtų būti teikiama jau birželį kadenciją baigiančio prezidento dekretu. Jeigu sutarimo nebus, šis klausimas bus paliktas spręsti jau prezidento pareigas pradėjusios eiti D.Grybauskaitės apsisprendimui. Tokiu atveju R.Juknevičienė paskirs laikinąjį kariuomenės vadą.
 
Kol kas nežinoma, kada įvyks V.Adamkaus susitikimas su D.Grybauskaite. Tačiau toks pokalbis gali įvykti jau šios savaitės pabaigoje, kai eurokomisarės pareigas paliekanti D.Grybauskaitė trumpam sugrįš į Lietuvą iš Briuselio.
 
Krašto apsaugos ministrė tvirtino pirmadienį su V.Adamkumi neaptarinėjusi konkrečių kandidatūrų į kariuomenės vadus. „Tai turi būti krašto apsaugos sistemos pasitikėjimą turintis, profesionalus, tvirtos moralės karininkas. Man tikras etalonas būtų generolas Jonas Kronkaitis, tačiau jo jau nebegalima skirti kariuomenės vadu“, - sakė R.Juknevičienė.
 
Ji priminė, kad kariuomenės vadą skiria prezidentas Seimo pritarimu. „Tačiau tikiuosi, kad ir į mano nuomonę šiuo klausimu bus atsižvelgta“, - teigė Krašto apsaugos ministerijos vadovė. 
 
Tarp galimų pretendentų į kariuomenės vadus neoficialiai minimas dabar Jungtinėse Amerikos Valstijose NATO vadavietėje tarnaujantis brigados generolas Arvydas Pocius, taip pat flotilės admirolas K.Macijauskas, sausumos pajėgų vadas brigados generolas Jonas Vytautas Žukas, Generolo Jono Žemaičio-Vytauto karo akademijos viršininkas brigados generolas Edvardas Mažeikis, Krašto apsaugos ministerijos generalinis inspektorius brigados generolas Gintautas Zenkevičius, motorizuotos pėstininkų brigados „Geležinis vilkas“ vadovas pulkininkas Vilmantas Tamošaitis, Lietuvos karinis atstovas prie NATO generolas majoras Vitalijus Vaikšnoras.
 
Naujasis kariuomenės vadas, pasak krašto apsaugos ministrės, susidurs su keliais iššūkiais, didžiausias jų – ekonominio sunkmečio sąlygomis drastiškai sumažintas kariuomenės finansavimas. Be to, šią vasarą laukia Konstitucinio Teismo išaiškinimas, ar tikrai Lietuvoje gali būti atsisakyta privalomosios karinės tarnybos. Laukia ir NATO reikalavimų transformuoti kariuomenę įgyvendinimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų