Naujos ES misijos rėmuose Lietuva ketina apmokyti ukrainiečių batalioną

Naujos Europos Sąjungos (ES) paramos Ukrainai misijos rėmuose Lietuva ketina apmokyti batalioną šios Rusijos invazijai besipriešinančios šalies karių, sako Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

„Mes greičiausiai vadovausime vieno iš batalionų parengimui“, – žurnalistams Vilniuje penktadienį sakė generolas leitenantas.

Minima misija startavo lapkritį, jai vadovauja Lenkija ir Vokietija. Misijos metu iš viso tikimasi apmokyti apie 15 tūkst. Ukrainos karių.

Pasak V. Rupšio, Lietuva ukrainiečių batalioną planuoja apmokyti Vokietijoje.

Vilniuje viešintis ES karinio komiteto pirmininkas Robertas Briegeris sakė, kad jau 16 Bendrijos valstybių pasiūlė paramą vykdant kovinį rengimą.

Lietuva anksčiau skelbė apie planus 2023 metais apmokyti iš viso apie 1,5 tūkst. Ukrainos karių. Minimas ukrainiečių batalionas, kurį sudarytų keli šimtai karių, patenka į šį skaičių.

Mes greičiausiai vadovausime vieno iš batalionų parengimui.

Kitų iniciatyvų pagrindu ukrainiečių rengimas vyksta ir Lietuvoje. Pasak V. Rupšio, šalyje apmokomi ukrainiečiai išminuotojai, inžinieriai, mechanikai, karių ir civilių bendradarbiavimo specialistai, puskarininkiai.

Visgi kariuomenės vadas pastebėjo, jog kol kas fiksuotas 1,5 tūkst. ketinamų apmokyti ukrainiečių kiekis gali augti.

„Mes esame labai lankstūs ir visą laiką greitai reaguojame į Ukrainos karinės arba politinės vadovybės prašymus ir greitai organizuojame būtinus jiems mokymus“, – teigė V. Rupšys.

Iš viso ES yra suteikusi įvairios paramos Ukrainai už maždaug 1,9 mlrd. eurų.


Šiame straipsnyje: Ukrainos kariaimokymaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių