Neeilinė diena pasienyje: taktiškai išsidėstę pareigūnai nepraleido nelegalių migrantų pro sieną

  • Teksto dydis:

Liepos 27 d. prie Lietuvos sienos Švenčionių pasienio užkardos pareigūnai pastebėjo keturis asmenis. Dėl taktiškai išsidėsčiusių pasieniečių šie taip ir nedrįso kirsti sienos. Apie šią situaciją LNK plačiau pasakojo Švenčionių pasienio užkardos vadas Raimondas Bučelis.

„Buvo tikrai neeilinė para. Iš tikrųjų net trylika valandų mes vieni kitus stebėjome ir užkardėme galimą neteisėtų migrantų valstybės sienos pažeidimą. Visas veiksmas prasidėjo 2.30 val. Baltarusijos Respublikos pusėje buvo pastebėtas keturių asmenų judėjimas link valstybės sienos. Pareigūnai taktiškai išsidėstė ir, pastebėję mūsų pareigūnus, nelegalūs migrantai sustojo netoli valstybės sienos linijos, stebėjo mūsų veiksmus, bet kirsti valstybės sienos nedrįso. Pirmą kartą prevencinės priemonės buvo vykdomos devynias valandas, paskui jie atsitraukė į Baltarusijos Respublikos gilumą. Po poros valandų vėl atėjo į tą pačią vietą ir vėl ketino kirsti valstybės sieną, bet ėmėmės prevencinių priemonių ir neleidome jiems to įvykdyti, ir po keturių valandų jie vėl atsitraukė į Baltarusijos Respublikos pusę“, – pasakojo R. Bučelis.

„Norėčiau pabrėžti, kad per visą šitą etapą skambinom daugiau negu dešimt kartų Baltarusijos Respublikos pasieniečiams, bet į mūsų skambučius jie nereagavo, jokių priemonių nesiėmė. Tai jau ne pirmas kartas, kad į mūsų visus pranešimus jie jokių priemonių nesiima“, – teigė vadas.

Anot jo, „pasienio pajėgos šiai dienai yra tikrai sustiprintos. Visos sienos fizinėmis  pajėgomis neįmanoma apsaugoti, nes tų pajėgų reikėtų labai daug. Bet mes dirbame pačiose pažeidžiamiausiose vietose, kur tikėtinas tų neteisėtų migrantų valstybės sienos kirtimas“.

Esą dažniausiai nelegalūs migrantai yra neblogai pasikaustę teisiniuose reikaluose, jie būna instruktuojami, kad, sušukę „refugee“ (liet. prieglobsčio prašytojas), gali kirsti sieną. Tačiau ši grupelė nedrįso to padaryti, matydami pareigūnus Lietuvos pusėje. „Jie matė fiziškai Lietuvos pareigūnus ir greičiausiai nebuvo apmokyti šių dalykų pasakyti“, – sakė R. Bučelis.

Stop kadras.

Kaip sakė vadas, minėti asmenys vis dar nėra kirtę Lietuvos sienos: „Iki šio momento mes jų dar nesam sulaikę“.

Per visą šitą etapą skambinom daugiau negu dešimt kartų Baltarusijos Respublikos pasieniečiams, bet į mūsų skambučius jie nereagavo.

„Tikrai nemažai pareigūnų budi, nes mūsų pajėgas sustiprino Krašto apsaugos savanorių pajėgos, Lietuvos kariuomenės reguliariosios pajėgos ir Karo policija. Pasienio sargybos skaičius yra pakankamai sutankintas ir tikrai valstybės sienos kontrolė yra sustiprinta“, – aiškino jis.

Kaip teigė Švenčionių pasienio užkardos vadas, nemažai rūpesčių kelia ir jau sulaikytų migrantų priežiūra: „Neteisėtų migrantų apgyvendinimas tikrai sukelia nemažai rūpesčių, nes dalis neteisėtų migrantų yra apgyvendinti užkardos patalpose ir dalis apgyvendinta šalia pastatytose palapinėse. Esam atidavę sporto salę, keliuose sulaikymo kambariuose yra įrengtos neteisėtų migrantų apgyvendinimo patalpos bei turime dvi patalpas, kurios yra atitinkančios visas sąlygas prieglobsčio prašytojų apgyvendinimo, didžioji dalis yra apgyvendinta palapinėse“.

Esą nuo per didelio krūvio kitų užkardų pasieniečiai yra ir pasitraukę iš darbo, kitiems nesumokama už viršvalandžius. Tačiau, anot R. Bučelio, tokių situacijų Švenčionių užkardoje dar nepasitaikė: „Iš tikrųjų dabar pareigūnų turiu tikrai nemažai. Jeigu įvyksta įvykiai, niekas tų valandų tikrai neskaičiuoja, dirba žmonės, kiek reikia, kad tuos neteisėtus migrantus sulaikytų ir pristatytų į pasienio užkardą. Aišku, situacija įtempta, bet kontroliuojama. Tų pajėgų skaičius yra didesnis, todėl su tais iššūkiais šiai dienai mes tikrai susitvarkom. Visi pareigūnai Švenčionių pasienio užkardoje supranta įvykių svarbą, yra pareigingi ir tikrai klausia, ar nereiktų kažkada papildomai pamainai išeiti. Tokių, kas pasitrauktų iš tarnybos ar skųstųsi sunkiom darbo sąlygom, aš neturėjau“.

„Yra nustatytas darbo režimas, kad jie tikrai pailsėtų namuose fiziškai ir ateitų žvalūs ir darbingi į darbą. Yra nustatytas ciklas, to ciklo mes ir laikomės“, – pridūrė vadas.

Stop kadras.

„Mums pagalba tikrai yra reikalinga ir dabar vyksta aktyviai tų darbuotojų paieška, kurie tikrai prisidėtų prie neteisėtų migrantų, kurie yra apgyvendinti pasienio užkardos teritorijoje, priežiūros, visų logistinių reikalų. Ir tikrai žmonės jau kreipėsi, kaip galėtų padėti mums dirbti čia su neteisėtais migrantais. Tos pajėgos, kurios saugo neteisėtus migrantus užkardoje, tikrai galėtų dirbti prie valstybės sienos. Būtent priėmus senus mūsų darbuotojus atlikinėti tas funkcijas, tikrai pasienio sargybos prie valstybės sienos būtų daugiau“, – sakė R. Bučelis.

„Norčiau padėkoti Raudonojo Kryžiaus draugijai, „Caritui“, „Maisto bankui“ ir Švenčionių rajono savivaldybei. Vien tai, kad nuo šios dienos yra organizuojamas neteisėtiems migrantams, apgyvendintiems užkardoje, maitinimas, šilti pietūs, – tikrai didžiulė pagalba. O šiaip viskas yra suplanuota – tiek komunalinės paslaugos, tiek dušai papildomi, bet kol kas logistikos klausimai sprendžiami“, – kalbėjo jis.

Kaip mano R. Bučelis, vien spygliuotos vielos nuo nelegalių migrantų apsisaugoti neužteks: „Spygliuotos vielos tiesimas būtų viena iš kliūčių ir sudedamųjų dalių dėl valstybės sienos apsaugos. Manau, tai šimtu procentų tikrai neapsaugos. Turėtų būti ir spygliuota tvora, ir optimalus pajėgų skaičius prie valstybės sienos, kad galėtume užkardyti valstybės sienos pažeidimus“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Danutė

Danutė portretas
Pasieniečiams už viršvalandžius nemoka, o tiems maistas pagal poreikius. Jau rašė vakar LRT, jog biudžetas perskirstytas vadinamų migrantų poreikiams. Įdomu! nuo ko atėmė? Panaudot biologinį ginklą, paleist kiaules pasienio perimetru ir dar srutų papilt. Ateity būtų trąši žemė.

mūsų narsūs pasieniečiai taktiškai išsidėstė

mūsų narsūs pasieniečiai taktiškai išsidėstė portretas
ir nugalėjo keturis nelegalus

Karoliui

Karoliui portretas
išmok skaičiuoti. 50 milijonu, o ne milijardu.... o tokia suma visai normali valstybei
VISI KOMENTARAI 55

Galerijos

Daugiau straipsnių