Pereiti į pagrindinį turinį

Nepatikusiai dovanai retai atsiveria vartai atgal į parduotuvę

2013-12-26 08:09
Tomo Raginos nuotr.

Kalėdų Senelis irgi kartais klysta – parūpina netinkamą dovaną. Deja, ją priduoti į parduotuvę ar pakeisti kita preke įmanoma retai. Daug daiktų apskritai yra negrąžintini, o grąžintini priimami ne visada.

Dovanas teikiančiam Kalėdų Seneliui verta žinoti, kad net jei jis kartu su dovana įteiks pirkimo čekį, po dovanų popieriumi besislepiantis daiktas nebūtinai galės būti pakeistas didesniu, kita labiau reikalinga preke ar iškeistas į pinigus. Todėl aklai nupirkta dovana, kad ir auksinis žiedas, jei šis smukčios, negalės būti pakeistas kitu. Nebent pardavėjas geranoriškai sutiks pagelbėti. Kokybiškų prekių grąžinimo į prekyvietę subtilybes itin gerai išmano Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Vartojimo prekių ir paslaugų skyriaus vedėja Rasa Pupienienė.

– Ar galima grąžinti kokybišką, tačiau nepatikusią ar netikusią dovaną?

– Pirkti daiktus reikia tik labai aiškiai nusprendus, ar jie reikalingi, tinkami, ar bus panaudoti. Tam tikras prekes galima grąžinti, praėjus ne ilgiau kaip 14 dienų nuo jų įsigijimo. Daiktas turi būti nepraradęs prekinės išvaizdos, nepanaudotas pagal paskirtį, neturi būti sumažėjusi jo prekinė vertė. Grąžinti galima toli gražu ne visas kokybiškas prekes, o tik tas, kurios nėra įtrauktos į negrąžintinų daiktų sąrašą. Pavyzdžiui, viršutinius drabužius, batus, statybines medžiagas, kai kuriuos kitus daiktus.

– Ką reikia turėti, kad prekė butų priimta ir už ją atiduoti pinigai?

– Būtina turėti prekės įsigijimo čekį ar kitą pinigų sumokėjimą patvirtinantį dokumentą. Jį reikėtų padovanoti kartu su dovana ir nepakeisti prekinės išvaizdos. Reikia stengtis kuo mažiau pažeisti pakuotę, neapklijuoti ar neaprašinėti jos, nenukarpyti etikečių. Teisės aktai numato, kad pakuotė gal būti pažeista tik tiek, kiek yra būtina prekei apžiūrėti. Pirkėjui ir pardavėjui nesutariant, ar daikto prekinė išvaizda pakitusi, kartais sprendžia ekspertas – Ne maisto produktų inspekcijos specialistas. Jis, vadovaudamasis protingumo ir kitais kriterijais, tai įvertina. Tačiau firminės pakuotės sugadinimas gali lemti tai, kad prekė nepriimama atgal. Buvo atvejis, kai batų dėžutė buvo apklijuota lipnia juosta, po to ji buvo pašalinta ir dėžutė liko subjaurota. Dėl to vartotojui buvo atimta teisė grąžinti prekę. Norint prekę pakeisti kita, galioja tokie patys reikalavimai. Žinoma, prekės gali būti priimtos ar pakeistos ir kitokiomis aplinkybėmis, nei numato įstatymas, jei pardavėjas sutinka.

– Ar galima grąžinti prekę kitoje to paties tinklo parduotuvėje, pavyzdžiui, kitame mieste?

– Mes sakome, kad reikia keisti prekę jos įsigijimo vietoje arba kitoje pardavėjo pasiūlytoje, vartotojui patogioje vietoje. Jei pardavėjas su vartotoju nesusitaria, vartotojas turi vykti ten, kur prekė įsigyta.

– Kokios populiarios dovanos negali būti grąžintos, jei jos kokybiškos?

Visi žaislai, kvepalai, kosmetikos prekės, tauriųjų metalų gaminiai, perlai, brangakmeniai, taip pat visos elektrotechnikos prekės – telefonai, televizoriai, virduliai, lygintuvai ir kita. Apatiniai drabužiai – skirtingai nei viršutiniai – atgal nepriimami. Net nesvarbu, ar šios prekės buvo išpakuotos, ar ne. Visai kas kita, jei geranoriškai susitariama su pardavėju. Jei tai netinkamos kokybės prekės, tada galioja kiti reikalavimai.

– Ar įmanoma dovanų čekius, kuponus iškeisti į pinigus, atitinkamai pagal jų vertę?

– Kol kas ne. Mūsų tarnybos nuomone, tai yra sandoris trečiojo asmens naudai, čekio gavėjas negali ateiti ir prašyti iškeisti jį į pinigus. Tačiau galbūt kiti teisininkai gali turėti ir kitokią nuomonę interpretuodami Civilinį kodeksą. Be to, jei praleidžiamas nurodytas terminas pasinaudoti dovanų čekiu, vėliau nebebus galima jo panaudoti.

– Ar dažnai fiksuojami pažeidimai priimant atgal prekes?

– Negalėčiau pasakyti, kad dėl to gauname daug skundų, – pardavėjai žino teisės aktus. Vartotojui, kuris nori daugiau, nei priklauso, išaiškinamos teisės, ir belieka laikytis teisės aktų. Dažniausiai ginčai kyla iš nežinojimo. Žinoma, visada būna išimčių. Tiesa, čia kalbame apie tradicinę prekybą, kitas reglamentavimas galioja prekybai internetu.

– Ar į turgų taip pat galima grąžinti prekes?

– Turgui galioja tokios pat taisyklės kaip ir parduotuvei. Visuose sandoriuose pinigų gavėjas privalo išduoti pinigų gavimą patvirtinantį dokumentą. Jei jis tokio neduoda, vadinasi, galimai netinkamai apskaito pinigines lėšas. Tada galima kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją. Neturint čekio ar kito dokumento, nebus pagrindo reikalauti prekę priimti atgal, pakeisti ir pan. Turguje ne visi privalo turėti kasos aparatus – galima ir ranka išrašyti kitokios formos pinigų gavimą patvirtinantį dokumentą.

– Vis dėlto, jei vartotojas mano, kad yra teisus, o pardavėjas – ne, kur jam kreiptis?

– Visada galima kreiptis į Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybą. Mes atsirinksime, kur mūsų kompetencija, o kur ne – bus perduota kompetentingai institucijai. Mes surenkame informaciją, kuo baigėsi ginčas.


Prekės, kurios negali būti grąžinamos ar keičiamos, jei yra kokybiškos:

  • parfumerijos, kosmetikos ir tualetiniai preparatai;
  • fotografijos ir kinematografijos prekės;
  • spausdintos knygos, reprodukcijos, kiti poligrafijos pramonės dirbiniai;
  • audiniai;
  • kiliminė grindų danga, išskyrus kilimus ir kilimėlius;
  • megzti vyriški, berniukų, moteriški arba mergaičių apatiniai drabužiai;
  • kūdikių drabužėliai;
  • pėdkelnės, kojinės, puskojinės ir kiti panašūs dirbiniai;
  • siūti vyriški, berniukų, moteriški arba mergaičių apatiniai marškiniai, naktiniai marškiniai, pižamos ir panašūs dirbiniai;
  • liemenėlės, juosmenys, korsetai ir panašūs dirbiniai;
  • perlai, brangakmeniai, taurieji metalai ir jų dirbiniai, išskyrus dirbtinę bižuteriją;
  • mašinos ir mechaniniai įrenginiai;
  • elektros mašinos ir įrenginiai;
  • garso įrašymo ir atkūrimo bei televizijos vaizdo ir garso įrašymo ir atkūrimo aparatai;
  • antžeminio transporto priemonės;
  • laivai, valtys ir plaukiojantys įrenginiai;
  • optikos, fotografijos, kinematografijos, matavimo, kontrolės, medicinos arba chirurgijos prietaisai ir aparatai;
  • laikrodžiai;
  • muzikos instrumentai;
  • ginklai ir šaudmenys;
  • baldai, patalynės reikmenys, šviestuvai;
  • žaislai, žaidimai, išskyrus sporto ir meškeriojimo reikmenis.

Šaltinis: Daiktų grąžinimo ir keitimo taisyklės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų