Pereiti į pagrindinį turinį

Neringiškiai nenori būti „užkonservuoti“

2008-01-05 09:00

Neringiškiai nenori būti „užkonservuoti“

Įsitikinę, kad šalies valdžia ignoruoja jų interesus ir visiškai nesiskaito su vietos savivalda, neringiškiai nutarė jungtis į forumą.

Visose Neringos gyvenvietėse išplatintas pareiškimas, kurį jau pasirašė per 200 žmonių, norinčių atkreipti šalies vadovų dėmesį į rengiamą nerijos bendruomenės izoliavimą.

Pareiškimas nukreiptas prieš neseniai Vyriausybės patvirtintą UNESCO Pasaulio paveldo sąraše esančių objektų apsaugos Lietuvoje įstatymo koncepciją. Akcijos iniciatoriai teigė, jog apie šios koncepcijos rengimą nebuvo informuota nei Neringos savivaldybė, nei gyventojai.

Neringiškių nuomone, koncepcija siekiama visiškai „užkonservuoti“ Neringą, stabdant joje turizmą bei apsunkinant vietos žmonių gyvenimą.

Pavojaus varpais neringiškiai skambina ir dėl vienas po kito rengiamų veiklą saugomose teritorijose varžančių įstatymų pataisų, kurios Neringos valdymo teises perduotų Kuršių nerijos nacionalinio parko administracijai. Taip būtų visiškai sumenkinta vietos savivalda.

Gyventojai taip pat reikalauja asmeninės atsakomybės asmenų, kurių valia ir neveikimu Neringoje išaugo nelegalūs pastatai.

Gyventojų pareiškimas adresuotas šalies Prezidentui, Seimo Aplinkos komitetui, generaliniam prokurorui, UNESCO būstinei Paryžiuje.Jį pasirašiusi juodkrantiškė mokytoja Aldona Balsevičienė tvirtino, jog viešumas yra vienintelis būdas atkreipti dėmesį į nenormalią situaciją Neringoje, kai įstatymai „nuleidžiami“ iš viršaus, apie tai nežinant vietos savivaldybei. Didžiausią pasipiktinimą kelia tai, jog laikytis tų naujų įstatymų pirmiausiai bus pareikalauta iš vietinių paprastų žmonių.

Anot vienos pareiškimo iniciatorių Irmos Baltrušaitienės, Neringos savivaldybės ir jos tarybos niekas Vilniuje nebegirdi, tai gal išgirs bendruomenės balsą.

Į forumą besijungiantys neringiškiai dar šį mėnesį organizuos viešą susirinkimą.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė Rūta Baškytė tvirtino nesuprantanti, kodėl Neringoje kyla tiek baimių dėl būsimo įstatymo, kai jų nėra Vilniuje. Sostinės senamiestis – taip pat UNESCO Pasaulio paveldo sąraše.

„Kuriamas įstatymas tik palengvintų ir supaprastintų planavimo dokumentų rengimo tvarką“, – įtikinėjo R.Baškytė.

Jame nesą jokių savivaldos teisių uzurpavimo, o siekiama vienintelio dalyko – kuo daugiau tvarkos. R.Baškytė patikino, jog jos vadovaujama tarnyba dalyvavo tik koncepcijos rengimo darbo grupėje, o ją ruošė Kultūros ministerija, suderinusi su savivaldybių asociacija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų