Pereiti į pagrindinį turinį

Vyriausybė pritarė Valstybės sienos apsaugos tarnybos pertvarkai

2015-11-11 12:21
LRT
S. Žiūros / BFL nuotr.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pertvarkai.

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) rengta VSAT pertvarka numatoma atsisakyti apie 90 bendrąsias funkcijas atliekančių pareigybių tarnyboje, taip pat naikinti Lazdijų rinktinę perduodant jos funkcijas Pagėgių bei Varėnos rinktinėms.

Kaip nurodo ministerija, pertvarka leis sutaupyti daugiau kaip 1,1 mln. eurų per metus. Daugiausia diskusijų politikams kilo dėl Lazdijų rinktinės, kur planuojama naikinti 55 pareigybes.

„Pertvarka apima ne tik Lazdijų rinktinę, o ir kitus padalinius. Siekiama optimizuoti, sumažinti valdymo išlaidas, visų pirma kalbant apie biurokratinį aparatą. Tai leis padidinti atlyginimus, pakelti tikrųjų pasieniečių motyvaciją, pagerinti aprūpinimą materialiniais ištekliais taip efektyvinti pačios sienos apsaugą“, - BNS teigė ministras Saulius Skvernelis ministerijos perduotame komentare.

Numatyta, jog pertvarka bus pradėta kitų metų balandžio 1-ąją.

Šiuos planus sukritikavo prezidentė Dalia Grybauskaitė, teigdama, jog nors iš principo neprieštarauja pertvarkai, ji gali būti skubota atsižvelgiat į augančius migrantų srautus per Lietuvos vidines ES sienas su kaimynėmis Lenkija ir Latvija. Prezidentės teigimu, Lietuva turėtų būti pasiruošusi bei turėti pajėgumų ir tiems atvejams, jei daugėjant migrantų reikės atkurti vidinių sienų kontrolę.

Premjeras Algirdas Butkevičius taip pat teigia gavęs patikinimą, kad pertvarka palies tik administracinį darbą dirbančius žmones ir kad jiems bus pasiūlytas kitas darbas.

„Naikinamas tik juridinis vienetas, bet nė vieno pasieniečio, kuris tiesiogiai dirba savo darbą, šis klausimas neliečia. Manau, kad valstybės tarnyboje negali būti mokamas nė vienam darbuotojui atlyginimas, kuris neatlieka jokių funkcijų“, - paklaustas, kaip vertina prezidentės siūlymą reformą atidėti, sakė Vyriausybės vadovas..

Tuo metu Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado pavaduotojas Valentinas Novikovas trečiadienį pažymėjo, kad atsisakoma tik kai kurio vadovaujančio ar pagalbinio personalo, daliai darbuotojų bus pasiūlytos darbo vietos gretimose rinktinėse, o realiai bus atsisakoma per 30 pareigybių. Anot jo, pertvarka niekaip nepaveiks tarnybos darbo net ir dirbant „ekstremaliomis situacijoms“.

„Nei valytojas, nei vairuotojas, nei buhalteris ten neis - tos pajėgos, kurios yra, jos užtikrina mūsų sienų apsaugą esant ir ekstremalioms situacijoms. Bus pasitelktos jėgos iš kitų padalinių, turime sutartis su Viešojo saugumo tarnyba, su policija - tai yra bendras visos valstybės reikalas ir tai bus padaryta“, - apie planuojamą vykdyti pertvarką žurnalistams trečiadienį sakė V.Novikovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų