Nacionalinė švietimo agentūra lieka be vadovo: paskelbtas jau trečias konkursas

Švietimo ministerijai nepavyksta rasti rugsėjį pradėjusios veikti vienos svarbiausių švietimo įstaigų – Nacionalinės švietimo agentūros – vadovo.

Du konkursai neįvyko, nes neatsirado pretendentų į šias pareigas, gruodį paskelbtas trečias konkursas.

„Tikiuosi, kad šį kartą įvyks“, – BNS sakė švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Kita vertus, jis pripažino, kad ne taip paprasta būna rasti net mokyklos direktorių, o tokios didelės įstaigos vadovą – dar sudėtingiau.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša irgi nebuvo optimistiškai nusiteikęs.

„Nežinau, kada mes jį (agentūros vadovą – BNS) turėsime“, – sakė jis.

Nacionalinė švietimo agentūra įsteigta praėjusių metų rugsėjo mėnesį, sujungus šešias ministerijai pavaldžias įstaigas: Ugdymo plėtotės, Specialiosios pedagogikos ir psichologijos, Švietimo aprūpinimo, Nacionalinį egzaminų, Švietimo informacinių technologijų centrus ir Nacionalinę mokyklų vertinimo agentūrą.

Pirmasis konkursas paskelbtas pernai vasarą, antrasis – rugsėjį, trečiasis – gruodį.

Du kartus nesulaukta nė viena norinčiojo vadovauti agentūrai. Dabar kandidatų laukiama iki kovo vidurio.

Ministras ir Seimo komiteto vadovas teigia, kad naujos institucijos vadovo laukia labai daug sudėtingų darbų, didelė atsakomybė, o siūlomas darbo užmokestis – neproporcingai mažas.

„Atlyginimas truputį virš tūkstančio. Kas ten gali dirbti už tokį atlyginimą? O juk sujungtos septynios įstaigos, ten reikia padaryti milžiniškus darbus“, – BNS sakė E. Jovaiša.

Pasak A. Monkevičiaus, nustatyti didesnį darbo užmokestį neleidžia įstatymas, jame numatytos galimos atlyginimo koeficientų ribos.

„Tas žmogus, kuris vadovautų agentūrai, gautų tokį atlyginimą, kokį versle gauna paprastas techninis darbuotojas. Mano galva, rasti labai kvalifikuotą, kompetentingą žmogų, kuris prisiimtų tokią atsakomybės naštą, nėra taip paprasta“, – tvirtino ministras.

Atlyginimas truputį virš tūkstančio. Kas ten gali dirbti už tokį atlyginimą? O juk sujungtos septynios įstaigos, ten reikia padaryti milžiniškus darbus.

Seimo komiteto vadovas atkreipė dėmesį, kad Nacionalinės švietimo agentūros vadovas turės įgyvendinti reformą ir institucijos viduje, ir smarkiai prisidėti prie pertvarkų pačiame sektoriuje, ir užtikrinti sklandų egzaminų surengimą, mokytojų kvalifikacijos patikrinimą, kt.

„Ateinančio žmogaus uždavinys – padaryti reformą įstaigos viduje. Juk dabar reforma nepadaryta, tik formaliai sumesta į vieną krūvą besidubliuojantys daiktai, reikia padaryti milžiniškus darbus“, – sakė E. Jovaiša.

Ministro duomenimis, agentūroje bus 220 etatų, dar papildomai samdomi žmonės įvairiems projektams atlikti.

„Tai beveik mūsų ministerijos dydžio organizacija“, – atkreipė dėmesį jis.

Kad sulauktų pretendentų vadovauti minėtai agentūrai, truputį palengvintos trečiojo konkurso sąlygos.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija BNS informavo, kad dabar pretendentui užtenka turėti bet kokios vadovavimo švietimo pagalbos įstaigai patirties, pavyzdžiui, jis gali būti vadovavęs ne tiktai pačiai įstaigai, bet ir padaliniui, skyriui, ar dirbęs pavaduotoju.

Kriterijuose taip pat patikslinta, kad pretendentas turi turėti magistro laipsnį.

Konkurso sąlygose numatyta, kad pretendentai privalėtų turėti pedagogo kvalifikaciją, pedagoginio darbo patirties arba patirties, kuri atitiktų bent vieną iš įstaigos vykdomų funkcijų.

„Agentūra nėra palikta savieigai, ji yra koordinuojama“, – BNS patikino švietimo ministras.

Anot jo, agentūrai šiuo metu vadovauja laikinasis vadovas, sudaryta koordinavimo valdyba, paskirtas viceministras kuruoti šią instituciją. A. Monkevičius teigė netrukus paskirsiąs agentūros direktoriaus pavaduotoją.

„Daug darbų suplanuota, net persikelti į naujas patalpas, atitinkamai jas pritaikius“, – teigė ministras.

Anot jo, tai, kad kol kas nepavyksta rasti nuolatinio vadovo, neturėtų daryti neigiamos įtakos nei artėjančiai brandos egzaminų sesijai, nei kitiems darbams.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pavaldžių įstaigų pertvarką pernai inicijavo po kelių atliktų auditų.

Naujosios agentūros paskirtis – atlikti ugdymo turinio įgyvendinimo ir švietimo pagalbos organizavimo stebėseną, vertinti ugdymo turinio pokyčius, organizuoti brandos egzaminus ir kitus mokinių pasiekimų vertinimus, nacionalinius ir tarptautinius tyrimus bei kitas veiklas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vimantas

Vimantas portretas
Atvirai, tai visiškai apsieitume be tos agentūros visai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių