Pereiti į pagrindinį turinį

Nori būti sekliu? Vien išminčiaus pypkės neužteks

2015-05-02 16:50

Lietuvoje privataus detektyvo veikla šiuo metu gali užsiimti kas tik nori, tačiau nuo sausio šią sritį ims reglamentuoti įstatymas. Privatūs sekliai teigia, kad jis apsunkins darbą, tačiau pripažįsta, kad apynasrio kai kuriems kolegoms tikrai reikėjo.

Shutterstock nuotr.

Lietuvoje privataus detektyvo veikla šiuo metu gali užsiimti kas tik nori, tačiau nuo sausio šią sritį ims reglamentuoti įstatymas. Privatūs sekliai teigia, kad jis apsunkins darbą, tačiau pripažįsta, kad apynasrio kai kuriems kolegoms tikrai reikėjo.

Išmoningai laviravo

"Į dienos šviesą bus ištraukta veikla, kuri Lietuvoje ir taip vykdoma, tik nėra sureguliuota", – kalbėta Seime pritariant Privačios detektyvinės veiklos įstatymui.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje šiuo metu privačių detektyvų gali būti maždaug šimtas, o tokia veikla žmonės šalyje užsiima apie du dešimtmečius. Visą tą laiką niekas nesiėmė pažaboti kartais teisėtumo ribas peržengiančius arba išmoningai ties ja  laviruojančius seklius. "Skundų apie neteisėtą privačių detektyvų veiklą esu gavęs daugiau, negu reikia", – pareiškė ketverius metus kuriant šį įstatymą dirbęs Seimo narys Arvydas Anušauskas.

Privatūs detektyvai skelbiasi veikiantys Lietuvoje galiojančių įstatymų ribose, tačiau sutinka, kad būtent jų veiklai skirto įstatymo tikrai reikėjo. Tikimasi, kad, reglamentavus seklių veiklą, teisėsaugos ir teisėtvarkos pareigūnai nežiūrės į juos kaip į antrarūšius. Tiesa, sąžiningiausi privatūs detektyvai pripažino, kad, įsigaliojus įstatymui, dalies paslaugų klientams teikti negalės.

Su "Kauno diena" bendravę privatūs detektyvai svarstė, kad vargu ar naujasis įstatymas įsigalios toks, koks jis dabar priimtas. Privatūs detektyvai rengiasi siūlyti pataisymus.

Savamoksliai detektyvai?

"Aš suprantu, kad privatiems detektyvams darbas taps sunkesnis. Jiems teks laikytis bendrų reikalavimų. Man ne kartą buvo pateikti privačios detektyvinės veiklos metodai su įrodymais, kurių rezultatas būdavo šantažas", – aiškino A.Anušauskas.

Iki šiol net laisvo laiko turintys studentai galėjo be jokių kliūčių skelbtis privačiais detektyvais. "Nusiperki žiūronus, internete užsisakai kiniškos pasiklausymo technikos – ir jau detektyvas. Niekas negali imti ir skverbtis į jūsų kompiuterį ir aiškintis jūsų paslapčių. Dabar tai gali daryti, ir nesunkiai, nors tai nėra leistina. Tačiau po įstatymo įsigaliojimo už tokius pažeidimus privatus detektyvas neteks licencijos verstis privataus detektyvo veikla", – dėstė A.Anušauskas.

"Smalsu sužinoti, ką su jūsų kompiuteriu veikia kiti asmenys? Ką veikia jūsų žmona ar vyras kompiuteriu? Kokie jų slaptažodžiai? Prisijungimo kodai? Norite apriboti vaikų veiklą internete? Galbūt kažkas seka kiekvieną jūsų veiksmą, kurį atliekate kompiuteriu? Susisiekite su mumis" – tai tik vienas iš privačias detektyvo paslaugas siūlančio tinklalapio skelbimų. Kritikuodami įstatymą privatūs sekliai klausia, kaip padėti vienam iš sutuoktinių surinkti jo neištikimybės įrodymus teismui, jei draudžiama klausytis telefoninių pokalbių, naršyti kompiuteryje?

Kai kurie detektyvai siūlo įstatymų nepažeidžiančią išeitį: "Tai unikali paslauga, norint patikrinti partnerio/ės ištikimybę. Sudaromos kompromituojančios ir intriguojančios situacijos, pasitelkiant žavingas moteris/vyrus profesionales/us, kurie jūsų akyse sukompromituos jūsų mylimąją/ąjį. Naudojame patikrintas operatyvias schemas."

Pasiūlymų paletė

Šiuo metu veikiančių privačių detektyvų paslaugos mažiau susidūrusįjį su tokia veikla gali ir šokiruoti, gal net priminti šarlatanų burtininkų kerus: "Taikant išbandytus efektyvius (psichologinius) metodus detektyvų biuras padės jums susigrąžinti mylimą žmogų per pakankamai trumpą laiką."

"Jūsų pageidavimu, mes galime pateikti išsamią jus dominančio asmens psichologinę charakteristiką" – tokia paslauga siūloma rengiantis santuokai.

Praktiškai visos detektyvų firmos siūlo aiškintis sutuoktinių neištikimybę, į mobiliuosius telefonus sumontuoti šnipinėjimo įrangą, kuri padės sužinoti dominančio asmens pokalbių turinį, buvimo vietą ir net atitinkamu spinduliu girdėti aplinkos garsus. Oficialioji teisėsauga tokiam veiksmui privalo gauti teismo leidimą, o privatūs detektyvai šią paslaugą maždaug už 350 eurų parduoda internete.

Tiesa, šiandienos šerlokai holmsai apsidraudžia priminimu, kad telefonas turi būti paslaugą užsakančio asmens nuosavybė ir, jį perduodamas būsimai aukai, paslaugos užsakovas turi informuoti, kad auka bus sekama. Apie tai, kaip patikrina, ar sekamasis apie sekimą informuotas, neskelbiama.

Darbo nestinga

"Dabar važiuoju į susitikimą su klientu", – atsiprašė privačių detektyvų agentūros "Rožinė pantera" vadovas Arūnas Gatelis. Vėliau detektyvas paaiškino, kad yra ir biuras, tačiau fiziniai asmenys mieliau susitinka neutraliose vietose. Detektyvų arba savo biurus renkasi juridiniai asmenys.

Seklių dienos trukmė priklauso nuo užsakymų. Stabilesni – juridiniai asmenys, kuriuos dažniausia domina verslo partnerių patikimumas, demaskavimas tų, kurie perduoda komercinę informaciją konkurentams.

Fiziniai asmenys privačių detektyvų paslaugų paprastai griebiasi aiškindamiesi sutuoktinių ištikimybės įžadus. Pasak A.Gatelio, itin populiarėja nepilnamečių vaikų laisvalaikio sekimas.

Privatus detektyvas aiškino, kad darbo krūvai pakankami, esą klientų eilės nesidriekia prie durų, tačiau seklio mėnesinį atlygį palygino su vidutiniu vilniečio darbo užmokesčių – tai apie 1,2 tūkst. eurų.

A.Gatelis neslėpė ir populiariausių paslaugų įkainių. Norėdami išsiaiškinti sutuoktinio neištikimybę, turėtume paruošti ne mažiau kaip 500 eurų. Ši paslauga priklauso nuo sutuoktinio gyvenamosios vietos, darbo pobūdžio, jo maršruto ir kaip dažnai jis nusižengia santuokos įžadams.

Nepilnamečio vaiko sekimo paslauga prasideda nuo 300 eurų, bet tai tik pradžia – galutinė sąskaita gali būti daug didesnė. Detektyvai neslepia, kad sekti nepilnamečiais yra sunkiau nei neištikimus sutuoktinius. Nepilnamečiai neturi darbo, automobilių, dažnai – ir daug nusistovėjusių įpročių, todėl nustatyti jų judėjimo kryptis daug sunkiau.
"Įstatymo reikėjo. Vis dėlto atrodo, kad kai kurių paslaugų teikti nebegalėsime. Tačiau įstatymas apribojo ir mūsų atsakomybę, daugiau jos perkelta klientui", – naują tvarką vertino A.Gatelis.

Pinigai minkštins įstatymą?

Iki 1993 m. Kauno vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotoju dirbęs Mikas Petrauskas taip pat sutiko, kad įstatymo reikėjo. "Kauno detektyvų biuro" direktorius įsitikinęs, kad privačių detektyvų veiklos dažniausiai imasi buvę teisėsaugos pareigūnai.

"Ši veikla – tarsi profesinė tąsa. Neturintis teisinio išsilavinimo arba nedirbęs šioje srityje žmogus sunkiai galėtų dirbti privačiu detektyvu", – įsitikinęs M.Petrauskas. Tačiau neneigė, kad yra tokių šiandienos seklių, kurie privatiems detektyvams nedaro garbės.

 

Buvęs pareigūnas neslepia ir to, kad yra gera ir bloga įstatymo pusės. Esą privatiems detektyvams įstatymas palieka per mažai galimybių. "Mes negalėsime kreiptis informacijos į Registrų centrą, į policiją dėl privačių asmenų duomenų", – vardijo M.Petrauskas. Negalima ir dabar, tačiau pluoštelis šlamančiųjų suminkštindavo griežtas įstatymo ribas. Panašiai bus ir toliau?

Užkliuvo M.Petrauskui ir tai, kad pagal naują įstatymą vargiai ar galės toliau veiklą tęsti jo devynerius metus veikiantis detektyvų biuras, nes šia veikla negalės užsiimti uždarosios akcinės bendrovės.

Pagal naująją tvarką užsiimti privačia detektyvo veikla galės ne žemesnį kaip aukštąjį koleginį teisės studijų krypties išsilavinimą turintys asmenys. Neturintieji dvejų metų darbo patirties teisėsaugos, teisėtvarkos ar žvalgybos institucijose privalės baigti privačių detektyvų mokymo programą ir gauti tai patvirtinantį pažymėjimą.

Pretendentams teks išlaikyti privataus detektyvo kvalifikacinį egzaminą. Privačiu detektyvu negalės būti asmuo, dirbantis teisėtvarkos, teisėsaugos, žvalgybos institucijose.
"Kas išlaikys tą egzaminą, tas išlaikys. Kiekvienas gaus kvalifikacijos pažymėjimą ir galės burtis į detektyvų grupes", –  kalbėjo M.Petrauskas.

Būtina gera reputacija

Privačių detektyvų įstatymo iniciatorius A.Anušauskas išskiria dar vieną privataus detektyvo kvalifikacijos užtikrinimo aspektą: įstatymu apibrėžtas detektyvo kvalifikacijos pažymėjimas užkirs kelią detektyvais dirbti prastos reputacijos žmones ir nusižengti Konstitucijai.

"Ne paslaptis, kad iš Vidaus reikalų sistemos už didesnius ar mažesnius nusižengimus pašalinti asmenys kitą dieną jau skelbdavosi teikiantys įvairiapuses privačių seklių paslaugas", – pasakojo A.Anušauskas. Privačių detektyvų prievaizdu priskirta būti Policijos departamentui. Kaip saugomi privačių asmenų duomenys, galės patikrinti ir Asmens duomenų apsaugos inspekcija. Detektyvas bus įpareigotas saugoti privačių asmenų informaciją. "Iki šiol privačių detektyvų jokie įstatymai neįpareigojo, todėl buvo visko: ir šantažo, ir privačios informacijos nutekinimo. Kalbu ne apie politikus, kurie yra vieši asmenys, kalbu apie privačius asmenis", – įstatymo prasmę kaip privačių asmenų apsaugos garantą pabrėžė A.Anušauskas.

Daugiau atsakomybės

Įstatyme numatyta dvylika paslaugų, kurias galės teikti privatūs detektyvai. Jiems bus leidžiama užsiimti dingusių asmenų paieška, tėvų, globėjų prašymu rinkti informaciją apie tai, su kuo bendrauja jų vaikai, ką jie veikia. Detektyvai galės rinkti informaciją ir apie neveiksnius asmenis jų globėjų prašymu.

Jie turės teisę rinkti informaciją baudžiamosioms, civilinėms, administracinėms byloms nagrinėti. Ir toliau galės pagelbėti tikrinant klientų ir verslo partnerių patikimumą, darbuotojų lojalumą, padėti ieškoti skolininkų ir jų turto, kliento privačiose patalpose ieškoti sekimo priemonių.

A.Anušauskas pabrėžė, kad paslaugas detektyvai galės teikti tik sudarę sutartis su klientu. Tačiau negalės vykdyti jo prašymo rinkti informaciją, sekti asmenis, kurie su juo nėra susiję šeimyniniais, darbo, verslo, juridiniais santykiais.

Pavyzdžiui, vyro prašymu detektyvai galės rinkti informaciją apie žmoną, tačiau ne apie jo pažįstamą, jam nepatinkantį asmenį, kuris niekaip su klientu nesusijęs – nėra nei jo skolininkas, nei su juo bylinėjasi ar pan. Žodžiu, į privatų detektyvą kreipdamasis klientas privalės pateikti realų motyvą vienai ar kitai paslaugai užsisakyti, o detektyvas privalės vertinti, ar vykdydamas kliento prašymą detektyvas neviršija savo įgaliojimų ir nepažeidžia įstatymo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų