Pereiti į pagrindinį turinį

Nori teismams sumažinti nagrinėjamų bylų krūvį

2019-03-06 10:07
BNS inf.

Teisingumo ministerija svarstys galimybę plėsti administracinių, mokestinių ginčų komisijų kompetencijas.

Elvinas Jankevičius
Elvinas Jankevičius / G. Bartuškos / ELTOS nuotr.

Pasak ministro Elvino Jankevičiaus, tai leistų administracinius, mokestinius ginčus nagrinėti ne teisme, o ikiteisminėse institucijose ir trečdaliu sumažinti pirmosios instancijos administracinių teismų krūvį ir pagerinti jų darbo kokybę.

Ministro sudaryta darbo grupė iš valstybės ir mokslo institucijų, teismų atstovų iki gegužės 1-osios turėtų parengti reikalingus teisės aktų projektus, nurodo Teisingumo ministerija.

„Jeigu ikiteisminės institucijos išnagrinėtą bylą apeliacine tvarka dar nagrinėtų teismas, tokia byla būtų nagrinėjama greičiau ir kokybiškiau, nes iki teismo posėdžio jau yra nustatytos esminės ginčo faktinės aplinkybės“, – tikina E. Jankevičius.

Anot pranešimo, paskaičiuota, kad tik išplėtus Lietuvos administracinių ginčų komisijos kompetenciją, pirmosios instancijos administraciniame teisme nagrinėjamų bylų skaičius galėtų sumažėti apie 4 tūkstančiais, o tai sudaro 34 proc. visų 2017 metais gautų skundų.

Darbo grupė svarstys naujų įgaliojimų suteikimą Lietuvos administracinių ginčų komisijai, kad privaloma tvarka ne teisme ji nagrinėtų tam tikrų kategorijų bylas, pavyzdžiui, dėl atsisakymo išduoti leidimą gyventi ar dirbti Lietuvoje užsieniečiui arba tokio leidimo panaikinimo, nuteistųjų skundus dėl neteisėtų veiksmų jų atžvilgiu, žalos atlyginimo bei kitus skundus.

Siūloma, kad mokestinė ginčų komisija išankstine ginčų nagrinėjimo ne teisme tvarka galėtų nagrinėti visus mokestinius ginčus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų