Nuo girto policininko nukentėjusi Indrė: bausmės yra ženkliai per mažos

Prasidėję 2023-ieji ir vėl verčia sukti galvą, kaip stabdyti kelių lenktynininkus ir girtus vairuotojus – šiemet žymiai sparčiau nei pernai daugėja žuvusiųjų keliuose.  Apie tai, kaip sutramdyti neblaivius vairuotojus ir greičio mėgėjus, kalbėjo policijos generalinis komisaras Renatas Požėla ir per avariją nuo girto vairuotojo sunkiai nukentėjusi Indrė Saldytė.

Šiemet Lietuvos keliuose per pirmus tris mėnesius žuvo jau daugiau nei 30 žmonių. O tai – beveik 40 proc. daugiau nei pernai. Ar tokie skaičiai gali rodyti, kad kai kuriems vairuotojams nė motais bet kokios bausmės?

Nuo girto vairuotojo prieš beveik šešerius metus nukentėjo ir I. Saldytė, kurios atvejis iki šiol plačiai aptariamas žiniasklaidoje.

„Mano eismo įvykis, matyt, Lietuvoje buvo rezonansinis. Jis išsiskyrė tuo, kad miestelio teritorijoje į mane atsitrenkė girti policijos pareigūnai. Likau gyva, tačiau patyriau daugybę sužalojimų. Tiesa, pagal mūsų įstatymus buvo nustatyta, kad tai – lengvi kūno sužalojimai, nors per dvi savaites man buvo atliktos penkios operacijos. Pagal mano supratimą, tai yra sunkus kūno sužalojimas, nes, kaip tai man atsilieps ateityje, niekas negali pasakyti. Bet, vis tik, jei nelikai invalidas arba neturi neįgalumo, tai laikoma lengvu kūno sužalojimu“, – pasakojo moteris.

Džiaugiuosi, kad man pavyko įrodyti savo nekaltumą, nes taip ir buvo.

Siekiant įrodyti pareigūnų kaltę, Indrės byla teisme buvo nagrinėjama net penkerius metus. „Tokiais atvejais visuomet vengiama pripažinti kaltę, stengiamasi ją nuslėpti, išsisukti. Per šiuos penkerius metus buvo visko, bet džiaugiuosi, kad man pavyko įrodyti savo nekaltumą, nes taip ir buvo. Džiaugiuosi, kad mano šeima mane palaikė, ir aš, tuos penkerius metus, turėjau gerą, stiprią teisininkų komandą, atvedusią mane į pergalę“, –  atviravo I. Saldytė.

R. Požėla neslėpė – policijos pareigūnai taip pat yra mūsų visuomenės nariai, ir, deja, kartais serga tokiomis pat ligomis, kaip ir kiti.

Mūsų politika dėl girtų pareigūnų, kurie vairuoja būdami neblaivūs, yra aiški – su jais iškart atsisveikinama.

„Kalbant apie skaičius, tai yra nelygintina situacija, kas buvo anksčiau, ir kas yra dabar. Kiekvienas toks atvejis smogia per policijos institucijos prestižą. Tačiau mūsų politika dėl girtų pareigūnų, kurie vairuoja būdami neblaivūs, yra aiški – su jais iškart atsisveikinama“, – tvirtino R. Požėla.

Tiesa, anot jo, policijos pareigūnai stengiasi daryti viską, kad girtų vairuotojų kelyje liktų kuo mažiau.

„Kartais tenka apgailestauti, kad dėl policijos priemonių – reidų – žmonės patiria tam tikrų nepatogumų. Tačiau taip, matyt, mes visi mokame kainą už visų mūsų galimybę dalyvauti saugesniame eisme. Štai ir dabar keletą dienų vyks priemonės, nukreiptos prieš mobilių įrenginių naudojimą vairuojant transporto priemones. Policija dirba savo darbą, o iliustruojant skaičiais, praėjusiais metais mes išaiškinome apie 11 tūkst. neblaivių vairuotojų. Žiūrint į tai, kaip mums sekasi šį ketvirtį, panašu, kad panašius skaičius – 11 tūkst. girtų vairuotojų – turėsime ir šiemet“, – sakė R. Požėla.

Kaip tikino Policijos generalinis komisaras, tokie vairuotojai nėra vien neatsakingi – didelis jų skaičius apskritai apie pasekmes negalvoja, arba gyvena tik šia diena.

„Skaudūs, tragiški įvykiai, yra tokio elgesio palydovai. Kodėl tai vyksta? Šioje vietoje norėčiau nebylų priekaištą pasakyti ir visai mūsų visuomenei. Situacija gerėja, bet turime konkrečių ikiteisminių tyrimų, kai asmuo iš kažkokio vakarėlio visų akivaizdoje paėmė raktelius ir išvažiavo, ir po to mes turime pasekmes. Kartais tokius žmones sustabdo kiti, kartais – stulpas ar kitos kliūtys, tačiau, jei visuomenė tokiems atvejams būtų principingesnė, situacija būtų dar geresnė“, – įsitikinęs jis.

Ir nors, anot R. Požėlos, bausmės neblaiviems vairuotojams griežtėja, nuo girto vairuotojo nukentėjusi Indrė tikino, kad to negana.

Akivaizdu, kad šiandien dienos bausmės vis dar leidžia vairuoti išgėrus. 

„Ką, vairuodama išgėrusi, aš galėčiau prarasti šiandien? Geriausiu atveju, prarasiu teises ir gausiu lygtinumą, o jei nesu bausta, galbūt nekonfiskuos ir automobilio. Tos bausmės, kurias mes turime, yra ženkliai per mažos. Jei mūsų bausmės būtų žymiai griežtesnės – ne tik pinigais – galbūt žmogus bijotų vartoti alkoholį ir sėsti už vairo. Akivaizdu, kad šiandien dienos bausmės vis dar leidžia vairuoti išgėrus. Kodėl? Nes, jei pagaus, gal visai lengvai pavyks išsukti. O ką rodo visuomenė? Kuo labiau didiname bausmes, tuo labiau įvykių mažėja“, – tikino moteris.

Visa diskusija – jau šio vakaro laidoje „Karštai su tv3.lt“ – pirmadienį, 20 val., per TV3.



NAUJAUSI KOMENTARAI

--tam --,,gerbiantis policajus ,o ne mentus,,,

--tam --,,gerbiantis policajus ,o ne mentus,,, portretas
idiotelio sapaliones kreipiasi y ,,,menta,,, vildamasis kad jis yves tvarka policijoj ,, sika ant ,,,posovietiniu zmoniu,,, apeliuodamas y siuolaikinio mentaliteto ,narkomanus , debilus ,psichinius degradus sedincius uz BMW vairo ...neva tik jie kartu su ,,,mentu-policajum,, gali yvest tvarka keliuose [ kuria niekaip neyveda jau 30 metu]

teisi Saldyte -kuo didesnes baudos

teisi Saldyte -kuo didesnes baudos  portretas
tuo maziau nusidejeliu ir nukentejusiu... bet tai zaidimas y vienus vartus , nes Lietuvoj teisesmaukiniu mafija nepakaltinama , visi istatymai negalioja nei policajams ,nei teisejams, prokurorams nei advokatams [ nei ju artimiesiems, giminem ir gerai pazystamiems] todel lietuvoj nebus grieztinami joki istatymai nes tai svogeriu krastas , o jei ir bus sugrieztinti jie galios tik ubagams vazinejantiems su sukiuzusiais ,,,kibirais,,,

Gerbiantis POLICIJA,o ne mentus.

Gerbiantis POLICIJA,o ne mentus. portretas
Labai liudna...Baudos nepades,musu visuomenele serga postbolsevikine didybes manija.As turiu pinigu,galingus tevus ir draugus- man istatymai dzin.O girtas mentas privalo sesti 1-2 metelius su vyriukais,o ne i valdininku prieglauda.As manau ten gerai jam isaiskins keliu eismo taisykles...Pozela privalo!!! isvalyti policija nuo mentu,kitaip toks jis ir komisaras.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių