Nuo karantino pradžios išmokos už kūrybinę prastovą jau skirtos per šimtui kūrėjų

Nuo karantino pradžios 114 menininkų skirtos išmokos už kūrybinę prastovą, BNS informavo Kultūros ministerija.

„Šios savaitės pradžioje prisidės dar 47 sprendimai, taigi, iš viso jau bus 161“, – sakė ministerijos atstovė Jana Mikulevič.

Anot jos, paskelbus karantiną ir uždarius visas kultūros įstaigas, atšaukus renginius, gerokai suaktyvėjo prašymų skirti išmoką už prastovą teikimas.

Tarp gavusiųjų išmokas – aktoriai, režisieriai, tapytojai, fotografai, šokėjai, skulptoriai, muzikai, kt.

Vieno mėnesio minimalios algos dydžio – 607 eurų – išmokas jie gaus tris mėnesius: balandį, gegužę ir birželį.

Pretenduoti į šias išmokas gali tik meno kūrėjo statusą turintys asmenys.

Kovo 16 dieną paskelbus karantiną Vyriausybė priėmė Meno kūrėjų socialinės apsaugos programos pakeitimus, kad per karantiną prastovų išmokoms būtų galima skirti iki 80 proc. visų programos lėšų. Įprastai ši dalis negali viršyti 30 procentų.

Be to, paskelbus karantiną leista prastovos išmoką mokėti dažniau nei paprastai – galima nebesilaikyti privalomos metų pertraukos tarp išmokų mokėjimo.

Kūrybinė prastova yra laikotarpis, kai darbingo amžiaus meno kūrėjas dėl nuo jo nepriklausančių priežasčių laikinai neturi sąlygų kūrybai ar jo sklaidai.

Šiemet Meno kūrėjų socialinės apsaugos programai iš viso buvo skirta 1 mln. 642 tūkst. eurų, bet kovą Vyriausybė papildomai pridėjo 2 mln. eurų.

Kultūros ministerija skaičiuoja, kad per karantiną meno kūrėjų, pretenduojančių į kūrybinių prastovų išmokas, skaičius gali išaugti iki 1100.

Šiuo metu Lietuvoje registruoti 5202 asmenys, turintys meno kūrėjo statusą.

Pernai kūrybinėmis prastovomis pasinaudojo apie 80 kūrėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kažin

Kažin portretas
ar ir "šiuolaikinių" dainų "kūrėjai" , kurių dainos susideda iš 5 žodžių ir tęsiamų aaaa..., eeee, ...oooo...su 5 taktais muzikos (kaip sugedusios plokštelės) bus šelpiami. Gal geriau tegul jie susiranda kitą darbą....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių