Pereiti į pagrindinį turinį

Nuolatinė slauga - ne visiems sunkios negalios vaikams

2013-07-24 12:15
BNS inf.
Pažangiems IT studentams su negalia – stipendijos
Pažangiems IT studentams su negalia – stipendijos / Scanpix nuotr.

Vyriausybė nepritaria Seime svarstomam siūlymui nebeskirstyti sunkų neįgalumą turinčių vaikų į sunkesnius ir ne tokius sunkius neįgaliuosius.

Seime šiuo metu svarstomos pataisos numato, kad vaikai, kuriems jau nustatytas sunkus neįgalumo lygis, nebūtų dar kartą skirstomi į kategorijas - specialiųjų nuolatinės slaugos poreikių lygis sunkios negalios vaikams būtų nustatomas privalomai.

"Slaugos išlaidų tikslinių kompensacijų mokėjimas, sunkų neįgalumo lygį turintiems vaikams specialųjį nuolatinės slaugos poreikį nustatant privalomai, t.y. neatsižvelgiant į nustatytus kriterijus, gali pažeisti konstitucinio asmenų lygiateisiškumo principą", - teigiama Vyriausybės išvadoje.

Nepritarimas grindžiamas ir tuo, kad priėmus šias pataisas papildomai kasmet reikėtų 5 mln. litų.

"Teisės norma, kuria valstybė prisiima atitinkamą įsipareigojimą, turi būti paremta materialiniais ir finansiniais ištekliais (...), o esant ribotoms finansinėms galimybėms šiuo metu valstybė negali prisiimti papildomų finansinių įsipareigojimų", - teigiama išvadoje, kurią rengė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Pataisą teikę Seimo nariai teigė, kad Lietuvoje yra apie 2500 vaikų, kuriems nustatytas sunkus neįgalumo lygis, iš jų apie 1500 nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis.

Pataisų autorių nuomone, siūlomi pakeitimai sudarytų sąlygas vaikus, kuriems nustatytas sunkus neįgalumo lygis, prižiūrėti namuose, nes jiems kas mėnesį būtų mokama 2,5 bazinių pensijų - 900 litų - dydžio išmoka. Taip pat vienas iš tėvų, namuose prižiūrintis neįgalų vaiką, valstybės lėšomis būtų draudžiamas valstybiniu socialinių pensijų draudimu ir privalomuoju sveikatos draudimu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų