Pereiti į pagrindinį turinį

Nuspręsta sulietuvinti lietuvišką kilmę liudijančius pažymėjimus

2014-10-03 11:39
BNS inf.
Š.Mažeikos/BFL nuotr.

Vyriausybė pritarė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) siūlymui pakoreguoti pažymėjimų, kuriais paliudijama užsieniečio teisė atkurti Lietuvos pilietybę arba lietuviška kilmė, išdavimo tvarką leidžiant juose įrašyti lietuviškas raides.

Šiuo metu teisės aktai, nustatantys šių dokumentų išdavimą, asmenų vardus ir pavardes leidžia rašyti tik lotyniškomis raidėmis, nenaudojant šalutinių (diakritinių) ženklų. Tuo metu teikime Vyriausybei ministerija siūlo nustatyti, kad „asmuo gali rašyti vardą (-us) ir pavardę (-es) pagal kelionės ar kito asmens tapatybę patvirtinančio dokumento lotyniškus įrašus lotyniškais rašmenimis su diakritikais, kurie yra lietuvių kalbos raidyne: ą, ę, į, ų, ū, ė, č, š, ž“.

Kaip šią savaitę pranešime spaudai teigė vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius, pakeitimai inicijuoti, nes susiduriama su atvejais, kuomet kai kurių jų užsienietiškuose pasuose ar kituose asmens dokumentuose vardas ar pavardė užrašyti išlaikant lietuviškas raides, o Lietuvos institucijos pagal galiojančią tvarką jų negalėjo įrašyti.

Vyriausybės nutarimo projektą VRM parengė bendradarbiaudama su Valstybine lietuvių kalbos komisija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų