Nuteistąsias puola blakės: patalpų dezinfekcija gelbsti tik trumpam

  • Teksto dydis:

Su portalo kauno.diena.lt redakcija susisiekusi viena nuteistųjų prašė pagalbos dėl ją ir kitas nuteistąsias puolančių blakių.

„Suprantam, kur esam, bet dėl jų sunku normaliai išsimiegoti, atsikeliame dar labiau sukandžiotos“, – pasakojo moteris, kalinti Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje.

Anot jos,  pataisos namų vadovybė apie šią nemalonią situaciją informuota, problemos neignoruoja, bet priemonės suveikia tik trumpam. Moteris pasakojo, kad jau ne kartą buvo dezinfekuotos patalpos, tačiau kenkėjų atsikratyti pavyksta tik kelioms dienoms. Netrukus vėl sulaukiama mažųjų nekviestų svečių.

„Nebežinom, ką daryti“, – skundėsi nuteistoji. Ji pridūrė, kad poilsio trūkumas turi tiesioginės įtakos likusios dienos darbingumui – moterys eina į darbą. Be to, įnamiai sukelia ir psichologinį diskomfortą, sukastas vietas niežti, atsiranda kitų nemalonių pojūčių.

Moteris atsiuntė nuotraukų, kuriose matyti įkandimų nusėtos rankos.

Asmeninio archyvo nuotr.

Kalėjimų departamento Komunikacijos skyriaus specialistė Irmina Frolova-Milašienė portalą kauno.diena.lt informavo, kad ši problema Kalėjimų departamento vadovybei ir Sveikatos skyriui yra žinoma. Ji pridūrė, kad atstovai „žino, seka ir nuolat yra informuojami apie situaciją dėl parazitų visose Lietuvos laisvės atėmimo įstaigose“.

„Deja, turime pripažinti, kad ypač kai kuriose laisvės atėmimo vietose, kur pasenusi infrastruktūra, gyvenama dideliuose būriuose ar bendrabučio tipo patalpose, suvaldyti ir visiškai išnaikinti parazitus būna sudėtinga. Tam skiriamos lėšos, pasitelkiamos priemonės ir parazitų naikinimu užsiimančios kompanijos, nuolat atliekamos dezinsekcijos. Už situaciją konkrečiuose pataisos namuose atsakingas tos įstaigos vadovas“, – komentavo I.Frolova-Milašienė.

Suprantam, kur esam, bet dėl jų sunku normaliai išsimiegoti, atsikeliame dar labiau sukandžiotos.

Ji persiuntė Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktoriaus Daniaus Sušinsko paaiškinimus ir atsakymus į portalo kauno.diena.lt žurnalistų klausimus. Anot įstaigos vadovo, kenkėjų naikinimas patikėtas bendrovei „Utenos deratizacija“. Pagal sutartį, dezinfekcija atliekama du kartus per mėnesį, o esant poreikiui teikiamos ir papildomos kenkėjų kontrolės paslaugos.

„Apie pastebėtus kenkėjus nuteistieji praneša savo būrio Resocializacijos skyriaus specialistui, o šis informuoja Turto valdymo skyriaus komendantą. Turto valdymo skyriaus komendantas gautą informaciją pateikia Turto valdymo skyriaus inspektoriui, kuris raštu informuoja „Utenos deratizacija“ apie būtinumą atlikti kenkėjų naikinimą konkrečiose patalpose ir suderina darbų atlikimo laiką. Bendrovės atstovai atvyksta sutartu laiku ir atlieka dezinfekciją, dezinsekciją ar deratizaciją (priklausomai nuo pastebėtų kenkėjų). Informacija apie suteiktą paslaugą registruojama Atliktų kenkėjų kontrolės darbų ataskaitoje. Karantino metu „Utenos deratizacija“ aprūpina Įstaigą kenkėjų naikinimui skirtomis priemonėmis ir Turto valdymo skyriaus darbuotojai pagal poreikį purškia patalpas“, – aiškino D.Sušinskas.

Pasiteiravome, kaip dažnai valomos, dezinfekuojamos nuteistųjų gyvenamosios patalpos? Įstaigos vadovas dėstė, kad nuteistieji eilės tvarka budi gyvenamosiose patalpose, jas pagal patvirtintą grafiką valydami kiekvieną dieną. Pagal pateiktus duomenis suskaičiavome, kad per paskutinius septynis mėnesius kenkėjai naikinti šešiolika kartų.

Asmeninio archyvo nuotr.

„Kenkėjų klausimas įstaigoje visada buvo aktualus. Ne maža dalimi kenkėjų buvimas patalpose priklauso nuo švaros būryje: maisto likučiai ant spintelių, stalo, neišneštos šiukšlės ar ne kruopščiai išvalyta patalpa – puikios sąlygos veistis kenkėjams. [...] Deja, ne visi įstaigoje laikomi asmenys yra pakankamai tvarkingi ir pareigingi“, – konstatavo D. Sušinskas. Jis pridūrė, kad ne visi nuteistieji palieka dezinfekuojamoje patalpoje savo asmeninius daiktus, kurie dėl to lieka neapdoroti kenkėjų naikinimui skirtomis priemonėmis. Parnešus į patapą tokiomis priemonėmis neapdorotus daiktus kartu su jomis parnešami daiktuose esantys kenkėjai, kurie toliau veisiasi.

D. Sušinskas žada, kad bus sustiprinta kenkėjų kontrolė nedelsiant papildomai išdezinfekuojant visus Atvirosios kolonijos nuteistųjų čiužinius, kontroliuojant švarą patalpose ir nurodant, kad dezinfekcijų, dezinsekcijų ir deratizacijų metu nuteistieji paliktų savo asmeninius daiktus patalpose, įskaitant ir el. prietaisus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tu matai

Tu matai portretas
Bobikes pakirksnutes uzpuole.o jei rimtai tai nuo kada damos pravieniskese sedi?ir dar atviroj kolonijoj?juk ten vyru atvira kolonija?

Lina

Lina portretas
Mano vyras buvo Kauno TI, ir ta pati gavo...

biski nepagaunu

biski nepagaunu portretas
kali pravieniskese,susisiekia su kauno diena ir sako kad ja blakes kandzioja
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių