Pereiti į pagrindinį turinį

NŽT direktorės patarėjas G. J. Furmanavičius – sulaikytas STT

2016-04-06 14:02
DMN ir BNS inf.
Gintaras Furmanavičius
Gintaras Furmanavičius / V. Skaraičio / BFL nuotr.

Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) direktoriaus patarėjas Gintaras Jonas Furmanavičius trečiadienį buvo sulaikytas teisėsaugos pareigūnų. Tai patvirtino Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Saulius Urbanavičius.

Gviešėsi valstybės žemės?

STT įtaria, kad G. J. Furmanavičius už kyšį siekė paveikti įstaigos darbuotojus, jog būtų leista Vilniaus mieste suformuoti žemės sklypą, prijungiant prie įmonės turimo sklypo valstybei priklausančią žemę.

Buvęs vidaus reikalų ministras yra sulaikytas, jis įtariamas prekyba poveikiu. Atliekant tyrimą taip pat sulaikytas su juo dėl prekybos poveikiu susitaręs asmuo, kurio tapatybė neatskleidžiama.

„STT pareigūnų turimais duomenimis, buvo susitarta, kad už kyšį direktorės patarėjas paveiks NŽT darbuotojus, kad būtų leista vienai įmonei Vilniaus mieste suformuoti žemės sklypą prijungiant prie įmonės turimo sklypo valstybei priklausančią žemę,“ – rašoma STT pranešime spaudai.

Laikinoji NŽT vadovė Aušra Kalantaitė BNS sakė esanti oficialiai informuota, kad atliktas „dokumentų poėmis dėl žemės sklypo adresu Subačiaus gatvė 49A, (Vilnius)“. Ji pabrėžė, kad buvo tikrinamas ir NŽT Teisės departamento direktorės Mildos Stankūnaitės kompiuteris, pastarajai įtarimai esą nepareikšti.

„G.Furmanavičius buvo sulaikytas šiandien“, – sakė STT vadovas S.Urbanavičius. 

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė sakė, kad STT dokumentų poėmius trečiadienį atlieka NŽT Teisės departamente.

„Neturiu jokios informacijos, tik žinau, kad yra vienas sulaikytas, net nežinau, kas. Man yra naujiena. Direktorė pasakė, kad yra daromi poėmiai“, – sakė ministrė.

Kaip žurnalistams sakė STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas, G.Furmanavičius yra sulaikytas 48 valandoms, jis yra apklausiamas. Anot jo, atliekamas tyrimas ne dėl kyšio paėmimo, o dėl susitarimo už kyšį paveikti NŽT darbuotojus.

„Tai yra didelės vertės kyšis, tai yra bet kokiu atveju didesnis nei 250 MGL vertės kyšis“, – sakė R.Golubovas.

Anot R.Golubovo, kitas asmuo yra susijęs su nusikalstama schema, bet nėra valstybės tarnautojas ar verslininkas.

Registrų centro duomenimis, Subačiaus gatvė 49A esantis žemės sklypas, kuriame stovi sprogusi pirtis, priklauso valstybei, tačiau 2013 metais sklypas 27 metų laikotarpiui buvo išnuomotas sostinės savivaldybės įmonei „Start Vilnius“. Sklype stovintis pastatas 2013-aisiais taip pat buvo perduotas „Start Vilniui“, tačiau 2014 metų rugsėjį jis buvo parduotas bendrovei „NT koncernas“, kurią lygiomis dalimis valdo buvęs „Start Vilniaus“ direktoriaus pavaduotojas Rimantas Jurkšas ir jo verslo partneris Vaclovas Daukšas.

2014-ųjų gruodį taip pat buvo parengtas ir šio sklypo formavimo ir pertvarkymo projektas. Tuometinio Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Jono Urbanavičiaus pasirašytame įsakyme nurodoma, kad siekta sujungti įsiterpusį valstybinės žemės plotą su besiribojančiu žemės sklypu, nes laisvoje valstybinėje žemėje negalima suformuoti racionalaus dydžio ir ribų sklypo, taip pat norėta nustatyti sklypui daugiabučių gyvenamųjų pastatų ir bendrabučių bei komercinės paskirties objektų teritorijų naudojimą.

Registrų centro duomenis, kol kas sklypo naudojimo paskirtis nėra pakeista, jo paskirtis ir toliau yra „kita“.

Patarėju pasirinko D. Gineikaitė

Darbo partijos atstovą, buvusį vidaus reikalų ministrą G.Furmanavičių patarėju pasirinko ir NŽT įdarbino buvusi NŽT vadovė Daiva Gineikaitė. Ji pati iš pareigų pasitraukė paaiškėjus, kad vairavo neblaivi ir bandė tai nuslėpti.

G.Furmanavičius yra Darbo partijos Kauno skyriaus narys, buvęs Kauno miesto tarybos narys. Vidaus reikalų ministro pareigas jis ėjo socialdemokrato Algirdo Brazausko vadovautoje Vyriausybėje 2004-2004 metais.

Sustabdyta narystė partijoje

Darbo partijos prezidiumas trečiadienį sustabdė Kauno miesto skyriaus nario G. J. Furmanavičiaus narystę partijoje.

 

Kaip pranešė Darbo partija, sprendimas galios, kol išnyks ar pasikeis aplinkybės, dėl kurių STT trečiadienį G.Furmanavičių sulaikė.

Į prezidiumą dėl G.Furmanavičiaus narystės sustabdymo kreipėsi Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis, kai paaiškėjo, kad politikas buvo sulaikytas ir jam pateikti įtarimai prekyba poveikiu. Darbo partijos statutas numato, kad partijos nario narystė gali būti sustabdyta arba nutraukta prezidiumo iniciatyva.

V.Mazuronis BNS sakė nesiejantis STT atliekamo tyrimo su partija ar politika.

„Negaliu ir nesiruošiu jokių politinių versijų kelti. Manau, kad reikia depolitizuoti tuos dalykus ir leisti teisėsaugai vykdyti tyrimą“, – sakė Darbo partijos lyderis.

Įdarbintas pažeidžiant įstatymą

Patarėjo etatas Nacionalinėje žemės tarnyboje (NŽT) buvo įsteigtas pažeidžiant įstatymą, sako Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius.

Pasak V.Gailiaus, komisijos keltas abejones trečiadienį patvirtino ir komitete pristatytas Nacionalinės žemės tarnybos auditas. „Šiandien audito veiklos ataskaitoje buvo pasakyta – šis klausimas tarnyboje sprendžiamas pažeidžiant Valstybės tarnybos įstatymą, – BNS sakė V.Gailius. – Etatas įsteigtas prieš metus ir komisija ne kartą reikalavo nutraukti neteisėtus veiksmus, o šiandien tai patvirtino auditas“.

Jis sakė nežinantis, kokiame tyrime trečiadienį sulaikytas G.J.Furmanavičius. „Nežinau ir neturiu galimybių žinoti“, – į klausimą atsakė parlamentaras, tačiau kartu sakė, kad tarnyboje „vyrauja kriminalinis mąstymas“, ir šiuo metu yra septyni su ja susiję tyrimai.

„Net septyni ikiteisminiai tyrimai šiuo metu atliekami, tame tarpe ir pagal mūsų komisijos kreipimusis, komisijoje gaunama daug informacijos apie piktnaudžiavimus tarnyba šioje institucijoje, ir su personalo politika. Gavome duomenų, kad galimai klastojant dokumentus buvo išmokėtos lojaliems pareigūnams didelės piniginės sumos, gavome informaciją, kaip pažeidžiant Valstybės tarnybos įstatymo nuostatas taryboje atskiri pareigūnai daro svaiginančią  karjerą, apie patarėjo pareigybę įsteigtą, pažeidžiant Valstybės tarnybos įstatymą“, – kalbėjo komisijos vadovas.

Komisijos duomenimis, G.J.Furmanavičius direktoriaus patarėju paskirtas be konkurso pagal darbo sutartį, tačiau jam buvo pavesta atlikti funkcijas, priklausančias viešojo administravimo veiklai, o tokias funkcijas gali vykdyti tik valstybės tarnautojai, priimami į pareigas konkurso būdu.

Spręsti klausimą dėl patarėjo etato tikslingumo“ NŽT vadovybei siūloma ir Žemės ūkio ministerijos atliktame tarnybos veiklos audite. Jame taip pat pastebimas neproporcingas priedų ir išmokų už papildomą krūvį mokėjimas – didžioji dalis lėšų išmokėta per vieną mėnesį metų pabaigoje.

„Priemokų už skubių, svarbių ar sudėtingų užduočių vykdymą bei priedų už darbo krūvį viršijančią veiklą mokėjimuias 2015 metais buvo vykdomas neproporcingai, nes didžiausios sumos buvo išmokamos lapkričio mėn.– 194 tūkst. 226,48 eurų (49,5 proc. visos priemokų sumos) ir 64 tūkst. 68,28 eurų (48,3 proc. visos priedų)“, – teigiama audito ataskaitoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų