Pereiti į pagrindinį turinį

Opozicija kirvį ministrui pagalando

2009-04-27 09:00
Kova: finansų ministrui A.Šemetai netrukus teks atlaikyti opozicijos inicijuojamą nepasitikėjimą.
Kova: finansų ministrui A.Šemetai netrukus teks atlaikyti opozicijos inicijuojamą nepasitikėjimą. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Artėjant Europos Parlamento rinkimams visos opozicinės partijos susitarė dėl interpeliacijos nepopuliaram finansų ministrui Algirdui Šemetai. Ji turėtų būti įteikta šią savaitę.

Parengė tekstą

Opozicinių socialdemokratų atstovas Vytenis Andriukaitis tvirtino, kad jo partijos inicijuojamą nepasitikėjimą A.Šemeta žada paremti ir kitos opozicinės parlamentinės jėgos Tvarkos ir teisingumo bei Darbo partija.

"Interpeliacijos tekstas jau parengtas. Pirmadienį įteiksime jį visoms suinteresuotoms opozicinėms frakcijoms, kad būtų surinkti parašai. Tikimės, kad jau antradienį interpeliaciją galėsime įteikti Seimo valdybai ir ji turės galimybę perduoti dokumentą finansų ministrui", – sakė V.Andriukaitis.

Interpeliaciją turi pasirašyti mažiausiai 29 Seimo nariai. V.Andriukaitis neabejojo, kad reikiamas skaičius parašų bus surinktas.

Trys opozicinės partijos ir jokioms frakcijoms nepriklausančius parlamentarus burianti Mišrioji grupė iš viso vienija dvigubai daugiau Seimo narių – net 58.

Laukiami ir valdančiųjų atstovai

V.Andriukaitis sakė žinąs, kad A.Šemetos veikla nepatenkinti ir kai kurie valdančiosios keturių centro dešinės partijų koalicijos atstovai. "Tačiau būtų politiškai nekorektiška toms frakcijoms perduoti interpeliacijos tekstą. Jeigu kuris nors valdantysis norės pasirašyti, jis visada gali kreiptis į bet kurį opozicijos atstovą ir mes tikrai rasime galimybę pateikti pasirašyti interpeliaciją, nes tai dokumentas, atviras bet kokių parlamentarų parašams", – teigė socialdemokratas.

Pasak jo, finansų ministras kaltinamas nenuoseklia finansų politika, didelėmis klaidomis planuojant šių metų biudžetą ir pernelyg sparčiai, per kelias naktis įgyvendinant daug nuostolių atnešusią mokesčių reformą.

Gavusi interpeliacijos tekstą Seimo valdyba turi nedelsdama jį perduoti pareigūnui, kuriam reiškiamas nepasitikėjimas. Šis per dvi savaites turi parengti atsakymus į kaltinimus. Tuomet atsakymai svarstomi Seimo plenariniame posėdyje. Apsvarstę interpeliaciją parlamentarai sudaro specialią komisiją, kuri įvertina pateiktus atsakymus ir pasako savo verdiktą, ar turi būti rengiamas slaptas balsavimas dėl nepasitikėjimo pareigūnu.

V.Andriukaitis tikisi, kad balsavimas dėl nepasitikėjimo prieštaringai vertinamu finansų ministru Seime galėtų vykti dar prieš pat prezidento rinkimus, kurie bus gegužės 17-ąją. Tačiau socialdemokratas teigė nesąs tikras, kad būtent taip ir atsitiks: "Valdantieji turi galimybę kiek uždelsti pateikti atsakymus ir tuomet Seime jau būtų svarstoma po prezidento rinkimų."

Bus pirmasis

A.Šemeta būtų pirmasis ministras, kuriam interpeliaciją svarstytų šios kadencijos Seimas. Beje, lygiai prieš dešimt metų, 1999-aisiais, opozicija irgi buvo inicijavusi interpeliaciją tuomečiam finansų ministrui A.Šemetai. Nors ji žlugo, po kelių mėnesių buvo priverstas atsistatydinti visas Gedimino Vagnoriaus vadovaujamas Ministrų kabinetas.

Premjeras Andrius Kubilius gina savo Vyriausybės narį ir planuojamą interpeliaciją vadina opozicijos rinkimų triuku. "Socialdemokratų iniciatyva, jeigu ji tikrai bus realizuojama, man atrodo tokia piktdžiugiškai vaikiška. Man kartais atrodo, kad opozicija elgiasi kaip nelabai atsakingi vaikėzai, kurie patys padegę daržinę paskui žiūri, kaip gaisrininkai atvažiavę gesina, ir džiaugiasi, jeigu tiems gaisrininkams nepavyko užgesinti", – sakė A.Kubilius.

Beje, kita opozicinė Tvarkos ir teisingumo partija deklaravo norą parengti interpeliaciją ir pačiam premjerui. Tačiau kol kas šie planai atidedami, į pirmą planą iškeliant nepasitikėjimą A.Šemeta.

Nesilaiko kėdės

Valdančiojoje Tėvynės sąjungos frakcijoje jau kovo pabaigoje pasigirdo siūlymų nepartinį finansų ministrą A.Šemetą pakeisti. Tąsyk Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Irena Degutienė užsiminė ir apie galimą A.Šemetos įpėdinį – frakcijos narį Vitą Matuzą.

Finansų ministras patvirtino nesibaiminąs interpeliacijos. "Bet nesilaikau jokių kėdžių. Atėjau dirbti šio darbo todėl, kad norėjau panaudoti tas žinias, kurias turiu, dirbti su specialistais, kurie išmano šitą reikalą tam, kad Lietuva išbristų iš šios sudėtingos padėties", – sakė ministras, nesiryždamas prognozuoti, ar opozicijai pavyks jį nuversti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų