R. Karbauskis: „valstiečiai“ palaikys tyrimą dėl žemės, klausimus išplės

 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) palaikys komisijos dėl žemės įsigijimo klausimų sudarymą.

„Skirtingai nuo sprendimų, kuriuos priiminėjo du komitetai, mes nutarėme vis dėlto, kad tas tyrimas turi įvykti, bet nutarėme pavesti tą tyrimą atlikti Kaimo reikalų komitetui, kur yra žmonės, kurie supranta, kas yra tie dalykai“, – trečiadienį po „valstiečių“ frakcijos Seime posėdžio BNS sakė frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

Komisijai, pasak jo, bus pateikti kitokie, platesni, klausimai apie žemės įsigijimus.

„Mes truputį keičiam ir klausimus, norime panagrinėti situaciją, kaip ji formavosi nuo pat nepriklausomybės pradžios. Buvo sprendimai, kuriuos sunku paaiškinti sveiku protu dėl to, kaip žemė buvo kilnojama ir daugelis kitų dalykų“, – sakė parlamentaras.

Tuo tarpu komisijos iniciatorių, opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas Jurgis Razma sako, kad siūlomi klausimai yra pasityčiojimas iš pradinės iniciatyvos.

„Tai yra pasityčiojimas iš pirminės iniciatyvos. Aš galiu sutikti, kad yra kitų svarbių klausimų. (...) Negalima šitaip paneiginėti pirminės iniciatyvos. Arba ji yra gerbiama, galima kažką paredaguoti, jeigu ten yra netikslumų, arba ji turi būti atmetama, o nežaidžiami tokie politiniai žaidimai“, – LRT laidoje „Dėmesio centre“ sakė konservatorius.

Nusprendus pritarti komisijos sudarymui, „valstiečių“ narys Povilas Urbšys BNS sakė kol kas liekantis frakcijoje. Jis anksčiau teigė ją paliksiantis, jeigu tyrimas bus atmestas.

Tuo tarpu R. Karbauskis paragino parlamentarą iš frakcijos trauktis patį.

„Nežinau, aš tikiuosi, kad ne“, – paklaustas, ar P. Urbšys lieka frakcijoje, sakė R. Karbauskis.

„Jei jis turi nors šiek tiek savigarbos, jis tą padarys, pats“, – pridūrė jis.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas pirmadienį nepritarė specialios komisijos dėl žemės reikalų sudarymui.

Galutinis balsavimas dėl komisijos sudarymo numatomas ketvirtadienį – jeigu Seimas komiteto sprendimui pritars, komisija nebus kuriama, o jeigu atmes, klausimą dėl jos sukūrimo iš naujo svarstys kitas parlamentinis komitetas, ir Seimas dėl jo balsuos vėl.

Parlamentinio tyrimo, kuris iki lapkričio pateiktų Seimui atsakymus į daugelį klausimų dėl žemės valdymo ir įsigijimo, prašo opozicinė konservatorių frakcija, iniciatyvą parėmė ir keli liberalai bei „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos nariai.

Tyrimo siūloma imtis paaiškėjus, kad „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“ naudojosi politiko sūnų, sesers, brolio, tėvo valdoma žeme ir galbūt nepaiso tvarkos, kad vienas fizinis arba juridinis asmuo gali valdyti ne daugiau kaip 500 hektarų.

Jeigu Seimas sudarys komisiją, ji turės atsakyti į tris dešimtis klausimų, susijusių su dirbamos žemės įsigijimu, į Lietuvą iš trečiųjų šalių įvežamų trąšų, augalų apsaugos priemonių, žemės ūkio technikos pardavimus, grūdų ir aliejinių augalų, sėklų rinkų pasidalinimą, grūdų elevatorių valdymą. 

Be to, siūloma aiškintis, kas valdo daugiau nei 500 hektarų žemės, nustatyti, kiek jos yra įsigijusios žemės ūkio, technikos ar trąšų prekybos įmonės.

Taip būtų bandoma nustatyti, kaip žmonės ir įmonės apeina 500 hektarų ribojimą ir ar dabartinis teisinis reguliavimas yra pakankamas. Be to, komisija aiškinsis, kaip plačiai paplitęs vekselių naudojimas žemės ūkyje ir kiek žmonių dėl to prarado savo žemę.

Komisija turėtų pateikti išvadą, kaip reikėtų keisti žemės įsigijimo ir valdymo politiką bei tai numatančius įstatymus.

P.Urbšys lieka su „valstiečiais“

„Yra tokia nuomonė, kad komisija reikalinga ir nepritarti pagrindinio komiteto sprendimui. Reikia komisiją sudaryti, bet dar turės būti pavesta kitam komitetui apsvarstyti, nes dabar yra neigiama Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvada“, – BNS trečiadienį sakė P. Urbšys.

Anot jo, kadangi komisijos sudarymui nepritarė Teisės ir teisėtvarkos komitetas, turėtų būti nepritarta jo išvadai, o klausimą pasiūlyti iš naujo įvertinti Kaimo reikalų komitetui.

P. Urbšys kartu BNS teigė, kad „valstiečiai“ trečiadienį nesvarstė jo likimo frakcijoje klausimo, o jis taip pat liekantis jos nariu ir šis sprendimas priklausys, ar bus sudaryta tyrimo komisija.

P. Urbšys anksčiau teigė paliksiantis frakciją, jei „valstiečiai“ atmes tyrimą dėl žemės įsigijimo. LVŽS vadovas naujienų portalui delfi.lt sakė manantis, kad P. Urbšys ieško preteksto pasitraukti iš frakcijos, siūlysiantis ją palikti pačiam.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Šaunuolis R.Karbauskis, kad supirko žemes ir neleido bujoti krūmynams ir piktžolėms. Kas per parazitai, gali nurodinėti iš kur pirkti trąšas. Ramūnas nei iš vieno žemės neatėmė, kaip man padarė KLAIPĖDOS apyl. teismo teisėja V.Olcvikienė susitarusi su antstoliu A.Selezniovu (atėmė prie Klp. 9 ha), tai nusikaltėlių šutvės atstovai, nebijau šių žodžių, jų bijo, jų susivienijimas. Teisėja V.Olcvikienė ir jos šutvė yra NUSIKALTĖLIAI. Jeigu tai ne tiesa, teiskite mane. Mano tel.8 662 33770

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
reikia ištirti iš kur pas nekilnojamą turtą kojos išdygo...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių