A. Paleckio bendražygiams braižo liūdną scenarijų: yra daugiau nei reikia pagrindo juos sulaikyti

  • Teksto dydis:

Penktadienį pasirodė žinia apie už šnipinėjimą nuteisto Algirdo Paleckio bendražygių planus vykti į Rusijos okupuotas teritorijas „stebėti referendumų“. Viena jų – Erika Švenčionienė. LNK žurnalistai šį veiksmą paprašė įvertinti žmonių, teisininkų ir politikų. 

„Gali būt puiki rezervistė“

„Aš labai nenoriu keiktis į eterį, tai gal ir nesikeiksiu. Jei būtų mano valia, tai aš ją būčiau seniai į kalėjimą uždaręs“, – apie E. Švenčionienę kalbėjo Vilniuje sutiktas praeivis.

„Absurdas visiškas. Kaip gali vertinti? Aš tai nepriimčiau atgal į Lietuvą. Uždaryčiau įvažiavimą kaip ir visiems rusams. O jeigu jai dar mažai, gali eiti į karą. Gali būti puiki rezervistė“, – teigė žurnalistų kalbinta pora.

„Manau, kad tokių žmonių tikrai nereikėtų įleisti atgal. Nes palaikyti karą, tai jau tikrai labai negerai“, – jiems antrino ir dar vienas vyras.

„Pritarčiau idėjai, kad nereiktų įleisti atgal. Tokie jų veiksmai turėtų būti traktuojami kaip valstybės išdavystė“, – taip pat mąstė ir dar vienas jaunas vyras.

Įrodo gilią krizę

Užsienio reikalų viceministras Jonas Survila sako, kad tokie skelbiami planai dalyvauti Rusijos užgrobtų Ukrainos teritorijų pseudoreferendumuose įrodo Kremliaus tarptautinę izoliaciją ir gilią krizę.

Jis taip pat tikisi, kad A. Paleckio asociacijos „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ lyderės E. Švenčionienės ir kito jos atstovo Ediko Jagelavičiaus veiksmus įvertins Lietuvos teisėsauga.

„Tokios publikos dalyvavimas neteisėtame ir desperatiškame Rusijos spektaklyje, atliekant nevykusių klounų bei naudingų idiotų vaidmenį, tik rodo kokioje tarptautinėje izoliacijoje ir gilioje žanro krizėje atsidūrė Kremliaus režimas“, – komentare BNS nurodė užsienio reikalų viceministras.

„Neabejojame, kad teisėsauga objektyviai įvertins tokius „stebėtojų“ veiksmus teisiniu aspektu, tuo tarpu sieksime, kad tarptautinė bendruomenė atsakytų į tokius Kremliaus veiksmus tik didesne pagalba Ukrainai ir stipresnėmis sankcijomis Rusijai“, – teigė J. Survila.

Valstybės išdavystė

„Tokius piliečių veiksmus vertiname labai blogai. Visų pirma, tai jau yra veiksmas. Tai nebėra propagandos paveiktas nuomonės išsakymas. Tai jau yra konkretus kruviną Kremliaus rėžimą remiantis veiksmas. Kadangi jie jau vyksta į karo būdu okupuotas teritorijas legitimizuoti ten vykstančių pseudoreferendumų. Tai jau yra konkretus veiksmas paremti V. Putinui ir tai jau rimta.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Tai jau galima traktuoti ir kaip valstybės išdavystę, taip pat galima traktuoti pagal Baudžiamojo kodekso 118 str. – padėjimas kitai valstybei veikti ir prieš Lietuvos valstybę. Nes mes puikiai suprantame, kad tai mažų mažiausiai veikimas prieš Ukrainos valstybę. Bet mes visi suprantame, kai tai yra veiksmas ir prieš Lietuvą, nes Kremlius turi ambicijų, tikriausiai, net tik Ukrainoje.

Ir čia jau nekalbant apie žmogiškumą ir apie teisybę apskritai. Toks mūsų piliečių veikimas vertinamas kaip aktyvus veiksmas, nukreiptas prieš visą demokratinį pasaulį“, – detalizavo Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas.

Kiek galima leisti tyčiotis iš valstybės?

Pasak LNK žurnalistų, Generalinė prokuratūra, kuri jau yra pradėjusi ne vieną tyrimą dėl A. Paleckio organizacijos, teigė, kad šiuo metu intensyviai tiria jų veiksmus, bet kol kas rezultatų nėra.

Šių asmenų veikloje  tikrai galima įžvelgti mažiausiai trijų nusikaltimų požymius.

„Aš jau ne kartą sakiau, kad vertinu neigiamai, nes nesuprantu, ar Lietuvoje yra prokuratūra ir policija? Kiek galima leisti tyčiotis iš valstybės? Šių asmenų veikloje  tikrai galima įžvelgti mažiausiai trijų nusikaltimų požymius. Tai yra ir padėjimas užsienio valstybei veikti prieš Lietuvą, taip pat dalyvavimas įvairiose dezinformacijos kampanijose. Ir dabar dar tas važiavimas į tą vadinamąjį referendumą. Tai priminsiu, kad su Konstitucija yra nesuderinama tiek dezinformacija, tiek karo propaganda, tiek atviras agresijos rėmimas. O tuo dabar jie ir užsiima.

Dar vienas dalykas – antikonstitucinių organizacijų ir grupių kūrimas, kuris šiuo atveju irgi yra akivaizdus, nes jie siekia glaudžios sąjungos su Rusijos ir Baltarusijos rėžimais. O Konstitucijoje juodu ant balto parašyta, kad veikla, kuria siekiama įtraukti Lietuvą į postsovietines sąjungas, yra priešinga Lietuvos nepriklausomybei.

Jei šitie žmonės iš tiesų pasieks savo paskirties vietą ir dalyvaus vadinamaisiais stebėtojais pseudoreferendumuose, tai čia jau yra daugiau nei reikia pagrindo juos sulaikyti, suimti. Akivaizdu, kad bijodami baudžiamojo persekiojimo jie gali pasislėpti būtent Rusijoje ar Baltarusijoje“, – kalbėjo buvęs Konstitucinio teismo pirmininkas, VDU teisės fakulteto dekanas Dainius Žalimas.

Apie planus vykti į Rusijos okupuotas teritorijas „stebėti referendumų“ abu minėti asmenys pranešė socialiniuose tinkluose.

Prokuratūra šiuo metu atlieka du ikiteisminius tyrimus, susijusius su A. Paleckio organizacija. Vienas jų vyksta pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už padėjimą kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.

Kitas tyrimas vyksta dėl A. Paleckio parašo ant minėtos organizacijos steigimo dokumentų. Jie buvo pasirašyti A. Paleckiui jau atliekant laisvės atėmimo bausmę už šnipinėjimą Kauno tardymo izoliatoriuje.

Keturiuose Maskvos okupuotuose Ukrainos regionuose penktadienį prasidėjo menamas balsavimas dėl prisijungimo prie Rusijos, kurį Kyjivas ir jo sąjungininkai pasmerkė kaip neteisėtą žemės užgrobimą.

Rusijos valstybinė žiniasklaida skelbia, kad toks balsavimas baigsis antradienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pranas

pranas portretas
Užsipuole šlikštynės nes jau jaučia gala išgamos jau ta anglijos idijotka kuri ta kūtvela džonsona pakeitė pati lekia lauk o ruošėsi atoma ant rusijos numesti girdėjot scwabistai manot kad jusu nepalies visi išvyrsim gyvi nes iškart gražos gausim o jeigu dar losit tai pirma gausim Teisingai daro Paleckio bendražygei nuleidžia debilu gaza kad užsičiauptu nelistu kur nereikia nenaikintu europos

Virginija

Virginija portretas
Tu Egidijau tiesiog labai protingas esi organizuok pats ta kompanija prieš didesnia bėda gabriuka nausėda nes jie jankiam pardavė lietuva nežinau kaip ir dėl ko tu stovejei prie bogšto jeigu dėl lansbergyno kuris puse lietuvos išvijo išvogė išnaikino Tai tu geriau jau nestok ir nesiruošk antra karta už KGBistus stoti Varyk tu i jankyna o gal pas chacholus tik susirink ju vėlevas lietuvos patrijotas idijotas Palik ta dora protinga moteri ramybėje Ir nerašinėkit šudžiai nes mes ja pasiuntėm atsiprašyti kaimynu kurie mums labai padėdavo o tie tavo už kuriuos kovoji mus apvogė ir naikina europa ir lietuva tavo durneli tikslas kaip ir jankiu sugriauti europa dar ir rusija ant musu užsiundyti

Rasa to 1

Rasa to 1 portretas
Tu durneli nesistenk visi matėm visi klausėm taip kad esi eilinis durnelis landzberginio tapininio purvo pilėjes nei vieno tiesos žodžio neparašei ubagėli sėkmės tau blusiuk vištu gaudytojau
VISI KOMENTARAI 135

Galerijos

Daugiau straipsnių