Paminklą Dainavos apygardos partizanams planuojama pastatyti rudenį

  • Teksto dydis:

Šį rudenį Alytuje bus pastatytas paminklas Dainavos apygardos partizanams, pranešė Lietuvos gyventojų genocido ir tyrimo centras (LGGRTC).

Dainavos apygarda yra likusi vienintelė iš devynių partizanų apygardų, nepagerbta paminklu. 

Šio paminklo statymas trunka 23 metus – jo vietos ir projekto klausimą LGGRTC, visuomenė ir vietos valdžios struktūros svarstė nuo 1997 metų.

Pernai vasarą sutarta, kad paminklas stovės Alytaus senamiesčio skvere, šią gegužę pristatytas būsimojo paminklo maketas. Statybos darbus planuojama baigti rudenį.

Paminklą Dainavos apygardos partizanams kūrė skulptorius Gintautas Jonkus, aplinkos sutvarkymo projektą – architektas Petras Grecevičius ir kraštovaizdžio architektas Jonas Abromas.

Už paminklo pagaminimą ir pastatymą atsakinga Alytaus miesto savivaldybės administracija, už darbų finansavimą – paminklo iniciatorius LGGRTC.

Anot pranešimo, paminklas bus apšviestas LED šviestuvais. Šalia jo bus įrengti trys suoliukai, informacinis stendas lietuvių ir anglų kalbomis. Aplinką puoš puslankiu sukomponuota dviejų pakopų gyvatvorė iš visžalių augalų.

Dainavos apygarda buvo įkurta 1945 metų lapkričio mėnesį, ji apjungė Alytaus apskrities ir dalį Lazdijų apskrities partizanų. Dainavos apygardos įkūrėju ir pirmuoju vadu laikytinas pulkininkas leitenantas Juozas Vitkus-Kazimieraitis, jai yra vadovavęs ir Adolfas Ramanauskas–Vanagas.

Partizaninis karas prieš Sovietų Sąjungos okupaciją Lietuvoje vyko 1944–1953 metais. Jame dalyvavo ne mažiau kaip 50 tūkst. žmonių, o visame pasipriešinimo judėjime kaip pogrindžio organizacijų nariai, rėmėjai dalyvavo apie 100 tūkst. Lietuvos gyventojų. Šiame kare žuvo per 20 tūkst. partizanų ir jų rėmėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
GARBE ZUVUSIEMS UZ LAISVE

Tai gerai

Tai gerai portretas
Jei planuoja, gal ir pastatys.

whufaikeenees

whufaikeenees portretas
o kad griausime ji?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių