Pereiti į pagrindinį turinį

Panevėžys: sąvartyno gyventojai liko be darbo

Panevėžys: sąvartyno gyventojai liko be darbo
Panevėžys: sąvartyno gyventojai liko be darbo / T.Kavaliausko nuotr.

Nebereikalingi. Atidarius modernų, visus Europos Sąjungos reikalavimus atitinkantį Panevėžio regiono sąvartyną, senojo gyventojai liko be vietos ir pragyvenimo šaltinio, rašo dienraštis "Sekundė".

Prašo rūšiuoti

Dvarininkų kaime įrengtas šiuolaikiškas Panevėžio regiono sąvartynas pradėjo veikti vakar. Sunkiasvoriai sunkvežimiai nuo pat ankstyvo ryto riedėjo ką tik sutvarkytais keliais ir gyventojų sukauptas šiukšles pylė į naują vietą.

Tokį „oficialų“ moderniojo sąvartyno atidarymą su skaudančiomis širdimis ir neviltimi iš tolo stebėjo senajame miesto sąvartyne gyvenę, vertingesnes atliekas rinkę šiukšlyno „sanitarai“. Pašaliniai žmonės į teritoriją nebus įleidžiami, todėl šiukšlyno gyventojus kankina nežinia.

Apie tai, kad atliekų sunkvežimiai į senąją šiukšlių kaupimo vietą nebeužsuks ir naujos buitinių atliekų „siuntos“ sąvartyno senbuvių nebepasieks, jiems niekas nepranešė.

Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro (PRATC) direktorius Artūras Grucė „Sekundę“ informavo, kad Europos Sąjungos reikalavimus atitinkančio modernaus sąvartyno pylimu perskirta, akmenukais išklota sekcija yra 6 hektarų ploto. Manoma, kad buitinėmis atliekomis ji bus užpildyta per penkerius ar šešerius metus.

„Aišku, jeigu gyventojai šiukšlių nerūšiuos, plotas atliekomis gali būti užpildytas ir per trumpesnį laiką. Jei tai darys, sekcijos pakaks ilgiau. Todėl noriu paprašyti nepatingėti atrinkti stiklą, popierių, plastiką. Taip sutaupysime visi. Juk kitą plotą tektų rengti iš savų lėšų, tad pinigai būtų renkami iš žmonių“, - kalbėjo PRATC direktorius.

Kandidatų daug

Pasak A.Grucės, naujojo sąvartyno dugnas nelaidus skysčiams. Po juo įrengtas drenažas, filtrato surinkimo sistema, todėl užterštas vanduo į aplinką nepateks. Į Panevėžio regiono sąvartyną bus vežamos tik buitinės atliekos. Pavojingos, žaliosios ir kitos atliekos atskiriamos.

Visoje apskrityje veiks penkios žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelės ir tiek pat didžiųjų atliekų priėmimo vietų. Panevėžiečiai nereikalingas automobilių padangas, buitinę techniką, įrangą, baldus ar kitus daiktus dar šį mėnesį galės gabenti į Savitiškio g. įrengiamą aikštelę, joje bus specialūs konteineriai.

„Panevėžio regiono sąvartyne planuojame įdarbinti apie dvidešimt žmonių. Jau dabar dirba atliekų priėmėjai ir sąvartyno vadovas. Norinčiųjų įsidarbinti sulaukėme labai daug. Gyvenimo aprašymus atsiuntusių pretendentų buvo ne vienas šimtas“, - tikino pašnekovas.

PRATC atstovams ne tik teks atrinkti tinkamus darbuotojus už gausybės norinčiųjų, bet ir baigti sąvartyno eksploatavimo ir žaliųjų atliekų kompostavimo technikos pirkimo konkursą.

Naujieji Panevėžio regiono sąvartyno teritorijoje įrengti garažai kol kas stovi tušti, tačiau maždaug po keturių mėnesių juose bus laikomas buldozeris, atliekų tankintuvas, žaliosioms atliekoms kompostuoti skirtas smulkintuvas, būgninis rėtis ir krautuvas.

„Daug įmonių pasiėmė konkursinę medžiagą, todėl tikimės nemažai pasiūlymų. Kol neturime naujos technikos, darbus atliekame nuomota“, - informavo A.Grucė.

Nerimauja dėl ateities

PRATC direktoriaus teigimu, modernaus statinio kaimynas - Panevėžio miesto sąvartynas - turi būti uždarytas iki šių metų gruodžio. Naujojo sąvartyno atidarymo dieną prasidėjo senojo uždarymo ir rekultyvavimo darbai: atliekų pilna vieta uždengiama specialia sintetine medžiaga ir užverčiama vieno metro žvyro sluoksniu ir grunto užpilu. Vėliau visas plotas bus užsėtas žole.

Taip palaidojami ir šiukšlyno pakraštyje gyventojų įsirengti būstai. Kur dėtis be gyvenamosios vietos ir maisto šaltinio liekantiems sąvartyno senbuviams, A.Grucė pasakyti negalėjo.

„Į naująjį sąvartyną pašaliniai žmonės tikrai nebus įleidžiami. Nežinau, kur šiukšlyno gyventojai eis“, - sakė PRATC direktorius.

Vakar rytą „ant ledo“ liekantys „sanitarai“ būriavosi ir tarėsi, ką teks toliau daryti. „Sekundės“ kalbinti vyrai ir moterys piktinosi, kad apie įsigalėsiančią naują griežtą tvarką jiems niekas iš anksto nepasakė.

„Ar mes ne žmonės? Ar negalėjo kas nors iš sąvartyno viršininkų ateiti ir pasakyti, kad šiukšlių daugiau nebeveš ir kur mums dėtis? Rankų nuleisti nesinori, kreipsimės pagalbos į televiziją - tegu paviešina, kas čia vyksta. Man tai nieko baisaus, aš gyvenu netoli, esu pensininkė, vaikai suaugę, tai nepražūsiu. Bet ką daryti tiems, kuriems sąvartynas buvo namai, kurie neturi jokių kitų pajamų, yra pasiligoję?“ - piktinosi vietinė gyventoja.

Laukia seniūnijoje

Šiukšlyno žmonės teigė surinkę paskutines vertingesnes atliekas - vakar rytą jiems darbo jau nebebuvo. Keli vyriškiai patikino ėję pakalbėti su A.Gruce, tačiau iš PRATC direktoriaus išgirdo tvirtą atsakymą: į naują sąvartyną niekas nepateks.

„Kalbėjo, kad vėliau bus įrengtos atliekų rūšiavimo linijos, kad ten gali darbo atsirasti. Tačiau nelabai tikisi. Juk kai kurie mūsiškiai neturi jokios patirties ir net asmens dokumentų. Kam tokie esam reikalingi? Net neįsivaizduoju, kaip kai kuriems iš mūsų reiks išgyventi“, - kalbėjo vienas vyriškis.

Dalis sąvartyno senbuvių buvo nusiteikę optimistiškiau. Pasak jų vasarai įpusėjus ir rudenį darbo teks prašyti pas ūkininkus ar rinkti gamtos gėrybes ir jas pardavinėti. Tik žiemą nežinia kas laukia.

Modernaus sąvartyno atidarymu pasidžiaugę Panevėžio miesto savivaldybės atstovai pasakyti, kas galėtų pasirūpinti benamiais liekančiais šiukšlyno gyventojais, negalėjo. Panevėžio rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Virginija Savickienė patikino, kad sąvartyno gyventojai pirmiausia turi kreiptis į seniūniją.

„Jiems reikia pasirūpinti asmens dokumentais ir deklaruoti gyvenamąją vietą. Tuomet mūsų skyrius gali padėti pašalpomis. Niekas juk nesuseks, kiek žmonių gyveno sąvartyne, todėl jie patys turi labiau savimi pasirūpinti“, - patarė V.Savickienė.

Velžio seniūnijos seniūno pavaduotojas Vidmantas Šeškevičius patikino, kad kol kas nesikreipė nė vienas šiukšlyno senbuvis. Tačiau seniūnijos darbuotojai jiems pagelbėti pasirengę.

„Kiek žinau, sąvartyne daugiau buvo miesto žmonių, bet padėsime visiems, kas tik kreipsis - bent jau informaciją suteiksim, pakonsultuosim. Likimo valioj nepaliksim, juk sąvartynas yra mūsų teritorijoje ir mums nėra tas pats, kas jame vyksta“, - sakė V.Šeškevičius. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų