Pereiti į pagrindinį turinį

Pareigūnai: geriau gintis ar tiesiog pabėgti?

Policininkai vis dažniau apkaltinami netinkamai panaudoję jėgą. Vienas tokių buvusių policijos pareigūnų dabar teisiamas dėl asmens sužalojimo, kuris, kaip teigiama, jį puolė. Praėjusią naktį du policininkai užpulti ir Šakiuose. Todėl profsąjunga klausia – ką daryti jėgą ar ginklą bijantiems naudoti pareigūnams?

Vaidas Žvinys
Vaidas Žvinys / P. Paleckio/BNS nuotr.

Prieš teismą stojo buvęs Ukmergės pareigūnas, kuris pernai birželį stūmė ir sužalojo prieš žmoną ranką kėlusį smurtautoją. Areštinėje pastumtas vyras galva trenkėsi į suoliuką. Nors pareigūnas teigia, kad stūmė nestipriai, o pastumtas vyras paslydo.

„Negalėjau numatyti aplinkybių, kad jis paslys netikėtai, o jis griuvo ir susižalojo“, – kalbėjo teisiamas buvęs pareigūnas Vaidas Žvinys.

Pareigūnas pasakojo, kad sulaikytasis kameroje prišlapino ant grindų, vėliau vyrą policininkas palydėjo į tualetą, iš kur išėjęs jis atsisakė grįžti į sulaikymo kamerą, bandė pareigūnui trenkti. Nukentėjusysis sako, kad situacijos neprisimena.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Siekiau jį grąžinti į kamerą, suėmęs už galvos, kontroliuodamas jo judėjimą, bandžiau grąžinti į kamerą. Keistas valstybės požiūris į pareigūną, pareigūnas jaučiasi neapsaugotas“, – stebėjosi V. Žvinys.

Nukentėjusiajam lūžo kaukolės pamatas ir galvoje išsiliejo kraujas, po dviejų savaičių gydymo jis pasveiko ir pretenzijų jį stūmusiajam neturi.

Profsąjungos pirmininkas situaciją vadina nelaimingu nutikimu ir aiškina, kad policininkai naudoti jėgą tokiose situacijose privalo.

„Nėra jokių tyčinių veiksmų, kas yra neadekvatu šioje byloje. Kai pareigūnas kažką tyčia sumuša, tai taip, bet čia yra eilinė darbinė situacija ir štai mes dabar turime minti teismuose slenksčius“, – piktinosi Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profsąjungos pirmininkas Vitalijus Jagminas.

Keistas valstybės požiūris į pareigūną, pareigūnas jaučiasi neapsaugotas.

Tačiau pirmosios instancijos teismas mano, kad pareigūnas sako netiesą.

„Policijos pareigūnas buvo pradėjęs naudoti fizinę jėgą asmens atžvilgiu. Asmuo, būtent, baigė jam priešintis. Pirmosios instancijos teismas nustatė, kad būtent tas stūmimas į laikino sulaikymo patalpą buvo jau po to, kai asmuo buvo neutralizuotas“, – teigė Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Darius Šneideris.

Įstatymas policininkams leidžia naudoti proporcingą fizinę jėgą esant būtinybei gintis. Tačiau, kada jėga buvo proporcinga, tenka aiškintis teisme.

„Tik teismas, vykdydamas Lietuvoje teisingumą, gali pasakyti, ar šie atlikti pareigūno teismai buvo proporcingi pagal situaciją, ar ne“, – tęsė Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras.

LNK stop kadras

Prieš pareigūnus smurtauta ir pirmadienį Šakiuose.

Beveik promilės girtumo moteris, jos patikrinti atvykusiam policininkui, trenkusi į veidą, įkando į ranką. Vėliau, puolė smaugti ir kartu atvykusią pareigūnę.

„Gavo pranešimą dėl galimai neprižiūrimų vaikų. 50-metė moteris, vengdama pasitikrinti blaivumą, aktyviais veiksmais priešindamasi, sužalojo Šakių rajono komisariato pareigūną ir pareigūnę“, – kalbėjo Marijampolės apskr. Vyriausiojo policijos komisariato atstovė Gintarė Navickaitė.

Anot pareigūnų atstovo, policininkai nukenčia, nes bijo priešintis agresyviems asmenims, nenorėdami šaukimo į teismą.

Sulaikytąjį sužalojusiam pareigūnui gresia dviejų metų nelaisvė.

Taip pat toliau teisiamas ir žmogžudyste apkaltintas beveik prieš metus pareigūnus bei medikus puolusią moterį nušovęs policininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Mari

Juk pas mus gintis negalima,o jėgos struktūra gali.Jie gali smurtauti prieš žmogų.Juk i kaleimą nepaodins,o pasodožinti gali tas kuris ginasi.Nors to jis daryti neturi teisės,nes tai bus traktuojama kaip pasipriešinimas.Tik nesuprantu kodėl nor buvo savigyna?
0
0
Lauris.R

Koks pareigūnas ten parazituojantis darinys prasmirdes pedofilu šudais
1
0
Visi komentarai (2)

Daugiau naujienų