Seime – pirmas žingsnis reglamentuojant psichologų veiklą

Seimas antradienį žengė pirmą žingsnį siekiant įstatymu reglamentuoti psichologų veiklą.

Po pateikimo už Psichologų praktinės veiklos įstatymo projektą balsavo 112 parlamentarų, nė vienas nebuvo prieš, penki susilaikė. Toliau jį svarstys Seimo komitetai.

„Teikiamas įstatymas, ko gero, yra ne šiaip įstatymas šį kartą. Galiu teigti, kad tai tikrasis susitarimas, taip, kaip ir turi atrodyti įstatymai, kurį pavyko pasiekti pavasarį Seimo valdybos sudarytoje darbo grupėje“, – pateikdamas projektą sakė Seimo narys Linas Slušnys.

„Prieš registruojant įstatymą nė vienas darbo grupės narys nepareiškė pasipiktinimo dabartinėmis įstatymo nuostatomis, susitarė skirtingos psichologų bendruomenės. Kitaip tariant, turime įstatymo projektą, kuris atitinka bendruomenės, kuriam jis skirtas, interesus“, – tvirtino jis.

Anot projekto, psichologu būtų laikomas asmuo, turintis psichologo kvalifikaciją, registruotas Psichologų registre ir užsiimantis praktine veikla.

Pasak L. Slušnio, įstatyme numatyti du esminiai nauji dariniai – Psichologų registras ir Etikos komitetas.

„Psichologų registras sudarys sąlygas žmonėms išvengti psichologų apsišaukėlių, nes tik asmenys, atitinkantys šio įstatymo reikalavimus, galės būti įtraukti į registrą ir tik šie asmenys galės oficialiai vadintis psichologais“, – sakė parlamentaras.

Pagal darbo grupės, susidėjusios iš skirtingoms frakcijoms priklausančių parlamentarų, parengtą projektą, psichologai turėtų pasirašyti įsipareigojimą laikytis profesinės etikos kodekso.

Šiuo atžvilgiu jų veiklą vertintų Lietuvos psichologų etikos komitetas, jį tvirtintų švietimo, mokslo ir sporto ministras.

„Iki šiol Lietuvoje nebuvo institucijos, į kurią galėtų kreiptis klientas, kuris būtų nepatenkintas suteiktų psichologinių paslaugų kokybe, jeigu šias paslaugas gaudavo Švietimo, Socialinės apsaugos ir Teisingumo ministerijose“, – teigė L. Slušnys.

Psichologo kvalifikacija būtų suteikiama tiems, kas universitete įgijo psichologijos magistro laipsnį arba baigė vientisąsias universitetines psichologijos krypties studijas, arba turi šiai kvalifikacijai lygiavertę užsienyje įgytą psichologo kvalifikaciją.

L. Slušnys pabrėžė, kad asmenys, baigę tik bakalauro studijas, negali būti laikomi psichologais, nes jų įgytų žinių nepakaktų gydyti žmones. Jis priminė, jog psichiatrams, kad jie galėtų imtis praktikos, reikia mokytis 11 metų.

Įstatymo projekte apibrėžta, kada ir kokiomis sąlygomis psichologai netektų veiklos registracijos ar ji būtų stabdoma.

Lietuvos psichologų etikos komitetui antrą kartą per kalendorinius metus priėmus sprendimą, kad psichologas šiurkščiai pažeidė etiką, tai yra šiurkščiai elgėsi, žemino paciento orumą, seksualiai prie jo priekabiavo, pasinaudojo pareigomis, sukčiavo ar atliko vagystę, apsvaigęs teikė paslaugas, atliko kitą neleistiną veiką, – jis netektų teisės vienus metus verstis praktika.

Psichologo registracija būtų panaikinama įsigaliojus atitinkamam teismo sprendimui, taip pat paaiškėjus, kad registracijai pateikti suklastoti dokumentai ar juose nurodyti klaidingi duomenys.

Įstatymas taip pat įpareigotų psichologus saugoti pacientų jiems patikėtą informaciją, juos būtų draudžiama kviesti liudytojais ir prašyti pateikti kokių nors paaiškinimų dėl aplinkybių, kurias jie sužinojo atlikdami psichologo praktinę veiklą.

Konfidencialią informaciją psichologas galėtų atskleisti tik tais atvejais, kai grėstų rimtas pavojus visuomenei, asmenų sveikatai ar gyvybei ir kai nepažeidžiant konfidencialumo neįmanoma išvengti žalos, taip pat jis turėtų suteikti tik su atliekamu ikiteisminiu tyrimu ar nagrinėjama byla tiesiogiai susijusią konfidencialią informaciją.

Anot projekto autorių, šiuo metu psichologų veiklą daugiausia reglamentuoja poįstatyminiai aktai, o vieningo įstatyminio reglamentavimo stoka yra nepalanki tiek patiems profesijos atstovams, tiek paslaugų gavėjams.

Anot projekto rengėjų, siūlomas reglamentavimas užtikrins vienodai aukštą psichologais įvairiose srityse dirbančių asmenų kvalifikaciją ir jų teikiamų paslaugų kokybę.

Tai mažiausiai ketvirtas bandymas Seime priimti psichologų veiklą reglamentuojantį įstatymą.

Atitinkami projektai buvo parengti 2003, 2008, 2017 metais, tačiau jie būdavo arba nesvarstomi, arba sulaukę kritikos įstrigdavo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių