Pareigūno reakciją į išžagintą merginą vertina etikos komisija: kas gresia?

Antradienį į viešumą iškilus jauno Vilniaus pareigūno akibrokštui, kai socialiniame tinkle „Instagram“ jis pašaipiai sureagavo į savaitgalį sostinės naktiniame klube „Metelica“ sumuštos ir galimai išprievartautos merginos atvejį, jo elgesį svarsto policijos etikos sargai. Sprendimas dėl jo veiksmų bus priimtas maždaug per mėnesį.

Informacija apie jauno pareigūno Livijaus S. virtualioje erdvėje išsakytą nuomonę, kai savaitės pradžioje jis savo „Instagram“ profilyje pasidalijo straipsnio, publikuoto viename iš šalies portalų, nuotrauka su žinia apie aštuoniolikmetės išžaginimą ir pridėjo prierašą: „Mažiau lakt ir raitytis reikia, ir nieko nebus“, buvo perduota vadovams.

„Vilniaus Vyriausiojo policijos komisariato viršininko Sauliaus Gago sprendimu, pareigūno veiksmai turėtų būti apsvarstyti Policijos darbuotojų etikos komisijoje. Tą pačią dieną vadovas nurodė etikos komisijos nariams susirinkti ir nagrinėti šį atvejį. Laukiama galutinio komisijos sprendimo, tai užtruks apie mėnesį“, – portalo žurnalistams ketvirtadienį sakė Vilniaus apskrities (VPK) atstovė Julija Samorokovskaja.

Kas laukia?

Paklausta apie Policijos darbuotojų etikos komisijos galimo priimti sprendimo rūšis, pašnekovė išvardijo keturias: pripažinti, kad darbuotojas nepažeidė Lietuvos policijos darbuotojų etikos kodekso nuostatų; konstatuoti, kad darbuotojas pažeidė etikos kodekso nuostatas; pasiūlyti įspėti darbuotoją dėl neetiško elgesio; baigti svarstyti surinktą medžiagą ir grąžinti vadovui.

Jei įvertinus surinktą medžiagą būtų nustatyta, kad nagrinėjamas pažeidimas turi tarnybinio nusižengimo, darbo pareigų pažeidimo arba nusikalstamos veikos požymių, gali būti pradėtas tarnybinis patikrinimas.

J. Samorokovskaja patvirtino, kad kol laukiama sprendimo, pareigūnas Livijus S. nėra nušalintas nuo pareigų. „Pareigūnas gali būti nušalinamas, jei jo atžvilgiu atliekamas tarnybinis patikrinimas, bet gali būti ir nenušalintas. Viską sprendžia vadovai. Šiuo atveju pareigūnas laukia etikos komisijos posėdžio“, – detalizavo Vilniaus apskr. VPK atstovė.

Po viešumo bangos – atsiprašymas

Primename, kad tą pačią dieną, kai socialiniame tinkle internautai pradėjo dalytis pareigūno „Instagram“ profilyje pamatytu vaizdu su papildomu prierašu, pašiepiančiu galimo išprievartavimo atvejį, kilo arši diskusija – vieni smerkė tokį poelgį, kiti – pateisino ir pritarė išsakytai pareigūno nuomonei.

Feisbuko nuotr.

Į komentarų audrą sureagavo ir dabar jau dėl elgesio etikos sargų vertinamas pareigūnas. Socialiniame tinkle „Facebook“ jis paviešino savo atsiprašymą:

„Kaip pareigūnas jaučiu atsakomybę ir tikrai netoleruoju prievartos bet kokiu pavidalu. Nesiekiau ir jokiu būdu nenorėjau iššaukti tokio visuomenės supriešinimo. Taip, tai buvo parašymas ne vietoje ir ne laiku. Tiek emocijų ir minčių šiuo metu sukasi galvoje, labiausiai dabar norisi atitaisyti žalą dėl savo neapgalvotų žodžių, įskaudinusių žmones, kurie to išties nenusipelnė. Labiausiai apgailestauju ir nuoširdžiai atsiprašau ir taip jau kenčiančios merginos. Atsiprašau ir savo kolegų, kurie nenusipelnė būti pliekiami dėl mano kaltės. Tai man bus didelė gyvenimo pamoka, priimu ją“, – teisinosi jis.

Po pastaruoju įrašu taip pat nestigo kontraversiškų pasisakymų – vieni internautai stebėjosi, kad Lietuvoje esą nėra žodžio laisvės, jei šitaip sureaguojama į nuomonę. Tuo tarpu kiti pabrėžė, kad tokiais išsireiškimais pareigūnui svaidytis nederėtų, o kitoje Europos šalyje už tokį elgesį jis veikiausiai būtų iškart nušalintas nuo pareigų.

„Policininkas, smerkiantis auką ir pateisinantis nusikaltimą. Jūs rimtai? Įsivaizduokite, jei jūsų sesuo ar pusseserė iškviestų policiją po smurtinio nusikaltimo ir šis asmuo atvyktų į įvykio vietą. Toliau sakytumėt, kad čia žodžio laisvė, kai jis jai atskaitytų pamokslą kaip teisingai būti moterimi?“ – pasipiktinimo neslėpė Emilija. „Aš džiaugiuosi, kad jis pasisakė viešai, mes pamatėme, kokia opi problema yra pas mus... Kad aukos yra ne ginamos, o smerkiamos, nes pačios prisiprašė“, – pridūrė Urtė.

Vyksta tyrimas

Dėl įvykio, kai savaitgalį Vilniuje, Vokiečių gatvėje, esančiame naktiniame klube „Metelica“, nepažįstamas vaikinas panaudodamas fizinį smurtą galimai lytiškai santykiavo su 18 metų mergina prieš jos valią, pradėtas ikiteisminis tyrimas, portalui teigė Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros 2-ojo skyriaus prokurorė Miglė Lukševičienė.

„Yra atliekamas tyrimas – pirminiai būtini veiksmai, jų jau padaryta daug. Šią bylą, kaip ir į kitas bylas, pareigūnai vertina labai rimtai ir daro viską, kad būtų atskleistas šitas sunkus nusikaltimas. Tyrimas yra pirminėje stadijoje, todėl, manau, kad bet kokios informacijos viešinimas tyrimui pakenktų, nes dar neapklausti visi liudininkai“, – kalbėjo ikiteisminį tyrimą kuruojanti prokurorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apsurdas

Apsurdas portretas
Nepilnametė tamposi po klubą girta.. Is viso klausimas kaip įleidžiami nepilnamečiai į klubus..pareigunas gal ir ne laiku pasisakė,bet pasisakė labai teisingai. Del tokių lengvabūdiškų merginų ne vienas vaikinas gali nukentėti. Net gėda už moterišką giminę. Tegul jai namų areštą uždeda, kad ne lakstytu toliau ir truputį galvot galva pradėtų! Gaila vaikino kad papuolė prie tokios kaip ji.

Ir as

Ir as portretas
Rusiška laida Malaxovo . Šurigina kuri nekalta tik išgėrė ant dugno ir ją išprievartavo. Pati ant jo lipo norėjo ir pati nuėjo į tualetą.o paskui persigalvojo. 18m girta. Ten visos tokios. pačios ieško ant kokio b....o uzsokti. O paskui kaltu ieško.

...

... portretas
Tos kalės jau bet kokias ribas prarado!
VISI KOMENTARAI 51

Galerijos

Daugiau straipsnių