Akibrokštas: užsitęsus karantinui bendrovė sumanė darbuotojus palikti be nieko

  • Teksto dydis:
Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Drabužiais prekiaujanti bendrovė, valdanti „Puma“, „Trespass“ parduotuves, sulaukė kelių vilniečių priekaištų, kad juos darbdavys bandė apmauti ir atleisti. Valstybinė darbo inspekcija teigė, kad į ją per karantiną oficialiai nesikreipė nei vienas šios bendrovės „Lifestyle trade“ darbuotojas, nebent konsultavosi.

Turime tave išdarbinti

„Balandžio 9 dieną radau praleistą skambutį ir žinutę iš  prekybos centre „Outlet parkas“ esančios parduotuvės „Trespass“ vadovės Erikos Navickaitės, kad skubiai jai perskambinčiau. Perskambinus ji man sako: „Labai gaila, karantiną vėl pratęsė, todėl mes nusprendėme mažinti darbuotojų skaičių, todėl turim tave išdarbinti“. Ji pradėjo daryti man psichologinį spaudimą, kad palikčiau darbą. Pasakė, kad į el. paštą nusiuntė išdarbinimo sutartį“, – pasakojo vyras.

Skaitytojo nuotr.

Prie laiško rado prisegtas dvi sutartis. Viena buvo „Dėl blogų rezultatų“, o kita sutartis atsiųsta ne pilna.

„Įsidarbinau gruodžio 27 d. Vasario mėnesį buvau pirmas pagal pardavimus. Kokie blogi rezultatai?! Perskambinau E. Navickaitei (vadovei), paklausiau, kodėl raštu neinformavot kas buvo blogai? Kodėl nebuvau iš karto išdarbintas, o eilinį kartą pratęsus karantiną? Ar tie blogi rezultatai atsirado karantino metu, kai nereikia dirbti? Kaip ir tikėjausi, atsakymų į šiuos klausimus nesulaukiau. Po kelių akimirkų jau gaunu kitą sutartį, kad išeinu savo noru“, – dėstė pašnekovas.

Vėl skambutis vadovei. Darbuotojas, kuriuo bandoma atsikratyti kuo pigiau, prašo paaiškinti situaciją. „Ji man sako, kad mano bandomasis laikotarpis nesibaigė. Jis man baigėsi kovo 27 dieną (pokalbis vyko balandžio 9 dieną). Ji man: įmonė galėjo man pratęsti bandomąjį laikotarpį. Man nežinant? Tada ji pasimeta ir sako, kad karantinas visiems pratęsė bandomąjį laikotarpį. Kur tai paskelbta? Atsako, kad internete pilna informacijos ir tuoj atsiųs,  bet konkrečiai kur, nesugebėjo atsiųsti“, – chronologiją vyniojo vyras, kaip pasakojo, iš vadovės sulaukęs patikinimo, kad prie šio klausimo ji grįš kitą dieną.

Ar tie blogi rezultatai atsirado karantino metu, kai nereikia dirbti?

„Bet nei kitą nei dar kitą dieną prie klausimo nebuvo sugrįžta. Pasidarė tylu iš jų pusės“, – pirmadienį teigė vilnietis. Tačiau tyla buvo neilgam.

„Perspėjau, kad kreipsiuosi į teismą su kolegom. Jie išsigando ir po keliu dienų visiems persiuntė naujas išdarbinimo sutartis – atleidimas ne dėl darbuotojo kaltės“, – teigė vyras, kai trečiadienį su juo susisiekėme. Paskutiniais duomenimis, jis atleidžiamas nuo balandžio 28 d.

Skaitytojo nuotr.

Sutartis be parašų

Jis portalui kauno.diena.lt persiuntė ir dar dvi bendradarbių, nurodydamas jų vardus ir pavardes, istorijas. Telefonu šie žurnalistams patvirtino, kad visa tai, ką atsiuntė kolega, yra tiesa.

Abiejų bandomieji laikotarpiai dar nebuvo pasibaigę. Viena dirbo parduotuvėje „Trespass“, esančioje  „Outlet parke“, kitas – „Trespass“ parduotuvėje „Ozo“ prekybos centre.

„Balandžio 10 dieną sulaukiau „Ozo“ „Trespass“ vadovės Erikos Šimienės skambučio, kad dėl karantino įmonė išdarbina darbuotojus. Pasakė, kad toks metas, kad man atsiųs nutraukimo sutartį. Joje buvo parašyta, kad dėl blogų mano darbo rezultatų. Klausiau, kaip suprasti. Kokie čia tie blogi rezultatai. Gal galiu nors savo noru išeiti“, – pasakojo vaikinas. 

Gavo sutartį, kad išeina savo noru. „Nesiginčijau su jais, dėl ko mane išmeta. Galvojau, kad tai normalu, galvojau, kad visus išmetinėja, kiek mačiau, kiek pasakojo pažįstami. Po to bendradarbis pradėjo rašinėti, kad taip negali darbdavys elgtis ir taip toliau. Dabar jau yra atsiųsta sutartis, kad esu atleidžiamas dėl etatų mažinimo dėl patirtų nuostolių per karantiną“, – dėstė darbuotojas.  

Jo kolega skambučio iš parduotuvės vadovės E. Navickaitės sulaukė vos paskelbus šalyje karantiną kovo 16 d. „Darbuotojams bus skelbiamos prastovos, o įmonė gaus iš valstybės paramą. Man buvo atsiųstas įsakymas dėl skelbiamos prastovos iki kovo 31 d. Patvirtinau, jog susipažinau ir sutinku su jo sąlygomis. Kitas įsakymas dėl prastovos buvo atsiųstas balandžio 2 d. Prastova turėjo tęstis iki balandžio 13 d. Į šį raštą taip pat atsakiau“, – dėstė mergina.

Vis tik, kaip teigė, dar nepasibaigus prastovos laikotarpiui, balandžio 9 d., vėl sulaukė skambučio iš vadovės. „Pranešė, kad dėl dar kartą pratęsto karantino, jų įmonė nusprendė atleisti visus darbuotojus, kuriems yra bandomasis laikotarpis. Tarp tokių darbuotojų buvau ir aš“, – teigė pašnekovė.

Elektroniniu paštu pasiekė atleidimo iš darbo sutartis. Tačiau ji sukėlė klausimų. „Visų pirma, apie atleidimą man buvo pranešta ir įsakymas atsiųstas tik balandžio 9 d., nors sutartyje nurodyta diena buvo balandžio 8-oji. Tad apie atleidimą man nebuvo pranešta prieš 3 darbo dienas, kaip turi būti“, – skaičiavo ji.

„Taip pat buvo pateikta ne pilna sutartis bei be paties direktoriaus parašų, – vardijo mergina, – O ir atleidimo priežastyje nurodyta, jog atleidžiama dėl nepatenkinamų darbo rezultatų, nors jokie nusiskundimai ar priekaištai niekada man nebuvo išsakyti ir pačioje sutartyje konkrečiai nenurodyti, o ir paskambinusi vadovė patvirtino, jog labai gaila, bet turės atleisti dėl karantino“.

Buvo paprašyta, kad būtų pakeista atleidimo priežastis, nes ji neteisingai nurodyta.

Iš vadovės sulaukė supratimo, kad tokia atleidimo priežastis neramina, kai iš tiesų buvo dirbama gerai, tačiau nuramino, kad atleidimo priežastis yra tik formalumas. „Sakė, galiu parašyti, kad iš darbo išeinu ir savo noru, tačiau jau parašė, jog esu atleidžiama dėl darbo rezultatų ir nemato didelės prasmės to keisti, nes tai dar ir papildomai užtruktų. E. Navickaitė vis įkalbinėjo pasirašyti ir tokią atleidimo sutartį, teigdama, kad tai yra tik jiems skirta sutartis, ir nesvarbu, kas joje parašyta“, – teigė darbuotoja.

Maža to, ji sulaukė pasipiktinimo, kai informavo, kad sutartį geriausiu atveju galėtų atsispausdinti ir pasirašyti tik už keturių dienų. Neva bendrovė negalėjo laukti taip ilgai. „Būtinai reikėjo viską sutvarkyti iki balandžio, pasipiktino, kaip pasakojo, nes jie negali taip ilgai laukti ir būtinai reikia, jog surasčiau kaip tą padaryti iki balandžio 12-osios“, – dėstė mergina. Sutarties išeiti savo noru ji nesulaukė. 

„Darbdavys, kaip minėjo naujai atsiųstame laiške, pasitarė su teisininkais, ir dabar jau būsime atleidžiami nuo balandžio 28 d. dėl etatų mažinimo“, – teigė pašnekovas. Jis ir atleidžiami kolegos pagaliau gaus jiems priklausančias išeitines kompensacijas? „Dar reikia užpildyti formą Valstybinės darbo inspekcijos Darbo ginčų komisijai. Jiems buvome parašę, man atrodo sekmadienį. Šiandien gavome atsakymą. Jie susidomėjo, atsiuntė, paprašė užpildyti oficialią formą“, – kalbėjo pašnekovė. 

Darbo inspekcijos patarimai

Valstybinės darbo inspekcijos patarėja komunikacijai Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė trečiadienį priešpiet portalui kauno.diena.lt teigė, kad minėti asmenys nei jų bendradarbiai dėl galbūt savo blogos padėties į inspekciją oficialiai nėra kreipęsi, nebent konsultavosi. „Tokiu atveju, konkrečios situacijos komentuoti negalime, nes ją aiškinantis tikslinamos detalės, kurios kartais pakreipia situacija kita linkme“, – sakė VDI atstovė.

Į portalą kauno.diena.lt kreipęsis vyras teigė, kad su inspekcija nesusisiekė dėl „daug popierizmo“. „Pasakėm, kad viešinsim ir kreipsimės į teismą. Įmonės, kurios verčia darbuotojus išeiti savavališkai, praras valstybes paramą, po viešumo gal ir pačios institucijos susidomės jais“, – atsakė pašnekovas.

Komentuodama panašius atvejus, kaip juos apibūdino su portalu kauno.diena.lt bendravę asmenys, J. Kažukauskaitė-Sarnickienė teigė, kad visuomet pirmiausia reikėtų kreiptis į VDI konsultacijos.

„Darbuotojo iniciatyva ar šalių susitarimu darbo sutartis gali būti nutraukta tik darbuotojo valia. Nesant darbuotojo valios darbdavys negali įpareigoti darbuotojo pasirašyti dokumentų dėl darbo sutarties nutraukimo.

Tuo atveju, jeigu darbo sutartis nutraukiama darbdavio iniciatyva, darbdavys įspėja darbuotoją Darbo kodekse nustatyta tvarka ir konstatuoja darbo sutarties pasibaigimą raštu. Darbdavio sprendimas (pvz., įsakymas, patvarkymas ar nurodymas) nutraukti sutartį ją pabaigia sprendime nurodytą dieną ir yra perduodamas darbuotojui nedelsiant. Darbo sutarties pasibaigimas gali  būti įforminamas ir padarant atitinkamą įrašą viename darbo sutarties egzemplioriuje“, – komentavo VDI atstovė.

Jeigu darbuotojas mano, kad darbo sutartis buvo nutraukta neteisėtai, jis turi teisę kreiptis į Darbo ginčų komisiją prie VDI.

J. Kažukauskaitė-Sarnickienė papildė, kad darbdavys iki išbandymo termino pabaigos gali priimti sprendimą nutraukti darbo sutartį, apie tai raštu įspėjęs darbuotoją prieš tris darbo dienas iki darbo sutarties pasibaigimo, ir nemokėti išeitinės išmokos.

Nesant darbuotojo valios darbdavys negali įpareigoti darbuotojo pasirašyti dokumentų dėl darbo sutarties nutraukimo.

„Išbandymo terminas negali būti ilgesnis negu trys mėnesiai, neskaitant laiko, kai darbuotojas nebuvo darbe dėl laikinojo nedarbingumo, atostogų ar kitų svarbių priežasčių. Pratęsti išbandymo laikotarpį darbo sutarties šalių susitarimu draudžiama. Atsižvelgdami į tai, išbandymo terminas negali būti pratęsiamas, išskyrus aukščiau numatytus atvejus“, – nurodė VDI atstovė.

Atleidžiami penki darbuotojai

Bendrovės „Lifestyle trade“, valdančios parduotuvę, kurioje dirbo vyras ir minėta mergina, direktorius Šarūnas Kulvietis portalui kauno.diena.lt teigė, kad bendrovė įstatymų nepažeidžia. Patvirtino, kad yra atleidžiami keli darbuotojai, tačiau tai, anot jo, nuo pat pradžių daryti pagal įstatymų raidą.

„Turime suforminę, atleidžiame kelis darbuotojus su dviejų savaičių įspėjimu ir visomis numatytomis kompensacijomis. Iš darbuotojų gavome patvirtinimą, kad jie pretenzijų neturi“, – dėstė bendrovės vadovas.

Pasiteiravome, kokia nurodoma atleidimo priežastis. „Bijau sumeluoti, ten nurodomas straipsnio numeris. Pasikeitė pas mus ekonominė situacija ir esame priversti mažinti etatus“, – sakė direktorius.

Negalėjo būti taip, iš pradžių vis dėlto darbuotojų buvo prašoma pasirašyti sutartį, kad jie atleidžiami dėl blogų darbo rezultatų ar buvo verčiami išeiti neva savo noru? „Savo noru mes tikrai nesiūlėme, nes yra dokumentas, kuris patvirtina, kaip suforminome“, – teigė Š. Kulvietis.  

Jis patikslino, kad verčiamų darbuotojų išeiti savo noru nebuvo, bet „buvo tokių, kurie patys sakė, tai gal mes savo noru, kažką tokio siūlė. Bet yra dokumentai, įsakymas, patvirtinantis, mažiname darbuotojų skaičių dėl ekonominės situacijos ir su jais atsiskaitysime pagal visus įstatymų reikalavimus“, – dėstė vadovas.

Priminėme, kad atleidžiamiems darbuotojams į el.pašto dėžutes yra atsiųstos sutartys dėl atleidimo iš darbo dėl blogų darbo rezultatų, dėl išėjimo iš darbo savo noru. „Šito negaliu komentuoti. Galiu komentuoti tai, ką mes komunikavome“, – teigė Š. Kulvietis.

Jeigu ponia Erika ir buvo siuntus minėtas sutartis, ji tai darė nesuderinusi su direktorium? „Visi variantai, kurie yra mano pasirašyti, visi yra oficialūs. Komentuoju tik oficialius dokumentus“, – kalbėjo vadovas. 

Jis tvirtino, kad bendrovė šiuo metu praranda 100 proc. pajamų. „Ir bandome spręsti situaciją. Šiai dienai atleistų darbuotojų nėra“, – aiškino Š. Kulvietis.

Keli darbuotojai jau gavo įspėjimus apie atleidimą? „Šiai dienai – penki. Pagal įstatymą apie atleidimą darbuotojus turime informuoti iš anksto. Tą ir padarėme“, – teigė vadovas.

Jis sakė negalįs nurodyti E. Navickaitės kontaktų. „Yra dokumentas, kurį aš, kaip vadovas, pasirašiau. Dokumentai yra išsiųsti darbuotojams, su kuriais tai yra susiję, ir tai yra jų asmeninis klausimas. Jeigu jie nori tą viešinti, gali viešinti, bet darbuotojai parašė, kad pretenzijų neturi. Pagrindas aiškus. Jeigu mes su darbuotojais atsiskaitome, taip kaip privaloma, ir mes juos informuojame taip, kaip privalome, nematau, ką daugiau galėčiau komentuoti“, – sakė Š. Kulvietis.  

Rekvizitai.lt duomenimis, vasario 12 bendrovėje dirbo 51 darbuotojas, per dvi savaites jų sumažėjo keturiais – iki 47, kovo 3-iąją priimtas vienas naujas darbuotojas, o po dviejų savaičių vėl sugrįžta prie 48 darbuotojų. Toks jų skaičius užfiksuotas ir balandžio 12-ąją.

Rekvizitai.lt nurodo, kad „Lifestyle trade“ yra įmonė, kuriai taikomos VMI ir SODRA mokestinės pagalbos priemonės dėl COVID-19.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tadas blinda

Tadas blinda portretas
Kazkodel tai valdzia visiskai nepriimineja jokiu nutarimu gyventoju isgyvenimo karantino metu klausimu. Patys ta karantina susigalvojo, patys sau atlyginimus pasiima kaip ir anksciau, ir dar kokio dydzio!? Reikalaukim skubiai nutraukti ta issigalvota karantina. Nes jeigu zmones liks be darbo, tai butinai pasistengsime kad ir visas Seimas liktu be darbo!

"teisininkė" Laura Andrušaitė

"teisininkė" Laura Andrušaitė portretas
UAB "Baltic fish export" (" Vičiūnų" įmonė esanti Kauno LEZ) vagia pinigus iš savo darbuotojų, net nebandykit ten darbintis - apgaus, išnaudos ir nesumokės niekada tiek kiek uždirbote//////////////////,,,,,,,,,,,,,......................

taisingai

taisingai portretas
tokius darbdavius viesai ciupt uz konkolu
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių