Paskaičiavo, kiek kainuos galimybių pasų tikrinimas: sumos – įspūdingos

  • Teksto dydis:

Artėjant rugsėjo 13 d., kai galimybių pasai norint patekti į daugelį prekybos ir paslaugų vietų taps privalomi, o verslas juos turės kruopščiai tikrinti, įmonės ieško būdų, kaip tai padaryti. Daugeliui teks samdyti papildomus apsaugininkus ir jau skaičiuojama, kiek tai kainuos, praneša LNK.

Nuo rugsėjo 13 d. įsigalioja ribojimai neturintiems galimybių paso. Be jo užsivers didelių parduotuvių, grožio salonų, kavinių bei sporto klubų durys.

Ne mažiau 20 tūkst. eurų per mėnesį – maždaug tiek vienas iš Vilniaus prekybos centrų planuoja išleisti papildomiems apsaugos darbuotojams, kurie tikrins, ar lankytojai turi galimybių pasus.

„Šią dieną prekybos centre yra 17 veikiančių įėjimų. Mes planuojame, kad nuo rugsėjo 13 d. paliksime tik dešimt įėjimų, per kuriuos galės patekti mūsų klientai. Esame suplanavę, kad tam mums reikės papildomai septynių darbuotojų ir, preliminariai pasiskaičiavę kaštus, teigiame, kad tai turėtų kainuoti ne mažiau kaip 20 tūkst. eurų per mėnesį“, – kalbėjo „Cup“ direktorės pavaduotoja Rita Žvirblienė.

Anot Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos, prekybos centrai ruošiasi kruopščiai lankytojų galimybių pasų kontrolei prie kiekvieno parduotuvės įėjimo.

„Jų darbo kaštai, įkainiai, galėtų būti nuo 50 iki 150 eurų vienam įėjimui, tokie yra papildomi kaštai. Akivaizdu, kad juos prekybos centrų valdytojai turės pasidalinti su nuomininkais, bet tai tikrai yra gan ženklios sumos. Tuo labiau neaišku, kiek laiko reikės tokį reikalavimą įgyvendinti“, – sakė Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas Mindaugas Statulevičius.

Nėra pareigos tikrinti ir asmens dokumentą, nes tokiu atveju turbūt susidarytų neprognozuojamos eilės.

Anot apsaugos paslaugas teikiančios įmonės, apsaugininkų paklausa artėjant rugsėjo viduriui stipriai išaugo. Tam, kad patenkintų klientų prašymus, ieško papildomų darbuotojų.

„Pagal dabartinius skaičiavimus, kurie nuolatos keičiasi, mums reikėtų apie 150 papildomų darbuotojų šitai kontrolei užtikrinti“, – teigė „Eurocash1“ direktorius Vilius Makauskas.

Pasak V. Makausko, prireikus net didins atlyginimus: „Sprendimas dėl atlyginimų kėlimo labiau bus susietas su šita trumpalaike situacija. Yra tikimybė, kad  trumpalaikių sutarčių atlyginimai kils“.

Į traukinius taip pat patekti galės tik turintys galimybių pasą. Tačiau „Lietuvos geležinkeliai“ apsaugos darbuotojus keleivių saugumui samdė dar nesant būtinybei tikrinti pasus.

„Mes samdome išorinę saugos kompaniją, kuri ištikrina tvarką ir klientų saugumą traukiniuose. Tie žmonės, kurie yra skirti užtikrinti tvarką stotyse, bus paprašyti, kad dar prisijungtų ir patikrinant, ar keleiviai turi galimybių pasą“, – komentavo „Lietuvos geležinkelių“ direktoriaus pavaduotojas Linas Baužys.

Pasak M. Statulevičiaus, kol kas verslui trūksta aiškumo dėl atvejų, jei žmonės bandytų klastoti galimybių pasus ar naudotis svetimais: „Svarbu žinoti atsakomybes, kas yra atsakingas už tai, kad jeigu žmogus į prekybos centrą pateko parodęs dokumentą, o tas dokumentas yra suklastotas, ne jo. Nėra pareigos tikrinti ir asmens dokumentą, nes tokiu atveju turbūt susidarytų neprognozuojamos eilės“.

Tie, kas neturi galimybių paso, galės naudotis atvirose erdvėse teikiamomis paslaugomis, lankytis būtinųjų prekių parduotuvėse, kurių plotas ne didesnis nei 1500 kvadratinių metrų bei įvairiuose renginiuose, kai juose dalyvauja ne daugiau kaip 500 asmenų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Asmens tapatybės dokumentų netikrins

Asmens tapatybės dokumentų netikrins  portretas
ne dėl eilių susidarymo, o todėl, kad nėra įstatymo, įpareigojančio jį tikrinti. Tiek Vyriausybė, tiek žurnaliūgos naudojasi žmonių teisinių neišprusimu ir nepraleidžia progos paplauti smegenis...

Onute

Onute portretas
Visiskai nesuprantu,kam bereikalingas pinigu ir laiko svaistymas su tais galimybiu pasais.Kas pasiskiepije,visi turi "popieriuka",tas ir galetu atstoti "galimybiu pasa".Mano nuomone,sutaupytu pinigeliu ir zmonems nervu

Tomas

Tomas portretas
Ne bu visai apsurdas visas pasaulis kalba jau apie pabaiga covid LT debilu saika suka kaip pinigus daryti ir kaip zmones kontruolioti kas turi kas neturi kazkokio paso?! Kur jusu EU vertybes asilai?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių