Paskirtos septynios Lietuvos mokslo premijos

  • Teksto dydis:

Lietuvos mokslo premijų komisija pirmadienį nusprendė, kam atiteks septynios 2013 metų mokslo premijos.

Iš pateiktų humanitarinių ir socialinių mokslų sekcijos darbų premijomis įvertinti Viktorijos Daujotytės-Pakerienės darbų ciklas „Fenomenologiniai lietuvių literatūros tyrimai (1998–2012)“ ir Arūno Sverdiolo darbų ciklas „Hermeneutinė kultūros filosofija (2002–2012)“.

Kitos penkios premijos atiteko už fizinių, biomedicinos, žemės ūkio ir technologijos mokslų sekcijoje pateiktus darbus.

Mokslininkų grupei - Pavelui Bogdanovičiui, Gediminui Gaigalui ir Alicijai Kupliauskienei - premija skirta už darbų ciklą „Atomo teorijos metodų plėtra ir taikymai (1998–2012)“.

Mokslininkams Eugenijui Butkui ir Sigitui Tumkevičiui įvertinimas skirtas už darbų ciklą „Naujų karbociklinių ir heterociklinių organinių medžiagų sintezės metodų kūrimas, struktūros, savybių tyrimai ir taikymas (1998–2012)“.

Premija skirta ir Aurelijai Žvirblienei - už darbų ciklą „Naujų antikūnų kūrimas, tyrimai ir taikymas imunodiagnostikai (1998–2012)“, taip pat mokslininkams Algimantui Petrui Matusevičiui, Antanui Stankevičiui (po mirties), Arūnui Rupšiui ir Vytautui Špakauskui - už darbų ciklą „Veterinarinių preparatų kūrimas, jų ikiklinikinis-klinikinis ištyrimas ir gamybos įteisinimas“.

Už darbų ciklą „Inovatyvūs armuoto betono kompozito fizikinio modeliavimo būdai ir jų taikymas skaitiniuose projektavimo metoduose (1998–2012)“ premija įvertintas Gintaris Kaklauskas.

Lietuvos mokslo premija siekia 780 bazinių socialinių išmokų dydžių arba 101,4 tūkst. litų.

Premijų komisijos pirmininkas, Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Valdemaras Razumas per spaudos konferenciją pirmadienį džiaugėsi, kad šiais metais, palyginti su ankstesniais, buvo didelė konkurencija tarp mokslininkų. Konkurencija, anot V.Razumo, rodo, kad ši premija - prestižinė.

2013 metais skelbtame konkurse pateikti 27 darbai, ankstesniame varžėsi 18 darbų.

Pagal Vyriausybės nutarimą, Lietuvos mokslo premijos skiriamos už Lietuvai reikšmingus fundamentinius ir taikomuosius mokslinių tyrimų bei eksperimentinės (socialinės, kultūrinės) plėtros darbus.

Premijoms gali būti siūlomi ir užsienyje atlikti ir paskelbti darbai, svarbūs Lietuvos istorijai, kultūrai ir ūkiui.

Kasmet skiriama ne daugiau kaip septynios Lietuvos mokslo premijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių