Pereiti į pagrindinį turinį

Paskutinė Seimo vakarienė

2008-11-15 09:00
Paskutinė Seimo vakarienė
Paskutinė Seimo vakarienė / Roko Medonio nuotr. Liūdesys: Seime likusi socialdemokratė I.Šiaulienė (kairėje) atsisveikino su valstietėmis liaudininkėmis A.Staponkiene (dešinėje) ir L.Mogeniene.

Sentimentalios kalbos, raginimai susitaikyti ir likti draugais, ironiškos, bet nepiktos pašaipėlės, o iš kai kurių – visiškas abejingumas ir kartėlis. Tokia buvo paskutinė šio Seimo diena.

Erzelio – kaip visada

2004–2008 m. kadencijos Seimo nariai vakar rinkosi į paskutinį posėdį. 68 politikams, per spalį vykusius rinkimus nesulaukusiems visuomenės pasitikėjimo, posėdis iš tiesų buvo paskutinis – ateinančius ketverius metus Seimo salėje jų neišvysime.

Tačiau atrodo, kad Seimo pirmininko Česlovo Juršėno, savaitės pradžioje dalijusio patarimus pusšimčiui parlamento naujokų, deramo elgesio pamokų neišmoko net parlamento senbuviai.

Per paskutinį posėdį politikų telefonai birbė ne mažiau nei įprastai: prisidengę burnas Seimo nariai atsakinėjo į skambučius arba rašė SMS žinutes.

Č.Juršėnui iš tribūnos sakant iškilmingą kalbą, vietoje nenustygo į Seimą nepatekęs valstietis liaudininkas Artūras Skardžius. Prisėlinęs tai prie vieno, tai prie kito kolegos jis baksnojo į savo mobiliojo telefono šoną rodydamas, kokio tipo kroviklis jam praverstų. Neatrodė, kad A.Skardžius sielotųsi netekęs tautos atstovo posto ar daugiau reikšmės skirtų paskutinėms minutėms Seime.

Trečiai kadencijai į Seimą neperrinktas socialliberalas Artūras Paulauskas Č.Juršėno kalbos klausėsi rūškanas.

Kai kurie įsiamžino

"Jūs visi nuostabūs!" – Č.Juršėnui tariant paskutinius kalbos žodžius šnabždesiai parlamento ložėse nutilo. Vienas po kito Seimo nariai pakilo nuo kėdžių ir apdovanojo Seimo pirmininką audringais plojimais.

Parlamentarai staiga surimtėjo – tarsi abiturientai, netikėtai suvokę, kad paskutinis skambutis jau nuaidėjo.

Iš Č.Juršėno rankų atsiimdamas vardinį padėkos raštą Alfredas Pekeliūnas sustingo, kol jo suolo draugė Irina Rozova nuspaudė fotoaparato mygtuką. A.Pekeliūnas kolegei atsilygino tuo pačiu. Seimą paliekantis ūkio ministras Vytas Navickas istorines akimirkas taip pat fiksavo fotoaparatu.

Asmeninius padėkos raštus gavo visi paskutiniame šios kadencijos Seimo posėdyje dalyvavę parlamentarai. Premjeras Gediminas Kirkilas ir beveik pusė Ministrų kabineto posėdį ignoravo.

Siūlė užmiršti nuoskaudas

"Kas gera – prisiminkime, kas bloga – teišblėsta", – iš tribūnos kolegoms linkėjo didžiausios Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

Opozicinės Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnė Irena Degutienė neabejojo, kad nors kai kuriems politikams vakarykštis Seimo posėdis buvo paskutinis, parlamente įgytas žinias ir praktinius įgūdžius jie panaudos naujoje veikloje.

"Svarbiausia, būkite žmonėmis ir savimi. Susitikę gatvėje nenusigręžkime, bent jau pasisveikinkime ir nuoskaudų nelaikykime", – iš valdžios išeinantiems politikams linkėjo I.Degutienė.

Paskutinį posėdį baigę himnu parlamentarai patraukė į Seimo restoraną, kur jų laukė vaišės ir vynas.

Nervino žiniasklaida

"Ei, Čepai (neperrinktas socialdemokratas Vytautas Čepas – red. past.), skanios paskutinės vakarienės!" – prie stalelio sėdinčiam kolegai su šypsena šūktelėjo Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas Vytautas Bogušis.

Tuo metu A.Čaplikas davė pylos Seimo kancleriui Gintautui Vilkeliui, kad šis neuždraudė fotografams ir operatoriams patekti į restoraną. "Gal kviečiame apsaugą, kad juos išvestų?" – kuždėjosi vyrai.

Galiausiai nuspręsta nesiimti drastiškų priemonių. "Žurnalistai, kad jau esate čia, meskite šalin darbus ir pasivaišinkite", – paragino A.Čaplikas.

Socialdemokratui Juliui Sabatauskui šis kvietimas apkartino šventę. "Nemėgstu, kai rodo valgančius žmones. Pernai buvau nufilmuotas su taure vyno, tai jau visus metus tą kadrą suka. Atrodo, kad daugiau nieko kito neveikiu", – skundėsi J.Sabatauskas.

Besivaišindamas Č.Juršėnas didžiausią dėmesį skyrė neperrinktiems kolegoms. "Gaila kokių dvidešimties žmonių, su kuriais bendravau netgi šilčiau nei su frakcijos nariais. Dabar teks ieškotis naujų draugų", – šypsojosi Seimo pirmininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų