Pereiti į pagrindinį turinį

Paslaptingasis CŽV kalėjimas buvo Antaviliuose? (dar papildyta)

Paslaptingasis CŽV kalėjimas buvo Antaviliuose? (dar papildyta) Paslaptingasis CŽV kalėjimas buvo Antaviliuose? (dar papildyta) Paslaptingasis CŽV kalėjimas buvo Antaviliuose? (dar papildyta) Paslaptingasis CŽV kalėjimas buvo Antaviliuose? (dar papildyta) Paslaptingasis CŽV kalėjimas buvo Antaviliuose? (dar papildyta) Paslaptingasis CŽV kalėjimas buvo Antaviliuose? (dar papildyta) Paslaptingasis CŽV kalėjimas buvo Antaviliuose? (dar papildyta) Paslaptingasis CŽV kalėjimas buvo Antaviliuose? (dar papildyta) Paslaptingasis CŽV kalėjimas buvo Antaviliuose? (dar papildyta) Paslaptingasis CŽV kalėjimas buvo Antaviliuose? (dar papildyta) Paslaptingasis CŽV kalėjimas buvo Antaviliuose? (dar papildyta) Paslaptingasis CŽV kalėjimas buvo Antaviliuose? (dar papildyta) Paslaptingasis CŽV kalėjimas buvo Antaviliuose? (dar papildyta) Paslaptingasis CŽV kalėjimas buvo Antaviliuose? (dar papildyta) Paslaptingasis CŽV kalėjimas buvo Antaviliuose? (dar papildyta)

Galimu amerikiečių slaptu kalėjimu laikomas Vilniaus priemiestyje esantis uždaras lietuviško saugumo mokymo centras, kuris pastatytas keleriais metais vėliau, nei ten esą galėjo būti laikomi kokie nors įtariamieji teroristai.

Ketvirtadienį vakare transliuotame klaustukų kupiname LNK televizijos reportaže teigiama, kad Jungtinių Amerikos Valstijų Centrinė žvalgybos valdybos (CŽV) slaptas kalėjimas Lietuvoje, kuriame 2004-2005 metais neva galėjo būti laikomi iš Afganistano atgabenti įtariamieji teroristai, yra maždaug už 20 kilometrų nuo Vilniaus link Nemenčinės. Esą tai itin gerai saugomas objektas miškingoje vietovėje, kuriame prieš kelerius metus dirbo įslaptinti amerikiečiai, bet kuris dabar priklauso Lietuvos Valstybės saugumo departamentui (VSD).

Portalui pavyko sužinoti, kad „įtariamasis“ objektas yra VSD mokymo centras Antaviliuose - Vilniaus miesto pakraštinėje dalyje, esančioje į šiaurės rytus nuo sostinės centro, prie Nemenčinės plento. Antaviliai yra „didžiojo Vilniaus“ ribose ir priklauso Antakalnio seniūnijai.

LNK reportaže teigiama, kad paslaptingasis objektas yra tiek įslaptintas, jog net jo adresas sutampa su vietinio paštu adresu.

46-asis Vilniaus miesto paštas įsikūręs Antaviliuose. Jo adresas - Antavilių 11A. VSD mokymo centro adresas tas pats. Portalas turi ir šio centro koordinates.

Turimomis žiniomis, valstybei priklausančio beveik 22 arų sklypo Antaviliuose kadastrinis numeris yra 010100031314. Sklypo išmatavimas atliktas 2000 metų birželį. Statinio statybos leidimo išdavimo data - 2003-ųjų kovo 31 diena. Leidimo registracijos numeris 341/03-0317/NS.

Oficialiai tai gyvenamasis pastatas „su jojimo maniežu ir kavine“. Bent jau tokiai statybai buvo išduotas leidimas. Bet ar tikrai ten tebėra maniežas ir kavinė, neturima duomenų.

VSD šį pastatą perėmė 2007-aisiais, tai yra praėjus jau dvejiems metams po to, kai Lietuvoje esą galėjo būti saugomi CŽV sulaikyti įtariamieji. Perėmimas įvyko iš valstybės, kuri savo ruožtu užbaigtą pastatą perėmė iš paslaptingos ribotos atsakomybės bendrovės „Elite L.L.C.“. Ji nėra registruota Lietuvoje.

Portalo duomenimis, nuo 2000 iki 2003-ųjų sklype Antaviliuose stovėjo tik nedidelis tvartas ar pašiūrė. Gavus leidimą 2003 metais pradėti statybų darbai, kurie baigti tik po trejų metų - 2006-aisiais.

Kas vykdė statybas, nėra žinoma. LNK teigimu, statybose galėjo darbuotis gerai saugomi amerikiečiai. Jie vėliau esą ir neretai lankėsi tame objekte.

„Registrų centro“ atstovas spaudai Aidas Petrošius tvirtino, kad tai joks slaptas objektas, nes jis nėra įtrauktas į konfidencialų registrą. „Tai viešai įregistruotas sklypas ir pastatas, informacija apie jį gali būti teikiama“, - pabrėžė A.Petrošius.

VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas viešai nekomentuoja jokios informacijos, susijusios su šios tarnybos valdoma infrastruktūra.

"Tai visiška antis, kuri specialiai eskaluojama. Tai kalba apie nieką, makaronų kabinimas žmonėms ant ausų", - paklaustas apie tariamą CŽV slapto kalėjimo buvimą Antaviliuose, atsakė buvęs VSD vienos Operatyvinės tarnybos vadovas, Valstybės saugumo departamente dirbęs būtent tuo metu, kai LNK žiniomis, čia buvo kalinami iš Afganistano atgabenti teroristai.

Buvusio saugumiečio teigimu, jis tikrai būtų žinojęs, jei toks kalėjimas būtų buvęs Lietuvoje. "Stebiuosi, kad net mūsų Prezidentė kalba apie tai, kas yra visiška nesąmonė", - kalbėjo jis.

Buvusio VSD darbuotojo teigimu, jei net kažkada kažkur Lietuvoje ir būtų laikomi 8 CŽV įkalinti teroristai, tai dabar neturi jokios prasmės. Šio klausimo kėlimas į viešumą dabar yra visiškai niekinis.

"Aštuoni teroristai, tai ne 80, bet ir tų aštuonių Lietuvoje nebuvo. Todėl kyla klausimas, kam reikalinga tokia klaidinanti informacija? Ar ne toms pačioms prorusiškoms jėgoms, norinčioms mus supriešinti su JAV? Jei ne JAV mes dabar turėtume tą patį, ką dabar turi Gruzija", - savo samprotavimus išdėstė aukštas pareigas VSD užėmęs pareigūnas.   

Papildyta: Abejonių, kad slaptas CŽV kalėjimas buvo įrengtas būtent šioje vietoje, kelia ir jo viešumas. Pastatai ir teritorija yra pačiame miestelio pakraštyje, nuo jo iki daugiabučių gyvenamųjų namų bus tik vos apie 200 metrų. Jų nuo tariamo kalėjimo užstoja tik vienas kitas medis.

Visiškai šalia yra gyventojų daržai, vandenvietė, kurioje nuolat dirba žmonės.

LNK reportaže minėta, kad prieš kelis metus iš šios teritorijos vežtos žemės, galimai iš kasamų požeminių patalpų. Vietos gyventojų teigimu, tai visiška nesąmonė. Žemės tuo metu tikrai buvo vežamos, bet ne iš rūsių, o iš kastų dviejų, žuvivaisai skirtų tvenkinių, kurie yra iki šiol.     

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų