Pereiti į pagrindinį turinį

A. Paulauskas siūlo spręsti dėl šauktinių grąžinimo visam laikui

2015-06-18 08:19
BNS inf.
NSGK vadovas Artūras Paulauskas
NSGK vadovas Artūras Paulauskas / A. Ufarto/BFL nuotr.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Artūras Paulauskas siūlo spręsti, ar šauktinių kariuomenės nereikėtų grąžinti visam laikui.

Ketvirtadienį Seime kalbėdamas per diskusiją saugumo klausimais A.Paulauskas sakė manantis, kad dabartinio politinio sprendimo šauktinius grąžinti penkeriems metams nepakanka.

„Šauktinių karių tarnyba padės spręsti karių rezervo klausimą. (...) Ryžtas turi likti ir, manau, ilgiau nei penkeriems metams. Spręskime, ar tik penkerius metus mums reikia šauktinių. Kaip šio komiteto pirmininkas galiu pasakyti, kad reikia ilgiau, gal net visam laikui“, - pabrėžė A.Paulauskas.

Kalbėdamas apie Lietuvos užsienio politikos uždavinius jis tvirtino, kad reikėtų NATO susitarti, jog informacinis ar kibernetinis užpuolimas būtų prilyginamas ginkluotam, ir pradėtų veikti Šiaurės Atlanto sutarties 5-asis punktas, numatantis kolektyvinę gynybą.

„Mes turime informacijos, kad šiuo metu Rusija yra nepajėgi inicijuoti karinio konflikto prieš NATO, bet stipriai ir realiai norime pasakyti, kad Vakarų šalys nejaučia, kad gyvename hibridinio karo zonoje. Tai reiškia, kad ateityje mes NATO turime aiškiai susitarti, kad informacinis, kibernetinis ar kitoks užpuolimas yra prilyginamas ginkluotam užpuolimui, ir tai reikštų Šiaurės Atlanto sutarties 5 straipsnio aktyvinimą, tai mūsų užsienio politikos uždavinys“, - pabrėžė A.Paulauskas.

Seimas šį pavasarį Valstybės gynimo tarybos siūlymu grąžino privalomąją karo tarnybą. Sprendimas priimtas atsižvelgiant į geopolitinę situaciją - Rusijos veiksmus Ukrainoje ir išaugusį karinį aktyvumą Baltijos jūros regione.

Šiais metais į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą šaukiami 3 tūkst. karo prievolininkų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų