Penki afganistaniečiai pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Pasienyje su Baltarusija sulaikyti penki migrantai iš Afganistano, minimi Strasbūro teismo sprendime, pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje, trečiadienį pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Pritaikęs laikinąsias apsaugos priemones, Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) praėjusią savaitę neleido Lietuvos pasieniečiams išsiųsti penkių afganistaniečių atgal į Baltarusiją.

VSAT antradienio vakarą patvirtino, kad minėti penki afganistaniečiai anksčiau tądien sulaikyti Lietuvos teritorijoje, maždaug 250 metrų nuo Lietuvos sienos su Baltarusija.

Šie migrantai jau anksčiau po EŽTT sprendimo buvo sulaikyti Lietuvos teritorijoje, tačiau tuomet buvo apgręžti ir grąžinti į Baltarusiją.

Į Lietuvą šiemet neteisėtai per sieną su Baltarusija pateko daugiau nei 4 tūkst. migrantų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl jos šalyje paskelbta ekstremali situacija.

A. Bilotaitė: yra daug įdomių aplinkybių

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė toliau laikosi kietos pozicijos penkių į Lietuvą nelegaliai patekusių afganistaniečių klausimu. Pasak ministrės, esamą situaciją įvertinti turėtų ir teisėsaugos institucijos. Jos teigimu, tam, kad būtų išsiaiškinta, ar minimi asmenys į Lietuvos teritoriją nebuvo patekę dar iki antradienio, galėtų būti inicijuotas „išsamus ikiteisminis tyrimas“.

„Manau, kad tai galėtų patikslinti išsamus ikiteisminis tyrimas. Aš suprantu, kad jis gali atsirasti, nes tikrai yra daug įdomių aplinkybių ir, manau, kad teisėsauga ir kitos tarnybos turėtų įdėmiai vertinti ir priimti atitinkamus sprendimus“, – prieš Vyriausybės posėdį žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

Mes padarysime viską, kad naujas migracijos kelias neatsidarytų ir Baltarusijos režimui nebūtų duoti įrankiai tokį kelią sukurti.

Paklausta, ar turėtų būti įvertintas ir afganistaniečiams atstovaujančių advokatų elgesys, ministrė nekomentavo, tačiau kartu ir leido suprasti, kad pati situacija verta atsakingų institucijų dėmesio.

„Nenorėčiau detaliau komentuoti. Manau, kad mūsų visos institucijos turi labai atidžiai pasižiūrėti, nes šie dalykai nebūna taip paprastai atsirandantys“, – teigė ministrė.

A. Bilotaitė toliau tvirtino, kad Lietuvos tikslas neleisti Baltarusijos režimui sukurti naujų nelegalios migracijos kelių per Lietuvą.

„Mes padarysime viską, kad naujas migracijos kelias neatsidarytų ir Baltarusijos režimui nebūtų duoti įrankiai tokį kelią sukurti“, – sakė ministrė.

„Šioje situacijoje mes matome daug žaidėjų, daug gerų sustyguotų procesų ir, manau, kad teisėsaugos institucijos turėtų įvertinti visas aplinkybes ir pateikti savo vertinimus, ir priimti atitinkamus sprendimus“, – pridūrė ji.

Galiausiai A. Bilotaitė akcentavo mananti, kad 5 afganistaniečiai į Lietuvą galėjo patekti ir legaliu būdu.

„Jeigu tie asmenys turėtų asmens tapatybės dokumentus ir nesinaudotų Baltarusijos režimo sukurta nelegalia migrantų gabendinimo sistema, tikrai būtų galima tai padaryti. Bet kadangi tie asmenys dalyvauja, sakyčiau, nusikalstamoje veikoje, naudojasi migracijos neteisėtu keliu, kurį organizuoja Baltarusijos režimas, tai jie sutinka dalyvauti šioje neteisėtoje veikloje. Bet jei tie asmenys tikrai nuoširdžiai norėtų atvykti į Lietuvą ir čia gauti prieglobstį, tai jie tikrai rinktųsi teisėtą kelią“, – sakė A. Bilotaitė.  

ELTA primena, kad EŽTT nusprendė taikyti laikinąsias apsaugos priemones byloje Sadeed ir kt. prieš Lietuvą dėl penkių Afganistano piliečių, kurie bandė patekti į Lietuvą iš Baltarusijos ir dabar tvirtina, kad slapstosi Lietuvoje. Priemonė bus taikoma iki 2021 m. rugsėjo 29 d. imtinai.

Teismo pranešime teigiama, kad pareiškėjai yra Afganistano piliečiai. Tvirtinama, kad jie atvyko į Baltarusiją rugpjūčio mėnesį. Nuo to laiko jie keletą kartų bandė atvykti į Lietuvą, siekdami tarptautinės apsaugos.

Antradienį penki afganistaniečiai, kurių EŽTT neleido išsiųsti iš Lietuvos, buvo užfiksuoti Lietuvos teritorijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių