Pereiti į pagrindinį turinį

Pernai – per tūkstantis smurto prieš vaikus atvejų

2015-04-07 12:26
BNS inf.
T. Urbelionio / BFL nuotr.

Pernai institucijos užfiksavo per tūkstantį smurto prieš vaikus atvejų, beveik pusė jų - fizinis smurtas.

Savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyrių pateiktais duomenimis, pernai užfiksuoti 1238 smurto atvejai, kurių metu iš viso nukentėjo 1192 vaikai. 2013 metais smurto atvejų buvo užfiksuota daugiau - 1454 atvejai, 2012 metais buvo nustatyti 1343 atvejai.

Kaip pažymima Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos ataskaitoje, skirtingas smurtą patyrusių vaikų (1192) ir smurto atvejų prieš vaikus (1238) skaičius rodo, kad yra atvejų, kai vaikai pakartotinai patyrė smurtą. Pasak ataskaitos, pernai daugiausiai užfiksuota psichologinio smurto (50 proc.) bei fizinio smurto atvejų (44 proc.).

Smurtą daugiausiai patyrė 10–14 metų vaikai - užfiksuoti 436 smurto atvejai prieš šio amžiaus vaikus, arba 36,6 proc. visų atvejų.

Tuo tarpu Informatikos ir ryšių departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos pateikia duomenis, kad pernai nuo fizinio, seksualinio, psichologinio smurto bei nepriežiūros nukentėjo 1337 vaikai. Kaip teigiama ataskaitoje, minėtų institucijų statistinių duomenų skirtumas galimai rodo, kad vaikų teisių specialistai negavo informacijos apie visus smurtą patyrusius vaikus, nors šie atvejai buvo žinomi policijai.

Vyriausybėje šiuo metu svarstomas naujos redakcijos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas, kuriame apibrėžiama smurto prieš vaikus sąvoka, draudžiama taikyti vaikams fizines bausmes, taip pat griežčiau ribojamos galimybės dirbti su vaikais už seksualinius nusikaltimus baustiems asmenims.

Įstatymu taip pat ketinama įteisinti, kad ikimokyklinio amžiaus vaikai negalėtų būti paliekami vieni be vyresnių nei 14 metų asmenų, o vaikai  iki 14 negalėtų būti vieni be suaugusiųjų paliekami naktį nuo 22 iki 6 valandos. Pataisomis numatoma nustatyti ir skubaus vaiko paėmimo bei apgyvendinimo tvarką.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų